A bejelentésre különleges kiállítás keretében került sor Varsóban. A szervezők bejelentették, hogy az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására díszvendége 2016-ban Lengyelország lesz.

 

A bejelentésre különleges kiállítás keretében került sor Varsóban. A szervezők bejelentették, hogy az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására díszvendége 2016-ban Lengyelország lesz.

 

A művészeti seregszemle idén októberben Budapesten gazdag választékkal irányítja a figyelmet a nemzetközi művészeti világban magasan jegyzett lengyel kortárs színtér szereplőire és produkcióira. A vendégprogramot Varsóban jelentették be annak a POLISH(ed)HUNGARIAN elnevezésű különleges lengyel-magyar csoportos kiállításnak a megnyitóján, amelyre a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad nyitónapjának egyik kiemelt eseményeként került sor Varsóban.

 

Az Art Market Budapest, Kelet-Európa vezető nemzetközi kortárs képzőművészeti vására 2016 októberében különlegesen gazdag programot szervez Lengyelország nemzetközileg rendkívül magasra értékelt  kortárs képzőművészeti élete bemutatására, amely a művészeti esemény helyszínén több száz négyzetméteren látható képzőművészeti bemutató mellett a POLISH(ed) Art Fest elnevezésű fesztivál keretében külső helyszíneken további képző- és társművészeti programokkal egészül majd ki.

 

Az Art Market Budapest vendégprogramjai az utóbbi években Kolozsvár és Berlin városa illetve az elmúlt évben a Nyugat-Balkán országai kortárs művészetéből nyújtottak egyedülállóan széles ízelítőt a budapesti közönségnek.

A jelenleg előkészítés alatt álló októberi lengyel díszvendégség keretében az Art Market Budapest helyszínén széles kiállítási anyag valamint performanszokból, prezentációkból, panelbeszélgetésekből álló kiegészítő események várják majd a vendégeket, és teremtenek közvetlen kapcsolatteremtési lehetőséget a lengyel művészeti színtér meghatározó szereplőivel. Mindezt többek között az orońskoi Lengyel Szobrászati Központtal közösen létrehozott – a nemzetközi sztárként számontartott Magdalena Abakanowiczot is felvonultató – szabadtéri szoborpark, a CHIM művésznéven a „lengyel Robert Capaként" ismert fotóművész New Yorkból érkező fotókiállítása, az egyik vezető lengyel magángyűjteménynek szentelt kísérőtárlat és más külső események szélesítik majd fesztivállá, a gazdag képző- és fotóművészeti programot ráadásul a CAFe Budapest Fesztivál lengyel színpadi és zenei eseményekkel egészíti majd ki.

 

Az Art Market Budapest ez évi vendégprogramját Varsóban különleges körülmények között jelentették be annak a POLISH(ed)HUNGARIAN elnevezésű kiállításnak a nyitóeseményén, amely 10 varsói és budapesti művészeti galéria együttműködésével jött létre, és amely a most induló Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik kortárs képzőművészeti komponense.

A kiállítás célja – túl azon, hogy ízelítőt adjon az októberi budapesti látnivalókból – a lengyelországi és magyarországi kortárs képzőművészeti élet meghatározó szereplői, az Art Market Budapest 2016 majdani kiállítói közötti szakmai kapcsolat és együttműködés kialakítása volt: az 5-5 galéria párban együtt dolgozva hozta létre a tárlat egyes részeit képző kiállítási enteriőröket, közös koncepció mentén fűzve össze a lengyel és magyar művészek alkotásait.

 

A POLISH(ed)HUNGARIAN elnevezésű kiállítás 2016. szeptember 2-áig megtekinhető.

Hungarian Cultural Center

Warsaw, Moniuszki Stanisława 10.

A kiállító művészek:

Marianne CSÁKY / Ákos CZIGÁNY / Ágnes EPERJESI / Agnieszka GRODZIŃSKA / Veronika JAKATICS-SZABÓ / Adam JASTRZEBSKI / Zsófa KERESZTES / Péter MÁTYÁSI / Anna NEMES / Maciej PISUK / Bianka ROLANDO / Arkadiusz RUCHOMSKI / Zsolt TIBOR / Andrzej TOBIS / Janek ZAMOYSKI

 

A résztvevő galériák és művészek, a lengyelországi és magyarországi művészeti szereplők között most Varsóban elindult párbeszéd és együttgondolkodás ősszel Budapesten szélesebb körben folytatódhat, az Art Market Budapest idei eseményére október 13-16. között kerül sor a budapesti Millenárison.

 

www.artmarketbudapest.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük