2013. szeptember 15-én, vasárnap Családi Nap a Régészeti Parkba. DivatjaMÚLT? Divat?… régmúlt idő divatjával ismerkedhetnek az érdeklődők.

 

2013. szeptember 15-én, vasárnap Családi Nap a Régészeti Parkba. DivatjaMÚLT? Divat?… régmúlt idő divatjával ismerkedhetnek az érdeklődők.

 

A Régészeti Park családi napján különleges eseményeként Magyarországon is egyedülálló zenés divatbemutatón mutatják be évezredek viseleteit a bronzkortól a középkorig!

Felidézik a látogatóknak hogy mi volt a korabeli, aktuális szokás, divat, trend, mert szerintünk a múlt divatja nem divatjamúlt!

 „Elképzelte már, milyen lenne az Ön családja az őskorban vagy a középkorban? Hogyan nézhetett ki nagyon-nagyon régen anyu vagy apu, s mit hordhatott egy tízéves gyerek?"

Ezekre a kérdésre kaphatnak választ, ha ellátogatnak Százhalombattára.

 

A délelőtti kézműves foglalkozáson a gyerekekkel együtt egy-egy kor jellemző viseleti darabját elkészíthetik a családok!

 

12.30 órától a „Korabeli ételkóstolón" korabeli recept alapján készülő ízletes ételt kínálnak.

Ebédre római kori ételt kínálnak, mely a Julius Caesar barátjáról elnevezett finomság. Az almával és tarhonyával készített fűszeres ragut Matius módra feleleveníti a római kori ízeket! Mindehhez egész nap rekonstruált bronzkori kemencében sütött őskori lepényt kóstolhatnak.

 

13.30 órától Magyarországon egyedülállónak mondható különleges 'Divatja Múlt' címmel viselettörténeti bemutatóra kerül sor. Gyönyörködhetnek az életképekben, melyekben bemutatjuk a korszakok ruházatát a kora bronzkortól a középkori Bátéi Dorka új ruhájáig!

Az egyes régészeti korszakokra jellemző férfi és női viseleti darabokat mutatják be „zenés divatbemutatón" az adott kort illusztráló zene kíséretében. A ruhák puszta látványán kívül kis ismertető segít eligazodni az alapanyagok, szövetek, színek, szabások, ékszerek, és viselésük módja között.  Az itt bemutatásra kerülő ruhadarabok ismert régészeti leletek alapján készültek, amelyek kollekciója évről évre bővül egy-egy újabb, hitelesebb, nívósabb ruhadarabbal a szakma és a látogatók örömére. A középkori Bátéi Dorka viselete most kerül először bemutatásra, mellyel a látogatók találkozhatnak a szeptember 27-én nyíló „Matrica" Múzeum „695 éves Báté" című kiállításában is.

 

A Régészeti Parkot körbejárhatják vezetővel, akitől az őskorról tudhatnak meg sok érdekességet! Egész nap a városnak nevet adó 2700 éves „százhalmok" közül megtekinthetik az egyik rekonstruált 2700 éves feltárt halomsírt, ahol a kor temetkezési szertartását ismerhetik meg.

 

Igazi viselettörténeti utazás vár mindenkit a Régészeti Parkba!

Legközelebbi rendezvény:

Október 19én Múzeumok Őszi fesztiválja – Láthatatlan múlt…-Szezonzáró

 

2013. szeptember 15. 10:00-17:00

Családi Nap

Régészeti Park, Százhalombatta

Poroszlai Ildikó u. 1.

 

http://www.matricamuzeum.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük