Mottó: „lösz vagy nem lösz!?" Volt egyszer egy szemétdomb a Vajdaságban, Kishegyesen, egy csodálatos löszfal alatt…és volt vízió, akarat, hogy a szemétdomb helyén művészeti fesztivál szülessen.

 

Mottó: „lösz vagy nem lösz!?" Volt egyszer egy szemétdomb a Vajdaságban, Kishegyesen, egy csodálatos löszfal alatt…és volt vízió, akarat, hogy a szemétdomb helyén művészeti fesztivál szülessen.

 

Rengeteg munkával, civil összefogással és a helyhez kötődő kulturális szervezők irányításával ezelőtt 14 évvel életre hívták a DombosFestet, amely azóta is a térség legjelentősebb művészeti fesztiválja. Ebben az évben a löszfal alatt ismét „lösz", bemutatván kultúránk legkiemelkedőbb előadóit, az új arcokat, éppúgy mint az ismert neveket.

 

„Az idei Dombos Fest „a szembenézésre" hív meg mindenkit, hogy döntődjön el a kérdés: mi itt a tét!? A lösz? Vagy, hogy „egyször nem lösz…"

 

Mint tudjuk, adott a világ egyik legideálisabb fesztiválhelyszíne, ahová az elmúlt 13 évben eljött a magyar és már a nemzetközi zenei élet elitje is, eljött több mint 100 000 ember kulturálódni, ismerkedni, zenét hallgatni, nyaralni, kapcsolatot és nemzetet építeni.

Viszont a fesztivál-túlkínálat, a politikai döntések, a cirkuszt és kenyeret elv, a tervezhetetlenség a Dombos Festet is a megszűnés irányába terelik, megkérdőjelezve annak a kulturális missziónak a létét, mely szerint az igényes zenei, kulturális kínálat is szórakoztat, nevelhet, okíthat.

 

A „lösz vagy nem lösz!?" kérdés idén már eldőlt, mivel összeállt az idei fesztivál kínálata, mely idén sem tud és nem is akar többet adni: bemutatja a  magyar zenei kultúra sokszínűségét!

 

Olyan énekesek hangjában gyönyörködhetünk, mint a vajdasági származású, Páva-győztes Csizmadia Anna, a jazz határait megszépítő Harcsa Veronika, az energiáit színpadon levezető Palya Bea, a Parfüm klipjével félvilágot meghódító Csemer Boglárka.

A férfiakat pedig szintén a Páva-győztes Berecz István táncos, Kishegyes új díszpolgára Lajkó Félix, a magyar jazz embelmatikus alakja Dresch Mihály, valamint a fergeteges fúvós muzsikálásra felkért Fanfara Complexa képviseli.

 

De lesz egy igazán izgalmas folk napunk, ahol bebízonyítjuk, hogy  a népzene egy megújulni képes kútfő, ezerszínű arca, frissesége soha nem kopik el, főképpen, ha oly avatott produkciók kezében van, mint: Papó zenedéje, Góbé, Bazseva, Budapest Nufolk Revolution, vagy a bosnyák szevdah stílust megújító Divanhana.

 

Az idei fesztivál hangulatát a jó muzsikák mellett a löszfalunk határozza meg; fényfestészet „lösz" rajta négy napon át.  Nem titkolt szándékkal, hogy mindenkit elvarázsoljunk egy kicsit! Többen is úgy látták az elmúlt években, hogy a Dombos fest a Vajdaság szebbik arca, legyen ez továbbra is így!"  – mondta Horváth László fesztiváligazgató.

 

A program:

 

Július 3. csütörtök – nyitónap:

Nagyszínpad:

18.00 – Hivatalos kapunyitó

18.00 – Kemencés finomságok

20.00 – Hivatalos megnyitó: Csizmadia Anna és a FolkAmbassy

20.15 –  FolkAmbassy népzenei koncertje és a Páva-győztes: Berecz István táncos

20.30 – Fényfestészet. Lösz vagy nem lösz – Opus I.

22.00 – Harcsa Veronika Quartet – Lámpafény koncert  

23.00 – Tábortűz

Folk- & Gasztro-udvar:

18.00 – 24.00

A nap vendége: Nagy-Sagmester pincészet (Tarcal hegy)

 

Július 4. péntek

Nagyszínpad:

20.30 – Palya Bea – Nő koncert

20.30 – Fényfestészet: „Lösz vagy nem lösz+ – Opus II.

22.30 – Csemer Boggie – Parfüm koncert!

23.00 – Tábortűz

Folk- & Gasztro-udvar 18.00 – 24.00-ig

 

Július 5. szombat – NuFolk nap

Nagyszínpad:

20.00 – Bazseva

20.30 – Fényfestészet: „Lösz vagy nem lösz" – Opus III.

22.00 – Divanhana (Szarajevó)

23.00 – Tábortűz

23.30 – Góbé

Folk- & Gasztro-udvar:

19.00 – 20.00  Papó zenedéje – gyerekműsor

21.00 – 22.00 – Nufolk revolution

 

Július 6. vasárnap – Világzenei nap

Nagyszínpad

20.00 – Romano Drom

20.30 – Fényfestészet: „Lösz vagy nem lösz" – Opus IV.

22.00 – Lajkó Félix és zenekara / Vendég: Dresch Mihály

23.00 – Tábortűz

Folk. & Gasztro-udvar:

19.00 – Házigazda a Fanfara Complexa

 

2014. július 3-6.

Dombos Fest 2014.

Kishegyes – Hegyalja utca

 

http://dombosfest.org/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük