Immár 9 éve, hogy a honfoglalás kori kis faluban évről évre megrendezik a látványos programokban gazdag „hagyományőrző parasztlakodalmat". Az egész napot átívelő, hajnalig tartó eseményen részt vesz a falu apraja nagyja is.

 

Immár 9 éve, hogy a honfoglalás kori kis faluban évről évre megrendezik a látványos programokban gazdag „hagyományőrző parasztlakodalmat". Az egész napot átívelő, hajnalig tartó eseményen részt vesz a falu apraja nagyja is.

 

A lakodalmi vigasság a Szihalom községben szokásban volt népi hagyományok feldolgozása alapján, korhű ruhákban történik – tájékoztatott a gexmedia. Vőlegény búcsúztató és a menyasszony kikérése, öltöztetése, búcsúztatása, templomi esküvő a barokk templomban, vacsora, menyasszonytánc és menyecsketánc – mind-mind sorra kerül a nap folyamán. A kötött elemek szabadon választhatóak és átjárhatóak, a helyszínen lévő vendégek a nap bármelyik szakaszában csatlakozhatnak a rendezvényhez, így a hagyományos lakodalmat közvetlenül élik át. A visszatérők minden évben végigjárják a lakodalmi útvonalat, ami azt mutatja, hogy nem csupán a „buliba" jönnek, hanem újra és újra át akarják élni magát a lakodalmi élményt. A hagyományőrző programok mellett a gyerekekről sem feledkeztek meg a szervezők: játszóházas foglalkozások és izgalmas vetélkedők szórakoztatják az érdeklődőket.

 

Csigacsinálás és pereces-láda, hérész és álmenyasszony, perechordó kendő, tyúkpörkölt és még számos színes program várja az idelátogatókat. Akinek kedve szottyan hozzá, beállhat vőfélynek, kipróbálhatja a leánykérést és gyöngyösbokrétával kedveskedhet. Mindeközben különleges műfaj kel itt életre: a vérbeli szpíker szerepében, azaz a rendezvény arcaként és házigazdájaként Vajtó Lacit, a főzőversenyek és gyereknapok sztárját láthatják az idelátogatók. A műsorszámok között az ismert rádiós műsorvezető és fáradhatatlan showman biztosítja a közönség felhőtlen szórakoztatását.

 

A délelőtti program a kemencés udvart magában foglaló rendezvény területen zajlik.

20-25 főzőcsapat az itt található épített kemencében és rakott tűzhelyen il. mobil kemencékben előre nevezett receptek szerint készíti el a saját ételét. A verseny kora reggeltől kb. délig tart, amikor is a szakmai zsűri értékeli az elkészült remekműveket. A vendégek az információs pultnál megvásárolható kóstoló jegyekkel a rendezvénytéren sétálva kóstolgathatják a kemencés fogásokat, s emellett színpadi kulturális programok is szórakoztatják őket.

A kínálat igazi folklór jellegű: a település határon túli magyar testvérkapcsolati delegációk színpadi koreográfiái (Erdély, Felvidék, délvidék) és a térségbeli elismert meghívott csoportok színpadi produkciói kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Az egyik kedvenc helyszín ezen a napon a folk-csárda, ahol népzenekar és néptáncosok közreműködésével szórakozhat a közönség. Ehhez társul a délelőtt folyamán egy gyermek játszóház, kreatív műhely és játék-készítés, ahol óvónők és népi iparművészek biztosítják a tartalmas programot.

 

A főzőverseny értékelése után kora délután, 3 óra körül indul maga a hagyományőrző lakodalmas, melynek térbeni és időbeni "kötött" menete van. A résztvevők szabadon választhatnak, melyik ponton csatlakoznak a programhoz: délután járják végig a lakodalmi útvonalat annak történéseivel együtt, vagy inkább este jönnek a vacsorára és a buliba. Aki eljön, az általában az egész programban részt akar venni. Az első választási lehetőség az, hogy elindul -e az úgy nevezett fiús háztól a lányos házhoz a menyasszony kikérésére, vagy inkább marad a központi rendezvénytéren (pld. a folk-csárdában). Ha jön a lakodalmas menettel, akkor a lányos háznál személyes vendégként fogadják, házi pálinkával, borral, nagykaláccsal, ezekből szabadon fogyaszthat. Itt a lánykikérés, búcsúztató, ágykiadás során lehetősége van emlékfotót készíteni a szereplőkkel, menyasszonnyal, vőlegénnyel, a saját baráti társaságával, ha kívánja, népviseletbe öltözhet, kedvére fogyaszthat italt, ételt, s emellett mulathat, táncolhat, énekelhet a továbbindulásig. Közben az " álmenyasszonyt" a vendégek között férjhez adják. A lányos-házi program az esküvőre indulással ér véget, de aki akar, tovább is itt maradhat, tovább ehet-ihat kedvére (a tapasztalatok szerint ezt kevesen választják, mert mindenki követni akarja a történéseket). Ezután a műemlék barokk templomban rövid szentmise következik. Innen a lakodalmas nép visszaindul a fiús házhoz, a központi rendezvénytérre, ahol a vacsora lesz. Útközben régi szokás szerint az alvég és a felvég között útakadályt emelnek az ifjú pár előtt, és próbatételeket kell kiállniuk a továbbhaladásért. Ezen a ponton a vállalkozóbb kedvű vendégeket is bevonják a játékba a házaséletre utaló különböző játékos próbatétellel (pl. üres sörösüvegbe kell céloznia egy derékra kötött fakanállal stb.).

