György Ádám zongoraművész 2014-ben immáron hatodik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, amelyre a világ minden tájáról, többek között Kínából, Indonéziából, Ausztráliából, Svájcból és az USA-ból érkeznek tehetséges zongorista növendékek. Június 23-án és július 2-án egy-egy koncert várja a kultúrára nyitott zenekedvelőket.

 

György Ádám zongoraművész 2014-ben immáron hatodik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, amelyre a világ minden tájáról, többek között Kínából, Indonéziából, Ausztráliából, Svájcból és az USA-ból érkeznek tehetséges zongorista növendékek. Június 23-án és július 2-án egy-egy koncert várja a kultúrára nyitott zenekedvelőket.

 

A fiatal tehetségek a világ vezető egyetemeiről érkeznek, hogy a magyar művésznél fejlődjenek. A New York-i Juilliard School of Music, a Cleveland Institute of Music, a szingapúri Nemzeti Egyetem és a Nanyang Academy of Fine Arts, valamint a Bécsi Zeneakadémia is képviseli magát növendékekkel az immár világhírű mesterkurzus sorozaton.

 

György Ádám a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megnyitóján robbant be itthon a köztudatba. Chopin etűdjének előadását a helyszínen 60 ezer, míg a képernyők előtt 300 millió néző kísérte figyelemmel. Azt már kevesebben tudják róla, hogy 2003 óta Tokiótól New Yorkig a világon mindenütt Liszt-diplomataként tartják számon virtuóz zongorajátékára és magyar származására való tekintettel.

 

Ahol megfordul, nem csupán teltházas koncerteket ad, hanem tanít is. A távoli Indonéziában Lisztet játszó tehetségek ihlették a pomázi zongoraakadémia létrejöttét. „A cél az volt, hogy a klasszikus zene bölcsőjében, Európában, és azon belül is szülővárosomban, Pomázon biztosítsunk fejlődési lehetőséget ígéretes fiatal zongoraművészek számára." – osztotta meg velünk megvalósult álmát a művész.

 

Az elmúlt években egy olyan alkotóközösség kovácsolódott össze Pomázon, melyben kiváló tehetségek és mecénások találtak egymásra. 2012 óta magyar növendékei is vannak az akadémiának, akiknek részvételét az R&R Software Zrt. támogatja.

A Kastélyakadémia történetében a 2012-es az első év, amikor ifjú magyar zongoristák is részt vesznek az Akadémia mesterkurzusain. A magyar növendékek részvételét Magyarország meghatározó üzleti alkalmazásokat fejlesztő cége, a száz százalékban magyar tulajdonú és menedzsmentű R&R Software Zrt. támogatja. „György Ádám játéka és a Kastélyakadémia szellemisége egyaránt lenyűgözött bennünket. Büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhatunk a hazai tehetségek felkutatásához és képzéséhez, ily módon részt vállalva a Kastélyakadémia sikereiben" – mondta el Rozenberszki Zsolt, a szoftverház értékesítési igazgatója.

 

A György Ádám Kastélyakadémia 2009-ben nyitotta meg kapuit. Azzal a céllal jött létre, hogy fiatal, tehetséges zongoraművészek számára biztosítson lehetőséget a fejlődésre a klasszikus zene bölcsőjében, Európában. Az elmúlt években olyan alkotóközösség jött létre itt Pomázon, amelyben kiváló tehetségek, zenekedvelők, és támogatók találtak egymásra.

Az Akadémia keretében Dr. Réti Balázs egyetemi tanár és Dr. Nádor György, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora, valamint György Ádám tartanak mesterkurzusokat. Az általuk képviselt stílus védjegye az európai muzikalitás és a technikai precizitás harmónikus összekapcsolása.

A helyszín idén is a XVIII. században épült Teleki-Wattay-kastély, amely az „Óvárosi kulturális központ Pomázon" című projekt keretében zeneművészeti szakmai bázis- és rendezvényközpontként is működik és otthont ad az Europa Cantat Közép-kelet-európai Központjának.

 

2012. január 29-én, egy nappal a harmincadik születésnapja után mutatta be a New York-i Carnegie Hallban a barátai által életre hívott György Ádám Alapítványt (The Adam Gyorgy Foundation).

 

Öt évvel a György Ádám Kastélyakadémia indulása után Ádám és a György Ádám Alapítvány megnyitotta a Kastélyakadémia ázsiai párját, az „Adam Gyorgy Island

Academy"-t Bali szigetén, Indonéziában. „Néhány éve még csak egy álom volt a délkelet-ázsiai Akadémia, ami 2013 decemberében vált valóra. Több mint 10 éve játszom és tanítok Ázsiának ezen a részén, ahol minden egyes alkalommal tehetséges helyi növendékekkel találkozom. Öröm számomra, hogy az Európában létrehozott Akadémiát Balira is elvihetjük, ahol azon helyi tehetségeket támogathatjuk, akik nyitottak az európai kultúrára és Liszt Ferenc zenei hagyatékára." – mondta György Ádám az „Island Academy" helyszínén. A növendékek György Ádám mesterkurzusai mellett Benjamin Loh, a neves szingapúri Nanyang Academy of Fine Arts professzorától is kurzusokat hallgathatnak a 7 napos mesterkurzus során.

 

2014. június 23-július 3.

6. György Ádám Kastélyakadémia

Pomáz, Teleki-Wattay Kastély

 

Koncertek:

Június 23. hétfő 19.00 – György Ádám zongoraestje

Július 2. szerda 19.00 – Zárókoncert

Jegyek: koncert@adamgyorgy.com, 0630/262-06-29 vagy korlátozott számban a helyszínen kaphatók. Jegyár: 3.000 Ft, 5.000 Ft, 10.000 Ft

 

www.adamgyorgy.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük