2014. május 30-án a fesztivál nyitó után Ferenczi György és a Rackajam színpadra lépésével kezdetét vette a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója Budatétény-Rozáriumban. Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóját, Magyarország egyik legszebb és legnagyobb rózsakertjében!

 

2014. május 30-án a fesztivál nyitó után Ferenczi György és a Rackajam színpadra lépésével kezdetét vette a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója Budatétény-Rozáriumban. Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozóját, Magyarország egyik legszebb és legnagyobb rózsakertjében!

 

Budafok az 1900-as évek elején a Monarchia borkereskedelmi központja volt.

A Kárpát-medence borainak, több mint 70 %-a megfordult a helyi pincékben. Adottsága kiváló lehetőséget adott pincerendszerek építésére, a Duna és a vasútvonal egyszerűvé tette a közlekedést, az adók pedig kedvezőbbek voltak, mint a fővárosban – Budafok ugyanis akkor még önálló település volt.

 

Első alkalommal, 2006-ban egy olyan rendezvény megszervezése volt a cél, ami máshol nem található meg, aminek szellemisége, kisugárzása van. Azóta a Kárpát-medence jó néhány kiváló magyar borásza összesereglett Budafokon, igazodva a Budafok-Tétény Művészeti Fesztivál időpontjához, valamint a trianoni évfordulóhoz, ezzel is hangsúlyozva az összetartozást. Ez a szellemiség 2010-ben még nagyobb hangsúlyt kapott, amikor Laposa József kitűnő tájépítő mérnök és borász megfogalmazta a Borszerződést.

 

„Mi, magyar borászok, határon innen és túl elérkezettnek látjuk az időt, hogy összetartozásunkat szerződésben erősítsük meg. Azokban a napokban, hetekben, amikor a magyar nemzet fájó gyalázatot mos le magáról a kettős állampolgárság megadásával és a nemzeti összetartozás kinyilvánításával, nekünk, magyar borászoknak szent kötelességünk a magyar borkultúra határokon átívelő egységét megteremteni. A Kárpát-medence hegy- és domboldalain a sajátos ökológiai adottságok következtében egyedi ízvilágú, csodálatos borok teremnek. Ezek a természeti adottságok és az emberi munka közös eredményeként megszületett illetve születendő borok az összhang, az összetartozás jelképei. Az itt összegyűlt borászok hitet tesznek a Kárpát-medencében élő népek közös jövője mellett.

A budafoki pincékben már a XVII. századtól foglalkoztak borkereskedelemmel. Buda, Pest és Ó buda egyesülését követően a főváros nagyléptékű fejlődése idején – a kőbányászat révén – újabb jelentős nagyságú pincékkel bővült a pincerendszer.

Az 1900-as évek elején Budafok a magyar borkereskedelem központjaként működött, ahol valamennyi ismert Kárpát-medencei borvidék bora megtalálható volt. A száz évvel ezelőtti virágkorra emlékezve szinte teljesen természetes volt, hogy Budafok-Tétényben szerveződött meg az első Kárpát-medencei borásztalálkozó."

 

E Borszerződésben olvasható a rendezvény mottója is: „Hisszük és valljuk, hogy a Kárpát-medence emberben és borban összefüggő, organikus egység."

 

A Találkozó helyszíne a csodálatos Budatétényi Rozárium, mely ilyenkor már teljes díszében pompázik. A rózsakertben, a kiültetett fajták száma jelenleg 1200, ez mintegy 7000 tő rózsát jelent. Ez a kert Magyarország legnagyobb rozáriuma, és nem kell szégyenkeznie akkor sem, ha Európa többi gyűjteményes kertjével hasonlítjuk össze.

 

A hazai pincészetek mellett, évről évre nő a résztvevő határon túli borászok száma is. A szervezők eddig kevéssé ismert, de minőségi borokat előállító pincészeteket is meghívnak, lehetőséget biztosítanak a bemutatkozásukra. A minőségi borok és borászok mellett, a színpadon koncertekkel is várják az érdeklődőket.

 

Meghívott borászok:

Balla Géza Pincészete, Arad-hegyalja Ménes, Bott Frigyes, Felvidék, Borbély Pince, Badacsony

Csobánc Manufaktúra – Csobánc,

Debreczeni Szőlőbirtok – Etyek-Buda

DiBonis – Szabadka, Dúzsi Tamás – Szekszárd

Ferenczi Szőlőbirtok – Szekszárd

Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlelle, Gere Tamás és Zsolt Pincészete – Villány

Kasnyik Családi Pincészet – Felvidék

Laposa Birtok Badacsony – Somló, Légli Ottó – Balatonboglár, Lenkey Pincészet – Tokaj-hegyalja – Mád

Málik Zoltán – Badacsony, Maurer Oszkár – Szerémség, Mátyás Pince – Kisújfalu

Nachbil – Krasznabéltek, Nagy-Sagmeister Pince – Szerémség

Papp Pincészet – Balatonszabadi

Rókusfalvy Birtok – Etyek,

Simon József – Eger, Skrabski Borászat – Balatonfelvidék, Strekov 1075 – Kürt

Takler Pinc – Szekszárd, Tiffán Ede és Zsolt pincészete – Villány

Vindulo – Dél-Bácska

…és mások

 

A borok mellett fontos szerepe van a zenének is, a zenei programot a Budai Fonó Zeneház állította össze.

 

Május 31., szombat

16:00   Overnighters

17:00   Póka Egon és barátai

18:00   David Yengibarjan szóló

19:30   Balázs Elemér Group

21:30   Both Miklós és a Palimo Story

 

Június 1., vasárnap

16.00   Gyerek műsor: Makám

17.30   Bazseva

19.30   Lajkó Félix és zenekara, vendég: Dresch Mihály

22.00   Dresch Quartet

 

2014. május 30-június 1.

Kárpát-medencei Borászok és Zenészek Találkozója

Budatétény-Rozárium

 

http://www.karpatmedencei.hu

http://www.fono.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük