Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe 2014. január elsejétől: az új halgazdálkodási törvény módosításai érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is.

 

Számos, horgászokra vonatkozó változás lép életbe 2014. január elsejétől: az új halgazdálkodási törvény módosításai érintik többek között az állami horgászjegyeket, a fogási naplókat, de egyes halfajok kifogható méretét és napi kifogható mennyiségét is.

 

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megjelent tájékoztató szerint az új szabályozásra való problémamentes átállás miatt az idei évre érvényesített állami horgászjegyek és a fogási naplók érvényességét 2014. január 31-ig meghosszabbítják. A 2014. évre érvényes állami horgászjegy váltására december végén, január elején kötik meg a forgalmazói szerződéseket a megyei halgazdálkodási hatóságok. A 2014. évi állami horgászjegy az új rendelet értelmében már 2015. január 31-ig lesz érvényes, díja változatlanul 2000 forint lesz.

    A 2013. évi fogási naplók érvényességét szintén meghosszabbították január 31-ig. Fontos, hogy az új halgazdálkodási és halvédelmi törvény hatályba lépése óta a fogási napló az állami horgászjegyhez kapcsolt, halfogásra jogosító okmánnyá vált.

Január elsejétől a november 1. és március 15. közötti időszakokban a vermelő halállományok védelme érdekében tilos a szonár (halradar) használata a halfogáshoz.

    Az új rendelet megtiltja majd a horogra kívülről akadt hal megtartását a szabályosan kifogott, 30 centiméternél nagyobb hal pedig csak leölve lesz elszállítható a vízpartról.

    A horgászok a 2013. évi fogási naplókat legkésőbb 2014. február 28-ig kötelesek leadni annak a szervezetnek, amelynél a 2013. évi állami horgászjegyet kiváltották – ilyen esetben igazolást kell kérni a leadásról – vagy a 2014. évi állami horgászjegyet kiváltani szándékoznak. A szabályozás szerint legkésőbb az állami jegy váltáskor le kell adni a fogási naplót.

    Az új szabályozás szerint már annak is jogszerűen kiadható az állami horgászjegy, aki a határidőn túl, tehát 2014. február 28. után adja le fogási naplóját. Ebben az esetben viszont a horgásznak az állami horgászjegyért kétszeres díjat, 2014-ben 4000 forintot kell fizetnie.

    A fogási napló díja 200 forint, díjmentesség fogási napló esetében nincs.

    Változik az őshonos, fogható halfajok fajlagos tilalmi ideje, kifogható mérettartománya, valamint a horgászatra és a rekreációs célú halászatra vonatkozó napi kifogható darabszáma is.

    A legalább negyven centiméteres csukából naponta hármat lehet kifogni, tilalmi ideje február elsejétől március utolsó napjáig tart. Fogassüllőből – ami legalább 30 centiméteres – ugyancsak napi három engedélyezett, a fogási tilalom márciustól április végéig tart. Tilos lesz pontyot fogni május másodikától egészen a hónap végéig, a 30 centiméteres példányokból naponta hármat lehet kifogni. Menyhalat az év bármely időszakában lehet fogni, az engedélyezett mennyiség 3, legalább 25 centiméteres példány.

    A napi darabszám-korlátozással nem érintett őshonos halfajokból naponta összesen 10 kilogramm fogható ki.

    A Nébih tájékoztatása szerint az új jogszabályok még számos egyéb változást hoznak a horgászat szabályozásában, ezért fontos, hogy a horgászok és az egyesületi vezetők nyomon kövessék a jogszabályok megjelenését és tájékoztassák a horgásztársakat. A részletes szabályozást a vonatkozó jogszabályok tartalmazzák.

 

hvk \ gpp \ gtr

 

MTI 2013. december 27., péntek 4:03