Ezután következik a vacsora ahol felszolgálják az ételeket, majd jöhet a szabad mulatság. Itt már mindenki felszabadult, a vendégek a saját társaságukkal mulatnak. Az éjszaka csúcspontja a „fakultatív" menyasszony-tánc. Itt bárki táncolhat a menyasszonnyal, fotót lehet készíteni, nem kötött tarifáért "megvehetik"a menyasszonyt, el is lehet rabolni, de ha ez nem sikerül, akkor váltságdíjat fizet (általában fekvőtámaszt csináltatnak a pórul járt lányrablóval).

 

A szervező TOBÁN Hagyományőrző Népművészeti Egyesület 2002-ben alakult Szihalom községben, a helyi népi hagyományok és kultúra megőrzése, ápolása céljából. Az egyesület tevékenysége a régi szokások felkutatásával és összegyűjtésével indult. Az Egyesület keretén belül működik a 40 fős hagyományőrző gyermek-, ifjúsági- és felnőtt tánccsoport.  Repertoárjukon szerepelnek a történeti Magyarország jellegzetes tájegységeinek táncaiból álló színpadi koreográfiák, dunántúli, szatmári, mezőségi, széki, rimóci, moldvai, somogyi, sárközi, bagi táncok.

Az Egyesület feldolgozta a Szihalmi lakodalmas témakörét, és ebből egész estét betöltő koreográfiát készített, amely a manapság alig-alig létező hagyományos lakodalmak bemutatásával, a lakodalmas ételek feltálalásával, eredeti vőfélyszövegek beiktatásával, népviseletbe öltözött lakodalmi résztvevőkkel egyedi és autentikus élményt nyújt minden látogató számára.

 

Részletes program:

10.00 – Főzőverseny (közben játszóház, táncház, kulturális programok)

15.00 – A hagyományőrző lakodalom vendégeinek fogadása a vőlegényes háznál, lakodalmi bokréta tűzése a vendégeknek, résztvevők megkínálása lakodalmas házi pálinkával, pogácsával és nagykaláccsal.

15.30 – A vőlegény búcsúja verbunkkal szüleitől és a fiúbarátoktól.

16.00 – A vőlegény indulása a menyasszonyos házhoz a TÁJHÁZ épületéhez, vőfélyekkel,  násznagyokkal és zenekarral.

16.30-17.00   A menyasszony ágyának kikérése és lovas szekérre felrakása. A mennyasszony kikérése a vőlegény számára, a menyasszony búcsúztatása szüleitől. Az ara búcsúja a barátnőktől lánykarikázó tánckoreográfiával (lehetőség van a vendégek népviseletbe öltözésére és fotók készítésére).

17.00 – Indulás az esküvőre a Szihalmi Római Katolikus Templomba, valamennyi vendég  részvételével.

17.00-18.00 Jegyesáldás szentmise a Szihalmi Római Katolikus Templomban, a Római Katolikus Egyház szertartása szerint kántor közreműködésével (lehetőség van a barokk műemlék templom megtekintésére, orgonajátékkal). Az esküvő után ún. „paptánca" a templom előtt. Útelkötés az alvég és felvég között, próbatételek a vőlegény – és a vállalkozó kedvű vendégek – számára, váltság fizetése természetben.

18.30 – Visszaérkezés a vőlegényes házhoz, a rendezvény központi színhelyéhez. Vacsora felszolgálása lakodalmi sátorban (tyúkhúsleves csigatésztával, főtt hús, levestöltelék, lakodalmi töltött káposzta, nagykalács). A vacsora után a menyasszony perecet oszt minden vendégnek egy pereces-ládából. Az ételek felszolgálása előtt verses köszöntő.

Vacsora után tánc, mulatság, élő zenére.

Éjszaka: hagyományos menyasszonytánc, menyecsketánc és tánc, mulatság a program végéig.

 

http://szihalom.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük