2024.április.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. április 11-én Petruska András: Metropolita lemezbemutató koncertje lesz az Eötvös10-ben

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78954"><img class="image image-_original" src="/files/images/met640%20(1).jpg" border="0" width="469" height="305" /></a></span>Petruska Andrástól már megszokhattuk, hogy koncertjei az egyedi játéktechnika, a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia, a humor ötvözetei. Ennek az összetettségnek köszönhetően olyan, mintha egy soktagú zenekar muzsikálna, míg valójában egyedül András áll a színpadon és amit használ az csupán a gitárja és önmaga. </p> <p> 

met640%20(1)Petruska Andrástól már megszokhattuk, hogy koncertjei az egyedi játéktechnika, a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia, a humor ötvözetei. Ennek az összetettségnek köszönhetően olyan, mintha egy soktagú zenekar muzsikálna, míg valójában egyedül András áll a színpadon és amit használ az csupán a gitárja és önmaga.

 

met640%20(1)Petruska Andrástól már megszokhattuk, hogy koncertjei az egyedi játéktechnika, a szakmai virtuozitás és a határtalan fantázia, a humor ötvözetei. Ennek az összetettségnek köszönhetően olyan, mintha egy soktagú zenekar muzsikálna, míg valójában egyedül András áll a színpadon és amit használ az csupán a gitárja és önmaga.

 

A fingerstyle gitártechnika hazai képviselőjét 2010-ben a Megasztár-béli szereplése óta ismerheti a közönség. Szóló pályafutása során rengeteg helyen találkozhattunk már a nevével: túl van a négyszázadik koncertjén, többek között elnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál első díját és turnézott a Quimby előzenekaraként. Londonban, Olaszországban és pár napja a frankfurti Musikmesse-n is képviselte hazánkat. Zenei tévék és rádiók rendszeres műsoralanya, eddig mégiscsak egy dolog váratott magára: egy nagylemez elkészítése.

 

Március 31-én jelenik meg első, Metropolita című nagylemeze. Az album koncepciója szervesen kötődik a 4-es metró állomásainak hangulatához. A dalok címként is mind egy-egy megálló elnevezését kapták. (lásd: http://euroastra.hu/node/77089)

 

A Metropolita célja a metrót körülvevő közeg és történetek bemutatása, a 21. századi Budapest egy pillanatképének elkészítése. Ritka az ilyen erős és határozott koncepcióra felfűzött album, a Metropolita egyszerre törekszik helyi identitásteremtő eszköz lenni és egyben magas minőségben szórakoztatni is, valamint könnyűzenei eszközökkel ötvözni a helyi zene, a népzene elemeit. 

 

Az album dalaiban megjelennek a megállók környékének történetei, az arra járó jellegzetes emberek, valamint megszólalnak a múlt és jelen szereplői is. A dalokat Petruska András írta, hangszerelte és adja elő, a szövegeket Babarci Bulcsúval közösen írták. A stúdiómunkálatokban többek között olyan zenészek működtek közre, mint Szokolay Dongó Balázs, Takáts Eszter és Unger Balázs. A Metropolita élő bemutató koncertjére április 11-én az Eötvös10-ben, a 4-es metró átadásával közel egy időben kerül sor.

 

A belépőjegy ára: elővételben 1000 Ft, a helyszínen 1500 Ft

 

METROPOLITA

Összegző gondolatok Petruska András megfogalmazásában

„Szeretek utazni, szeretek mozgásban lenni. Utazás közben pedig szeretek nézelődni, ábrándozva végigkövetni az utat, ahogyan egyik pontból eljutok a másikba – ahogyan keresztülvezet az utam több városrészen, mind különböző hangulatokat, különböző történeteket hordoznak magukban. Ez a sok különböző hangulat és történet nagyon emlékeztet arra, ahogyan egy zenei album is összeáll; egy határozott kezdőponttal, egy célkitűzéssel, ami elindul egy irányba, különböző állomásokat érint az érzelmek széles skáláján, majd végül célba ér az utolsó dallal. Ami a Budapesten egymásnak feszülő történetek sokszínűségét illeti, az új metróvonal remek képet fest ezekről a maga 10 megállójával, a képzeletbeli lemezoldalakat elválasztó Dunával a közepén. Mindez számomra ordított a lemez elkészítéséért.

Akár rajongója ennek a beruházásának, akár nem, minden budapesti ember életére hatással lesz a 4-es metró, és mikor elkészül, senki nem azt fogja nézni, hogy hány generációt csúszott az átadása, hanem azt, hogy könnyebb lesz általa az életünk. És ez nagyon fontos, nem csupán abból a szempontból, hogy távoli városrészek válnak elérhetővé, hanem a benne lakó embereket is összehozza a metró. Szerintem minden budapesti embernek fűződik valamilyen felejthetetlen emléke a metróhoz. Gondoljunk csak bele, hány találkozó, új ismeretség kezdődik egy metrómegállóban, kizárólag azért, mert éppen ott van mindkét fél számára a leggyorsabban elérhető pont, ami alkalmas a találkozásra? Vidékről felérkezvén egy pályaudvarra sokszor az első dolog, amivel továbbmegyünk, a metró. És ne feledkezzünk meg a felszíni világról sem. Minden megállónak megvan a maga egyéni története, ami miatt olyan központ lett, hogy ok legyen oda metróállomást építeni.

Ezen a lemezen minden megtalálható, ami számomra Budapest. A dalokban találkozik a valóság és a fikció, a mai modern város a múlt romantikájával, az önéletrajzi ihletésű, vagy kifejezetten az én generációmra jellemző történetek a történelmi múlttal. A zenei ábrázolásban is ugyanez volt a célom. Többnyire a magyar népi dallamvilágot és hangszereket helyeztem bele városias, zsibongó kontextusba, de ha Budapestről alkot zenét az ember, azonnal beugrik a mindenhonnan beszűrődő cigányzene, de sanzonok és a vigadók világa sem maradhat ki.

Számomra ez az album a lelki hazaérést, önmagam megtalálását jelenti. Fiatalon nagyon nehéz kérdés, hogy mit kezdjek azzal az információval, hogy ennek az országnak és kultúrának a szülöttje vagyok, és ez a város nevelt fel. Akár szeretem, akár nem, ez a környezet az otthonom, ezt nem lehet megmásítani. Nem csupán egy zenés metróutazás számomra ez a projekt, hanem a lelkemmel is utaztam egy jót."

 

2014. április 11. (péntek), 20:00

Petruska András: Metropolita

lemezbemutató koncert

Eötvös10

 

www.petruskaandras.hu

https://www.facebook.com/andrispetruska

https://www.youtube.com/watch?v=puDY4j56wZM

https://www.youtube.com/watch?v=ROrPF7JGh6U&feature=player_embedded

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.