A szervezők célja egy olyan, Európában egyedülálló, önmagában is kiemelt turisztikai vonzerőt jelentő programsorozat létrehozása, amely a magyar sport és a magyar borászat tradícióira alapozva új közösségi élményműfajt teremt. Színesítve mindezzel nemzeti borászati és gasztrokultúrális hagyományainkat, sportkultúránkat és ezzel együtt a Magyarországról alkotott képet.

 

A szervezők célja egy olyan, Európában egyedülálló, önmagában is kiemelt turisztikai vonzerőt jelentő programsorozat létrehozása, amely a magyar sport és a magyar borászat tradícióira alapozva új közösségi élményműfajt teremt. Színesítve mindezzel nemzeti borászati és gasztrokultúrális hagyományainkat, sportkultúránkat és ezzel együtt a Magyarországról alkotott képet.

 

Időközi sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Bor Maraton Budapesten a budai Vendéglő a KisBíróhoz étteremben 2015. március 26-án. A tavaly decemberben ugyanitt bemutatkozó Nemzeti Bor Maraton az év egyik legnagyobb közösségi élményének ígérkezik mind a sport és a borkedvelők számára. 11 napon át tartó, összesen 2573 kilométer hosszú futással köti össze hazánk mind a 22 borvidékének 102 települését.

 

„11 nap, 2573 km, 22 borvidék, 391 település. Házhoz visszük a futás és a magyar bor közösségi élményét!"

 

Dobor Dezső sajtófőnök és Balla Attila programigazgató beszámolt az eddigi eredményekről, bemutatta a 11 nap kiemelt helyszíneit és az újonnan csatlakozott támogatókat. "Az innováció formálja a jövőnket" –  ilyen innovációként indult közel két éve a Nemzeti Bor Maraton programötlete is, amely azóta egy komoly szakmai és gazdasági összefogássá nőtte ki magát." – mondta el a programigazgató. Továbbá bejelentette, hogy Áder János köztársasági elnök örömmel vállalta el a rendezvény fővédnöki címét, Hende Csaba honvédelmi miniszter pedig védnökként csatlakozott a Nemzeti Bor Maratonhoz. Tájékoztatóját a Nagy Egyetemi Borteszttel folytatta, amelyet májusig az ország három, nagy egyetemi városában – Budapesten, Szegeden és Pécsett – rendeznek meg. A március 19-i szegedi után, április 8-án, Budapesten a Corvinus Egyetemen rendezik a következőt, amelyre 48 óra leforgása alatt a közel 400-as részvételi létszám betelt. A kutatás, amilyenre még nem volt példa Magyarországon, egy speciális applikáció segítségével valósul meg, ami a Nemzeti Bor Maraton saját fejlesztése.

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Kamara 2015. évi tematikáját mutatta be. A magyar vidéknek és a borászati, valamint termelői tagság kapcsolatának lehetőségeit vázolta a sajtó képviselőinek a Nemzeti Bor Maraton tükrében. Kiemelte, hogy a Kamara felületet kap a helyszíneken és a rendezvény honlapján, hogy a helyi termékeket népszerűsítsék. A kiemelt helyszíneken játékos, szakmai programokkal készülnek.

 

Dobák László, az AXA Bank értékesítési vezetője a bank és a Nemeti Bor Maraton közös küldetéséről és együttműködéséről beszélt és ismertette az AXA Bank akcióját, amellyel mindenki számára szeretnék elérhetővé tenni a futás örömét. Valamint szeretnének egy mozgalmat elindítani, amellyel a helyi pincészeteket kívánják támogatni. 

 

Dr. Sümegi Zsombor, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatója elmondta, hogy több mint 42 000 tagja van a hegyközségek tanácsának, elkötelezettek minden olyan

rendezvény mellett, amely népszerűsíti a magyar borászokat és a kulturált borfogyasztást. Mind a 22 magyar borvidéket érinti a Nemzeti Bor Maraton, ez egy nagyon jó lehetőség a borászoknak a bemutatkozásra.

 

Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság szakértője kiemelte, hogy "a sport és a bor összehozza az embereket". A Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programja, hogy kiváló borokat keressen, célja pedig, hogy kommunikálják az értékeket. Ha egy országos programnak, mint a Nemzeti Bor Maratonnak is a célja ez, akkor azt támogatniuk kell.

 

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese a biztonságos magyar élelmiszerek, valamint borhibák- és borbetegségek bemutatásának tematikáját emelte ki a Nemzeti Bor Maraton keretein belül. A NÉBIH ugyanis együttműködik, és szakmai tematikával mutatkozik meg a Nagy Egyetemi Borteszt kapcsán is a rendezvénnyel.

 

Herczeg Ágnes, a Nagy Egyetemi Borteszt szakmai vezetője, a londoni Wine and Spirit Education Trust minősített oktatója, nemzetközi borakadémikus elmondta, hogy a Borteszt közös játéka az egyetemistának és a borászoknak. A saját példáján keresztül mutatta be a rendezvény fontosságát, egykor ő is egyetemista korában vett részt az első borkóstolóján. A Bortext nevű applikáció segítségével pontos képeket kaphatunk, hogy az felsőoktatásban résztvevők, "a jövő fogyasztói" milyen borokat keresnek és kedvelnek. Elárulta, hogy ősszel folytatni kívánják a tesztet és kiterjesztik több városra, egyetemre és főiskolára is.

 

Dlusztus Imre, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai koordinátora a Magyar Borászok Ünnepét a Nemzeti Bor Maraton hivatalos betétrendezvényét és a benne rejlő lehetőségeket mutatta be. Egy legóhoz hasonlította, amelyben mindenki hozzátehet, mindenki építheti. A 11 nap alatt tematikus borkóstolókkal, helyi termelők bemutatkozásával, szabadidős- és sportrendezvényekkel, kulturális és kézműves programokkal, koncertekkel és kirakodóvásárral találkozhatnak az érdeklődők a Nemzeti Bor Maraton útvonalán valamennyi településen.

 

A sajtótájékoztatót Balla Attila zárta, aki ismertette a hivatalos világrekord kísérlet településekre gyakorolt sportértékét és a rekordkísérlethez való csatlakozás lehetőségét, valamint együttműködésüket a Magyar Szabadidősport Szövetséggel. Elmondta, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel bárki csatlakozhat a városa közigazgatási határain belül a rekordkísérlet támogatásához egy futással. Hozzátette, hogy külön kérésre plusz egy szakaszt a Boly – Villány félmaraton is megrendezésre kerül.

 

https://nemzetibormaraton.hu

https://www.facebook.com/nemzetibormaraton

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük