Június közepén zajlik hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat.

 

Június közepén zajlik hazánk legrangosabb nemzetközi bor-megmérettetése, a VinAgora Nemzetközi Borverseny, az egyetlen olyan verseny Magyarországon, ahol a magyar és külföldi borok együtt mérettetnek meg nemzetközi szaktekintélyek által. A VinAgora különlegessége, hogy a verseny után a borkedvelők és a hozzáértők is megkóstolhatják a nevezett és díjazott magyar, külföldi borokat.

 

2014. június 28-án elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit. Új kedvencekre bukkanhat, régi ismerősöket üdvözölhet poharaiban az, aki szereti a bort, szereti a sokszínűséget vagy egyszerűen kellemesen szeretne eltölteni egy borillatú napot közel 600 féle nedű, és sok neves borász társaságában.

 

13 órakor az érdeklődő vendégeket Zilai Zoltán, a VinAgora Nemzetközi Borverseny igazgatója köszönti. Egy baráti beszélgetés keretében beszámol az elmúlt borversenyről, hangulatáról, eredményeiről, bepillantást nyújt a verseny kulisszatitkaiba és megválaszolja a vendégekben megfogalmazódott kérdéseket is.

 

A június 12-15. között, Tarcalon megrendezett VinAgora Nemzetközi Borversenyre 579 nevezés érkezett 19 országból. Ausztrália, Brazília, Franciaország, Libanon, Peru, Németország, Románia, Spanyolország, Taiwan, Görögország és Uruguay is szerepelt hazánkon kívül a nevező országok sorában. Az összesen 71 főből álló nemzetközi zsűri keményen dolgozott, hogy tudása szerint a legjobb döntést hozza meg. Négy napon át dolgoztak a versenyre érkező hazai és külföldi bírálók, akik a munka után délutánonként a Tokaji borvidéket bemutató programokon vettek részt. Szép borok versengtek idén is, de jelentősen több ezüstérem született, mint arany.

 

A VinAgora Nemzetközi Borversenyen a fehér boroké volt a főszerep.

1 nagyarany, 58 aranyérem, 120 ezüstérem, 1 „nevező ország legjobb bora", 6 „legjobb fajtabor" díj.

 

Fontos a borverseny szabályzatának azon pontját kiemelni, amely szerint a nevezett borok 30%-a kaphat csak érmet. Tekintettel a szigorú szabályra idén bizonyos kategóriákban az egyébként aranyérmes színvonalat képviselő borok közül néhány nem került be a legjobb 30%-ba.

 

A champion díjak június 28-án, a VinAgora Borgálán, a Boscolo Konferencia Központban kerülnek kihirdetésre.

A többi díj az alábbiak szerint került kiosztásra:

Nagyaranyérmet, vagyis 92 pont feletti értékelést egy bor kapott, az Uruguay-ban működő Narbona Pincészet 2011-es Narbona Tannat Roble vörös bora. Ha egy külföldi országból legalább 20 minta érkezik, akkor a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesül, ezt idén szintén az Uruguay Narbona Pincészet kapta.

Idén 6 fajtabor díj is gazdára talált. Hogy ki nyerte ezeket a díjakat, szintén június 28-án derül majd ki. A részletes eredménylista a különdíjak nélkül megtalálható a VinAgora weboldalán.

 

„Szívembe zártam Magyarországot. Bármikor szívesen visszatérek, akár a VinAgorára bírálni, akár egy vakációra a családommal. Kezdem érteni mitől világhírű a tokaji bor és maga a borvidék."

 

A szűk szakmai körben bonyolított verseny eredményei a fogyasztók számára is fontosak. A borkedvelő nagyközönség idén is megismerheti a részletes eredményeket, és végigkóstolhatja a borversenyre nevezett összes bort. A VinAgora Borgálára június 28-án, szombaton a Boscolo Konferencia Központban kerül sor, ahol elegáns környezetben vonul fel a hűs borospalackok hosszú sora, melyekből a borkedvelők kedvükre kóstolgathatnak. Minden bor mellett megtalálható a hivatalos bírálati lap a versenyen kapott értékeléssel, így a vendégek összehasonlíthatják a borok eredményeit.

 

„Én is pontozok" – interaktív borszakmai játék.

Ha szeretné összevetni saját véleményét, bírálatát a VinAgora szakmai zsűri ítéletével, vegyen részt az ingyenes interaktív borszakmai játékon a rendezvény egész ideje alatt.

A borok elismert tudója segíti Önt a pontozásban. A játékszabályok egyszerűek:

1. Töltsön poharába a Borgálán fellelhető bármelyik borból

2. Írja fel a bor mellett található bírálati lapon szereplő kódszámot, de a játék kedvéért ne

    nézze meg a hivatalos bírálat eredményének részleteit!

3. Keresse meg a játék helyszínét, foglaljon helyet az egyik számítógépnél, és a borversenyen

    is használt számítógépes programmal értékelje a poharában található bort.

4. A bírálat befejeztével vegye át az Ön eredményeit tartalmazó, kinyomtatott bírálati lapot, és

    hasonlítsa össze az eredeti bírálati lappal.

 

Belépőjegy elővételben (június 27-én éjfélig) a Jegymester oldalán vásárolható 5900.- forintért. A helyszínen a belépőjegy ára 6900.- forint. A helyszínen kristály kóstolópohár bérelhető.

 

2014. június 28. 13-20 óráig

VinAgora Borgála

Boscolo Konferencia Központ

Budapest, Erzsébet krt. 9-11. (Bejárat: Osvát utca felől)

 

www.vinagora.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük