A programsorozat 11 helyszínen várja az érdeklődőket, a hazai helyszínek mellett Erdélyt, Délvidéket, Szlovéniát is bejárva Makovecz Imre születésnapján, egy ünnepi koncerttel zárul.

 

A programsorozat 11 helyszínen várja az érdeklődőket, a hazai helyszínek mellett Erdélyt, Délvidéket, Szlovéniát is bejárva Makovecz Imre születésnapján, egy ünnepi koncerttel zárul.

 

Ha november, akkor Héttorony Fesztivál! A Makovecz Imre születésnapjához kötődő fesztivál idén is a Mester épületei és szellemi hagyatéka köré szerveződve vonultat fel olyan hazai népzenei és világzenei csúcsteljesítményeket, amelyek a Kárpát-medence népi műveltségét, kollektív emlékezetét és kreativitását hivatottak szolgálni. A már megszokott módon több helyszínre utazó fesztivál idén is nyit a szomszédos országok magyarsága felé. Így több határon túli állomás is szerepel a fesztivál programjában.

 

Makovecz lenyűgöző tereiben, ahol az ég a földdel összenő, különleges élményt nyújtanak a koncertek. A nagy műgonddal összeválogatott koncertek mellett, a Makovecz szellemiségét idéző életművét és annak hatásait bemutató kiállítások, szakmai beszélgetések várják a közönséget.

 

2016. november 4. és 20. között határon innen és túl 11 ház zeng majd a fesztiválnak köszönhetően. A nyitó napon Budakalászon egy zenés-táncos előadás kerül színpadra a magyarországi németek és bukovinai székelyek emlékezetére.

A szlovéniai Lendván a magyar világzene fenegyerekei – a Cimbaliband és az Első Pesti Rackák várják az érdeklődőket, Sárospatakon a Makovecz grafikák ezúttal az épület falaira kerülnek fényfestészet formájában és emellé bort kóstolgatva jazzt hallgathatnak a látogatók. Kakasdon Török Tilla és zenekara valamint Szlama László különleges közös produkciójától zeng majd a faluház, a Vidák família ősi motívumait kísérve.

Kolozsvárott pedig az énekhangé a főszerep, a Szabó Dénes vezette Pro Musica Leánykar mellett a szerbiai ikerpár, a Braca Teofilovici koncertje szól a híres Törökvágási Református Templomban. A százhalombattai állomáson összegyűlnek a magyar folk legjobb énekesnői, és a lányok dicséretét a két kultikus zenei társulás, az Etnofon és Lajkó Félix zenekara irányításával dalolják el a Szent István Templom impozáns terében.

Új helyszínekként a Héttorony Fesztivál Zalaegerszegen és a vajdasági Topolyán is birtokba veszi a helyi épületeket.

A makói Hagymaházban Dresch Misi vonós triója után a Muzsikás Együttes igazán különleges zenei élményre invitálja az érdeklődőket. Alexander Balanescuval, a világhírű hegedűssel játszanak együtt!

A két utolsó budapesti megálló a fővárosiaknak igazi csemegét nyújt. A Fonóban megrendezésre kerülő egész napos konferenciát este a Makám lemezbemutató koncertje zárja. A Vigadóban megrendezésre kerülő gálaműsoron a két Szokolay Balázs Makovecz Imre és Bartók Béla tiszteletére készült műsorával zárul idén a fesztivál.

 

„Ami igazán elragadó és igaz, az azonnal látszik” – mondta Csík János a tavalyi Héttorony Fesztiválon. Legyen szó egy jó arány- és stílusérzékkel megszerkesztett térben felállított kiállításról vagy egy sokáig elraktározható koncertélményről. És ha ez a kettő együtt valósul meg, az nem lehet más, mint a Héttorony Fesztivál.

 

2016. november 4-20.

Héttorony Fesztivál

 

November 4. – péntek – Budakalász, Kós Károly Művelődési Ház

November 6. – vasárnap – Lendva (Szlovénia), Színház- és Hangversenyterem    

November 8. – kedd – Sárospatak, Művelődés Háza és Könyvtára

November 10. – csütörtök – Kakasd, Faluház

November 12. – szombat – Kolozsvár (Románia), Törökvágási Református Templom

November 13. – vasárnap – Százhalombatta, Szent István Templom

November 14. – hétfő – Zalaegerszeg, Városi Hangverseny- és Kiállítóterem

November 15. – kedd – Topolya (Vajdaság), Városi Múzeum

November 18. – péntek – Makó, Hagymaház

November 19. – szombat – Fonó Budai Zeneház

November 20.- vasárnap – Pesti Vigadó Budapest

 

http://www.hettoronyfesztival.hu

https://www.facebook.com/hettoronyfesztival

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük