Harmadik születésnapját ünnepli az ország legnagyobb csokoládé- és édességünnepe az Édes Napok Budapest. A fesztivál helyszíne a korábbi években a Budai Vár volt, idén a könnyen megközelíthető Millenárison kerül megrendezésre 2013. szeptember 20-22. között.

 

Harmadik születésnapját ünnepli az ország legnagyobb csokoládé- és édességünnepe az Édes Napok Budapest. A fesztivál helyszíne a korábbi években a Budai Vár volt, idén a könnyen megközelíthető Millenárison kerül megrendezésre 2013. szeptember 20-22. között.

 

Végre, itt van a csokoládé is – írtam annak idején 2011-ben – a gasztrokultúra terén évek óta számtalan minőségi rendezvény és fesztivál közül választhattunk, de az étlap mégsem volt teljes, hiszen hiányzott a desszert. (lásd: http://euroastra.hu/node/54005) Nos, akkor megkaptuk a „desszertet" és reménykedtünk, hogy lesz folytatás, és lám már harmadik alkalommal vethetjük magunkat az édességek karmai közé.

 

És idén is különleges kézműves csokoládék, világhírű márkák és a legfinomabb édességek randevúznak nemes borokkal, remek italokkal és gourmet gasztronómiával.

 

Igazi szenzáció, hogy vendégünk egy nagyágyú, a svájci csoki. Az Édes Napok vendégországa a csokoládé nagyhatalom: Svájc. 

 

A fesztivál idei díszvendége Chantal Coady csokoládé szaktekintély, aki a londoni Rococo csokoládébolt (lásd: http://www.rococochocolates.com/) és a londoni Csokoládé Akadémia egyik alapítója. Chantal előadásokat tart majd, dedikálja itthon is kapható, Csokoládé című könyvét.

A hagyomány tehát folytatódik, hiszen 2011-ben Sarah Jane Evans, a londoni Academy of Chocolate alapítója, 2012-ben pedig Chloé Doutre-Rousse a londoni Academy of Chocolate tagja, a londoni Fortnum&Mason kereskedőház szakértője volt a díszvendégünk.

 

Az Édes Napok nem csak egy közönséges „csokifesztivál", hanem az édesipari szakma legnagyobb hazai seregszemléje. Közel száz tematikus kiállítójával és 30 ezer látogatóval az Édes Napok jelenleg Európa ötödik legnagyobb csokoládé- és édességfesztiválja.

 

A rendkívül gazdag programok között találhatunk szakmai workshopokat, előadásokat, kézműves csokoládé-, bonbon- és macaronkészítő kurzusokat és profi bemutatókat.

A Miele Gasztroszínpadán többek között ismert gasztrobloggerek naponta több alkalommal bemutatókat tartanak az érdeklődő közönség számára.

 

Az Édes Napok kiállítói is számtalan programmal, bemutatóval és kóstolóval készülnek látogatóink számára, hogy ezzel is megismertessék vásárlóikkal a minőségi csokoládékat és édességeket. Lesz macaron- és bonbonkészítő bemutató, kávé-, cukorka- és grillázskészítés, medvetalp sütés. Nemzetközi díjat nyert magyar csokoládékészítőnk, Szántó Tibor is előadást tart. A sütemények, kávék és fagylaltok színesítik az édességek repertoárját.

 

A számtalan ismert svájci világmárka mellett díjnyertes svájci csokoládémanufaktúrák tulajdonosai is eljönnek bemutatókat tartani profiknak és ínyenceknek egyaránt. Ilyen például az 1898-ban alapított Confiserie Beschle tulajdonosa, Pascal Beschle úr.

(a Beschle történetet lásd: http://www.chocolatiers.co.uk/blogs/profiles/7164828-dominic-beschle)

 

A svájciak a kulturális és turisztikai programok mellett nyereményjátékkal is készülnek a fesztiválra. A fődíj egy két személyre szóló zürichi út, ahol a nyertest Pascal Beschle úr személyesen mutatja be Svájc legrégebbi csokoládémanufaktúráit. Több játékon is értékes ajándékokat nyerhetnek a Miele és a Zepter jóvoltából.

A fesztiválon vásárolt belépőjegy mellé egy nyereményszelvényt kapunk, melyen két kérdésre adott helyes válasszal részt vehetünk egy sorsoláson szeptember 22-én, vasárnap délután.

 

A fesztivál zenei programja hasonlóan gazdag lesz. A Snétberger Zenei Tehetség Központ ifjú zenészei a fesztivál ideje alatt naponta több alkalommal, más-más helyszínen zenélnek. Emellett pénteken este Péterfy Bori & Love Band lép fel, szombaton és vasárnap napközben a gyerekek találkozhatnak a színpadon a MintaPinty és a Mesegyár zenekarokkal. Szombaton a Hangold Újra! produkció monstre koncertre készül, 320 fős gyerekkórus részvételével. Ilyen létszámú gyerekkórus egyszerre még nem lépett fel sehol. A vasárnapi Hangszersimogató Bársony Bálinttal, utána Bon-Bon zenekar koncertje zárja a fesztivált.

 

Az idei Édes Napok az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár kiemelt édesipari társrendezvénye.

OMÉK belépőjeggyel rendelkezők 50% kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet az Édes Napokra.

 

Jó társaságban lesz, ha ellátogat az Édes Napokra.

 

2013. szeptember 20-22.

Édes Napok

Millenáris

 

http://www.edesnapok.hu/

https://www.facebook.com/edesnapok

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük