Időutazó programsorozat az '50-es évekbe és 1956-ba. A nagy érdeklődésre való tekintettel november 4-ig, a forradalom leverésének napjáig meghosszabbította nyitva tartását a Pesti Srácok Emlékpark, Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren.

 

Időutazó programsorozat az '50-es évekbe és 1956-ba. A nagy érdeklődésre való tekintettel november 4-ig, a forradalom leverésének napjáig meghosszabbította nyitva tartását a Pesti Srácok Emlékpark, Józsefváros szívében, a Horváth Mihály téren.

 

A Pesti Srácok Emlékpark egy olyan kulturális, közösségi színtér, ahol az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emlékei között az év és a korszak művészete, sportja, divatja, étkezési szokásai elevenednek meg, élő emléket állítva a meghatározó, forradalmi eseményeknek csakúgy, mint a korabeli hétköznapoknak. Az Emlékpark egyediségét pedig pont ez adja, hiszen a programok által nem csak az ismert eseményekben mélyedhetünk el, hanem egyfajta időutazás által, a sokszor névtelen '56-os hősök mindennapjait, életkörülményeit is megismerhetjük.

 

Az Emlékpark aktuális programjai:

 

November 2. (szerda) 18:00

A Kossuth téri sortűz

Filmbemutató és történész vita

A fehérballonos – Stefka István dokumentumfilmje a Kossuth téri sortűzről szól majd, a vetítés után pedig az alkotó részvételével vitatkozhatunk a történelemről.

 

November 4. (péntek) 18:00

Nem vallott, eltemetve

Filmvetítés

Nem vallott, eltemetve…: Stefka István 2016-os kreatív dokumentumfilmjét vetítjük, amely Dózsa Lászó színművész, '56-os forradalmár életét meséli el.

 

November 4. (péntek) 19 órától

„Átlátszó víz legyen…" címmel Cseh Tamás emlékkoncert repít a múltba.

Azt est főszereplői, Joós Tamás énekmondó és Hegyi Norbert színész, zenész lesznek. Joós Tamás egy Zala megyei faluban, Lentiben, édesanyja könyvtárában, gyermekkorában ismerte meg Cseh Tamás dalait.  Aztán – elmondása szerint – egy hét alatt meg is tanulta az összes dalt az első lemezről. Hegyi Norbert pedig az első alkalommal megrendezett Cseh Tamás Nap „De mi most itt vagyunk, éneket hallgatunk…" kategóriájában zenekarával, az Asztalhoz emberek nevű bandával első díjat nyert.

A jelenlegi műsor elsősorban Cseh Tamás szellemiségét őrzik, ugyanakkor a két előadó bátran hozzá nyúlt a dalokhoz, és szabta azt saját stílusára. Hol ritmikailag értelmezték át, hol pedig áthangszerelték a jól ismert, egyedi hangulatú Cseh Tamás szerzeményeket, így került a műsorba többek között szájharmonika is. Ennek ellenére Cseh Tamás jellegzetes stílusa nem veszett el, csak egy kicsit átalakult, hiszen Joós Tamás és Hegyi Norbert párosában eleve két ember énekel és a két gitáron nagyszerűen szólnak a kíséretek. Az esten ezért nem lesz meglepő, hogy több, ritkán hallott dal is felcsendül, például a Csengey Dénes szövegére írt Mélyrepülés című lemezről az Anna opust is.

 

A programok ingyenesek!

A programokat az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Nyitva tartás: 2016. november 4-ig, hétfő kivételével minden nap 10-től 21:30-ig

 

Pesti Srácok Emlékpark

Budapest, Horváth Mihály tér

 

http://emlekpark.pestisracok.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük