2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Áprilisban is MÁV Szimfonikusok

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78956"><img class="image image-_original" src="/files/images/m%C3%A1v%C3%A1pr%20(1).jpg" border="0" width="454" height="467" /></a></span>Izgalmas programokkal várják közönségüket a MÁV Szimfonikusok áprilisban is. A hónap első hetében a legendás japán karmester, Kobayashi Ken-Ichiro ad ünnepi koncertet annak apropóján, hogy 40 éve megnyerte a zenekarral az MTV nemzetközi karmesterversenyét. Április 11-én a kazah hegedűművész, Marat Bisengaliev lép színpadra a zenekarral, egy héttel később pedig Kocsis Zoltán vezényletével rendeznek Bach-estet a Zeneakadémián. </p> <p> 

m%c3%a1v%c3%a1pr%20(1)Izgalmas programokkal várják közönségüket a MÁV Szimfonikusok áprilisban is. A hónap első hetében a legendás japán karmester, Kobayashi Ken-Ichiro ad ünnepi koncertet annak apropóján, hogy 40 éve megnyerte a zenekarral az MTV nemzetközi karmesterversenyét. Április 11-én a kazah hegedűművész, Marat Bisengaliev lép színpadra a zenekarral, egy héttel később pedig Kocsis Zoltán vezényletével rendeznek Bach-estet a Zeneakadémián.

 

m%c3%a1v%c3%a1pr%20(1)Izgalmas programokkal várják közönségüket a MÁV Szimfonikusok áprilisban is. A hónap első hetében a legendás japán karmester, Kobayashi Ken-Ichiro ad ünnepi koncertet annak apropóján, hogy 40 éve megnyerte a zenekarral az MTV nemzetközi karmesterversenyét. Április 11-én a kazah hegedűművész, Marat Bisengaliev lép színpadra a zenekarral, egy héttel később pedig Kocsis Zoltán vezényletével rendeznek Bach-estet a Zeneakadémián.

 

2014. április 3. 19.00

Zeneakadémia

Kobayashi Ken-Ichiro a magyar közönség egyik kedvence azóta, hogy 1974-ben megnyerte a Magyar Televízió I. Karmesterversenyét. Nemzetközi karrierje ezzel a győzelemmel kezdődött el, de Magyarországhoz azóta is szoros szálak fűzik. Ferencsik János másodkarmesterként vette maga mellé, hogy az Állami Hangversenyzenekarnál fejleszthesse tudását, Ferencsik halála után pedig ő lett a zenekar vezető karmestere. Ezekben az években gyakran vezényelt más magyar zenekarokat is. Ezek között különlegesen szívélyes viszony fűzte a MÁV Szimfonikusokhoz, és ez a barátság a mai napig tart. Áprilisi koncertjének műsorán a szimfonikus irodalom három rendkívül népszerű műve szerepel – Rossini: A sevillai borbély nyitánya, Kodály: Galántai táncok és Berlioz: Fantasztikus szimfónia c. darabja. Különböző országokból származó szerzők különböző stílusú művei – mindegyik nehéz, de hálás feladat zenekar és karmester számára. A nagy érdeklődésre való tekintettel a délelőtti főpróba is nyilvános a közönség számára – 1000 forintos belépő fejében bárki megtekintheti a Mestert felkészülés közben.          

 

Április 11. 19.00

Zeneakadémia

Ez a hangverseny a felfedezések estje. A karmester, Madaras Gergely a Bécsi Zeneművészeti Főiskola karmester szakán tanult. Később elnyert egy ösztöndíjat, melynek révén Manchesterben, az ottani Angol Nemzeti Operában dolgozhatott karmesterként. 2013 őszétől kezdve a Dijon-i Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. A hangverseny hegedűszólistája, Marat Bisengaliev Kazahsztánban született 1962-ben. Tanulmányait a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban végezte. Díjat nyert a Lipcsei Bach-versenyen, 1991-ben a Nicanor Zabaleta Nemzetközi Hegedűversenyen. Karmesterként is tevékenykedik: megalapította és vezeti a Nyugat-Kazahsztáni Filharmóniát, 2006 óta pedig az Indiai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója. Max Bruch népszerű g-moll hegedűversenye mellett előadja Karl Jenkins Sarikiz című hegedűversenyét. Elhangzik továbbá Weber: A bűvös vadászának nyitánya és Csajkovszkij Olasz capriccio-ja is.

 

Április 18. 19.00

Zeneakadémia

Johann Sebastian Bach hangszeres termésének legjavát 1716 és 1723 között alkotta; ekkor keletkeztek a Brandenburgi versenyek, a szólóhangszeres darabok, szonáták, versenyművek és a négy zenekari szvit, melyek közül a negyedik hangzik el hangversenyünkön. Bach 1723-tól haláláig élt Lipcsében; ott született legtöbb kantátája, és a nagy oratorikus művek, mint a János és a Máté-passió, a Karácsonyi oratórium, a Magnificat, valamint a Húsvéti oratórium, amely most felcsendül. Ez a mű rövidebb, mint a fentiek, nem szerepel benne elbeszélő, de mind a négy szólista (Rőser Orsolya Hajnalka, Dobi-Kiss Veronika, Mukk József, Palerdi András) egy meghatározott személyt alakít. A mű alaphangját Krisztus feltámadása miatt érzett öröm adja. Kocsis Zoltán most is, mint mindig, a legnagyobb igényességgel és elmélyült hozzáértéssel dolgozik majd azon, hogy ezek a művek a lehető leghitelesebben szólaljanak meg.

 

A gyermekekről sem feledkeznek meg a MÁV Szimfonikusok.

 

Igazi tavaszi hangulatú zenés foglalkozást Zene-Tér-Kép maratont rendez a zenekar április 5-én és május 10-én a gyerekeknek. Mindkét alkalommal két órán át, 10-12-ig várják mindazokat, akik játékos formában szeretnének megismerkedni a hangszerekkel. A maratoni rendezvény helyszíne a MÁV Szimfonikusok Múzeum utca 11. szám alatti próbaterme, ahol menet közben is be lehet majd kapcsolódni a programokba. A családias, oldott hangulat továbbra is garantált; ami más lesz, hogy ezúttal együtt szerepelnek majd a vonósok és a fúvósok, illetve minden zene tavaszi hangulatot áraszt majd. Aki elfárad, annak az előtérben papírhajtogatásra, színezésre is lesz lehetősége. Jegyár: 800 forint, bővebb információ a honlapon.

 

Április 12-én, szombat délelőtt 11 órától szintén Zene-Tér-Kép gyermekeknek szóló hangszerbemutató foglalkozást tart a zenekar a rákospalotai Csokonai Művelődési Központban (1153 Budapest, Eötvös utca 64.). A programokat Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a MÁV Szimfonikus Zenekar művészeinek közreműködésével; ezúttal az ütős hangszerek kerülnek sorra. A részvétel ingyenes, bővebb információ a honlapon.

 

http://www.mavzenekar.hu/

https://www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.