2024.április.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2015. május 20-24. Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/91182"><img class="image image-preview" src="/files/images/egyház.preview.jpg" border="0" width="469" height="597" /></a></span>A Filharmónia a Dél-dunántúli régióban 6 alkalommal rendezte meg az Egyházzenei Fesztivált, de ezen túl is nagy múltra tekinthet vissza a műfaj ünneplése. A Filharmónia Magyarország idén első ízben országossá bővíti az eseménysorozatot, új, izgalmas koncepciót adva a fesztiválnak, amelyben ezentúl 4 éves forgásban minden keresztény egyház megjelenhet. Az Egyházzenei fesztivál fővédnöke Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, egyházzenész. <p> 

egyház.previewA Filharmónia a Dél-dunántúli régióban 6 alkalommal rendezte meg az Egyházzenei Fesztivált, de ezen túl is nagy múltra tekinthet vissza a műfaj ünneplése. A Filharmónia Magyarország idén első ízben országossá bővíti az eseménysorozatot, új, izgalmas koncepciót adva a fesztiválnak, amelyben ezentúl 4 éves forgásban minden keresztény egyház megjelenhet. Az Egyházzenei fesztivál fővédnöke Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, egyházzenész.

 

egyház.previewA Filharmónia a Dél-dunántúli régióban 6 alkalommal rendezte meg az Egyházzenei Fesztivált, de ezen túl is nagy múltra tekinthet vissza a műfaj ünneplése. A Filharmónia Magyarország idén első ízben országossá bővíti az eseménysorozatot, új, izgalmas koncepciót adva a fesztiválnak, amelyben ezentúl 4 éves forgásban minden keresztény egyház megjelenhet. Az Egyházzenei fesztivál fővédnöke Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, egyházzenész.

 

A "Con Spirito" Egyházzenei Fesztivál évente ismétlődő esemény lesz, amelyen a nagy magyar történelmi egyházak zenei kultúrája kerül bemutatásra. Zenés szertartások, koncertek, előadások, workshop-ok hozzák emberi közelségbe az isteni zene több évszázados hagyományát. A fesztiválnak minden évben más város ad otthont. A négy égtáj szerinti beosztás (Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Sopron) szimbolikus jelentőségű: a tradíció talajában gyökerező, az új kezdeményezésekre is nyitott eseményről van szó, amely találkozót kínál híveknek és laikusoknak, előadóknak és hallgatóknak egyaránt.

Az idei Egyházzenei Fesztivál központjában – mint középkori zománc a nemesfém foglalatban – a keleti egyházak énekkari hagyománya tündöklik.

 

Az országossá nőtt eseménysorozat a keresztségben a „Con Spirito" nevet kapta, mely nemcsak egy zenei műszó, de utal arra is, hogy a fesztiválban szereplő keresztény egyházak mindegyikében fontos a szentlélek jelenléte. Elsőként a bizánci rítusú keresztény egyház kerül reflektorfénybe, hogy aztán évről évre újabb ág, így a római katolikus, a református és az evangélikus adja a fő irányvonalat a zenei témaválasztásban.

 

Idén a bizánci rítusú egyházzenét a fókuszba helyező fesztivált Nyíregyházi központtal rendezi a Filharmónia Magyarország, ám a következő évek helyszínein Debrecenben, Pécsett és Sopronban is meghallgathatjuk a fesztivál kiemelkedő külföldi együtteseinek egy-egy koncertjét. Pécsett az Optina Pustyn (https://youtu.be/wyxuApfEe10) lép fel, Debrecenben és Sopronban pedig a Kijev Kamarakórus, (https://youtu.be/8cuimdSqur0) mutatkozik be képviselve nemzetközi szinten is a bizánci rítusú egyházzenét május 20-24. között.

 

Mivel a bizánci zenének nemzetközi szinten is jeles képviselője a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar, (https://youtu.be/0JuE87R0K3g) így kézenfekvő volt, hogy az együttes legyen a 2015-ös fesztivál házigazdája. Melléjük érkeznek a világ azon együttesei, melyek nemzetközileg is a legelismertebb előadói közé tartoznak a bizánci rítusú egyházzenének. Magyarországon lép fel a szentpétervári Optina Pustyn az oroszországi vokális élet elsőszámú férfi énekegyüttese, (http://www.optinachoir.com/gallery) az „orosz King's Singers" valamint a Kijev Kamarakórus, Ukrajna legelismertebb vegyeskara is. Aki fellépett már a  New-York-i Carnegie Hall, a Washington National Cathedral, a BBC St. John's Smith Square Concert Hall és a párizsi Notre Dame-ban is.

 

A Szent Efrém Férfikarral (http://szentefrem.hu) közös műsort ad még Nyíregyháza mellett Hajdúdorogon és Máriapócson a Lautitia Gyermekkar, a NIKA Kamarakórus és a magyar görög katolikus Szent Atanáz Kórus.

 

Egyházi zenét hallgatni különös élmény, bizarr gondolatnak tűnhet, ám épp az is a fesztivál egyik célja, hogy rávilágítson, ez a műfaj megújuló, időről időre felfrissül, ahogy Bubnó Tamás fogalmazott korábban azzal kapcsolatban, hogy mi történik akkor, amikor megszólal egy egyházi dallam: „Az idő ilyenkor egy másik síkon kezd el létezni, eljutunk az időtlenséghez." Ahhoz pedig, hogy emberközelibbé váljon a vallás mentén született több évszázados zenei történelem, zenés szertartások, kiállítás, előadások és workshopok is hozzásegítik a látogatókat.

 

2015. május 20-24.

Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Sopron

 

www.filharmonia.hu

https://egyhazzene.s-qrs.com

http://egyhazzeneifesztival.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.