2024.április.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. július 4-6. 22. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/81264"><img class="image image-preview" src="/files/images/paks_2.preview.jpg" border="0" width="472" height="302" /></a></span>2014. július 4. és 6. között rendezik meg a 22. Nemzetközi Gastroblues Fesztivált Pakson.

paks 2.preview2014. július 4. és 6. között rendezik meg a 22. Nemzetközi Gastroblues Fesztivált Pakson.

paks 2.preview2014. július 4. és 6. között rendezik meg a 22. Nemzetközi Gastroblues Fesztivált Pakson.

Hazánk egyik legnagyobb múltú fesztiválja immár huszonkettedik alkalommal várja a blues és más színvonalas zenei stílusok kedvelőit a Duna menti városba. Paks az eltelt bő két évtizedben a zenerajongók, a gasztronómia iránt érdeklődők és a borbarátok számára kihagyhatatlan helyszínné, mondhatni kötelező programmá vált július első hétvégéjén.

 

Az idei fesztivál sem szűkölködik neves hazai és külföldi előadók, zenekarok színpadra állításával. Első ízben látogat Magyarországra a tavaly Nagy-Britanniában az év legjobb blues gitárosának és énekesnőjének választott Chantel McGregor, aki férfiakat is megszégyenítő módon kezeli hangszerét. The Magic of Santana név alatt Carlos Santana zenéjét idézi meg a latin rock mágusának két egykori zenésze, az énekes Alex Ligertwood és a kongás Raul Rekow német muzsikusok segítségével. Tehát Carlos Santana szelleme és zenéje lesz jelen Pakson, nem pedig a személye!

 

Az amerikai Ford Blues Band az 1970-as évektől a fehér blues egyik legjelentősebb zenekara. A három Ford-fívér közül a gitáros Robben már régóta külön utakon jár. A zenekarvezető-dobos Patrick mellett a szájharmonikás Mark ismét szerepel a csapatban, amelyik hozzánk jön. A Robben Ford helyére lépett német származású Volker Striffler ugyancsak kitűnő gitáros.

 

A holland Julian Sas éppen 10 évvel ezelőtt a Gastroblues Fesztivál színpadán mutatkozott be a magyar közönségnek, amely rögtön szívébe zárta a barátságos, közvetlen és jókezű gitárost. Julian saját zenekarával érkezik. Műsorához csatlakozik Cliff Moore, aki ugyancsak a közönség kedvence.

 

Az amerikai Sean Carney 2007-ben elnyerte a memphisi International Blues Challenge-en a legjobb zenekar díjat, valamint Albert King-díjjal is jutalmazták. Ezúttal a magyar T.Rogers zenekarral mutatkozik be a Gastroblues Fesztiválon.

Az amerikában élő Little G. Weevil (Szűcs Gábor) a tavalyi évben megnyerte az International Blues Challenge legjobb szóló/duó előadója kategóriát, valamint legfiatalabbként jelölt volt az idei amerikai Blues Music Award díjra akusztikus blues előadó kategóriában. A tavalyi évhez hasonlóan az idén is több alkalommal fellép a 22. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon.

 

A hazai előadók közül a Deák Bill Blues Band, valamint Ferenczi György és a Rackajam együttes nem szorul külön bemutatásra. Az utóbbi csapat Pál István „Szalonna" (Paks testvérvárosa, a kárpátaljai Visk szülötte) bandájával közös koncertet ad a helyi evangélikus templomban. Külön figyelmet érdemel a tehetséges muzsikusokból álló, három éves múltra visszatekintő Soulbreakers együttes, amely új énekesnőjével éppen tavaly decemberben az előző évi Gastroblues Fesztivált záró rendezvényen mutatkozott be. Pleszkán Écska édesapja, a nemzetközileg elismert jazz-zongorista Pleszkán Frigyes, akitől nem csak különleges keresztnevet, hanem tehetséget és a zene szeretetét is kapta.

A teljesség igénye nélkül ajánljuk szíves figyelmükbe Petruska Andrást, aki tavaly mutatkozott be a fesztiválon és az idén egy különleges albumot adott ki, amelyben az M4-es metró állomásait öntötte dalba. Az első fesztiválon szerepelt szaxofonos Muck Ferenc ezúttal családi zenekarával lép fel, melyben három iker gyermeke is játszik.

 

Az előzőekben kedvcsinálóként néhány fellépőt emeltünk ki, de a hagyományokhoz híven az idén is több fellépőt láthatnak a Paksra érkezők, és a hagyományos vasárnapi főzőversenyekre már most lehet készülni! Nem marad el a másfél évtizede megrendezésre kerülő borbarát találkozó sem. A teljes műsort pedig a fesztivál honlapján találhatják meg az érdeklődők.

A szokás szerint jó zenékkel, kitűnő ételekkel és minőségi borokkal várják a kedves látogatókat.

 

2014. július 4-6.

22. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál

Paks

 

www.gastroblues.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.