Az Óbudai Nyár 2001 óta Óbuda legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára már országos ismertségre tett szert. Koncertekkel, kiállításokkal, gyerekprogramokkal, színházi előadásokkal várja (nemcsak) Olvasóinkat az Óbudai Nyár 2014.

 

Az Óbudai Nyár 2001 óta Óbuda legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára már országos ismertségre tett szert. Koncertekkel, kiállításokkal, gyerekprogramokkal, színházi előadásokkal várja (nemcsak) Olvasóinkat az Óbudai Nyár 2014.

 

Az Óbudai Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot minden évben gazdagítják a kerület kulturális intézményei, többek között az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum az Aquincumi Múzeum és a Platán Könyvtár is. Az óbudaiakat, illetve az ide látogató érdeklődőket évről-évre nívós kulturális programok, szabadtéri koncertek, gyermekműsorok, kiállítások, színházi előadások és filmvetítések várják.

 

Az Óbudai Társaskörben tartott tájékoztatóra igazi meglepetést tartogattak a szervezők. Itt jelentették be, hogy az East zenekar, mely több mint húsz éve lépett fel utoljára szabadtéri színpadon, most Óbudán töri meg koncertjével ezt a hosszantartó csendet.

 

Demjén Ferenc, a Djabe és Steve Hackett, a Csík zenekar, Orosz Zoltán és a Benkó Dixieland Band, az Óbudai Danubia Zenekar, a Muzsikás együttes, Hobo és bandája, az Apples, valamint a nyár igazi zenei szenzációja, a legendás East zenekar szabadtéri koncertje csak néhány program a sok közül, amely az Óbudai Nyár keretében várja a közönséget.

 

A rendezvénysorozat – amelyet Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitja meg ünnepélyesen június 7-én – azonnal egy különleges eseménnyel, az Óbudai Korok Fesztiváljával kezdődik az óbudai amfiteátrumban, amely első ízben kerül megrendezésre a kerületben. Aznap megelevenednek a történelmi korok Óbuda utcáin, terein. Az ókortól a középkoron keresztül Krúdy századfordulós környezetéig mutatják be a korabeli kultúrát, viseleteket, hangszereket, szokásokat. Sétáljanak velük jelmezben vagy anélkül a Flórián tértől az amfiteátrumig, látogassanak el a Barokk udvarba, legyenek részesei a Középkori forgatagnak, majd tekintsék meg a századforduló hangulatát idéző Krúdy-negyed programjait!

 

A legkisebbeket a Gyerek Szigeten várják programokkal, ahol a kerületi óvodák is képviseltetik magukat. A Kaláka mellett az Alma zenekar és a Kolompos együttes is gondoskodnak a jó hangulatról a rendezvénysorozat során. A kínálatból nem szoktak hiányozni a könnyed, nyári hangulatú, de mindig nívós szereplőgárdával és komoly művészi teljesítménnyel kecsegtető élmények. Az Óbudai Nyár minden évben rendkívül színes és széles palettán kínál programokat valamennyi korosztály számára. A Zichy udvarban a legendás Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról előadás mellett Ronald Harwood Nagy négyes című darabja is bemutatásra kerül. Július 19-én szintén a Zichy udvarban lép fel húsz év után először szabadtéren az East zenekar életmű koncertükkel, két legsikeresebb felállásukkal.

 

Az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. tapasztalatai alapján sikerült megvalósítani azokat az alapvető célokat, amelyek méltán teszik rangos fővárosi rendezvénnyé, kiemelkedő társadalmi eseménnyé az Óbudai Nyarat. Minden évben sikerült megtalálni azt a határvonalat, amely a magas színvonalú és a populáris kultúra közti mezsgyén mozog. Az Óbudai Nyár immáron hagyományosan szerepelteti repertoárjában a Fő téri koncerteket, melyek a komolyzenétől a jazz műfajáig széles spektrumon kínál programokat. Az érdeklődést többnyire az időjárás eddig segítette és a nézőtérre elhelyezhető kilencszáz ülőhely eddig mindig kevésnek bizonyult, mivel az átlag nézőszám rendszeresen meghaladta az ezer főt.

Ez nem csoda, hiszen a Fő téren olyan művészek lépnek fel idén is, mint például a kiemelkedő színvonalú Óbudai Danubia Zenekar, a Muzsikás együttes, Demjén Ferenc, a Djabe és Steve Hackett, a Csík zenekar, Orosz Zoltán és a Benkó Dixieland Band. A Kobuci kertben Hobo és bandája, valamint egy háromnapos blues fesztivál várja az érdeklődőket.

 

Az Óbudai Társaskör színházi előadásokkal és zenés produkciókkal várja a látogatókat. A nagy sikerű A szív hídjai című darabon kívül műsorra tűzik a Krúdy Gyula műveiből összeállított Az Óbudai csodadoktor című szerelmes játékot, valamint a Hrabal írásokból született Szigorúan ellenőrzött vonatokat is. A zene szerelmeseit többek között opera előadással, zongoraesttel és francia sanzonokkal várják.

A filmeket kedvelőket a Kobuci kertben várják Bujtor István sorozattal, valamint a Fellini Római Kultúrbisztróban európai művészfilmekkel.

 

Az Óbudai Nyár rendezvénysorozat keretében június utolsó hétvégéjén idén is várja Önöket a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Braunhaxler egyesület. A Búcsú mindkét napján népművészeti kirakodóvásárral, gyermekprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, és kézműves bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel, finom ételekkel és jéghideg italokkal kedveskedünk vendéginknek.

 

Újdonságként június 16-tól hétfőnként délután zenei produkciók lesznek Békásmegyeren, a Közösségi Ház előtt. Június 22-én multikulturális táncfesztiválon vehetnek részt és szintén itt kerül sor augusztus 30-án az Óbudai Nyár záróeseményére, a Hékás Békás programsorozatra. A délelőtti programok a gyermekeké, délutántól színházi előadás és koncertek várják a látogatókat.

 

2014. június 7 – augusztus 30.

Óbudai Nyár 2014.

 

www.obudainyar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük