2017. május 28. – VII. EZER LÁMPÁS ÉJSZAKÁJA – kampány az eltűnt gyermekekért. A gyermekeltűnések hátterében sokszor családon belüli erőszak áll. Az Ezer Lámpás Éjszakája az idei évben a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekedetek ellen is felszólal. (2016 lásd: http://euroastra.hu/node/101850)

 

2017. május 28. – VII. EZER LÁMPÁS ÉJSZAKÁJA – kampány az eltűnt gyermekekért. A gyermekeltűnések hátterében sokszor családon belüli erőszak áll. Az Ezer Lámpás Éjszakája az idei évben a nőkkel szemben elkövetett erőszakos cselekedetek ellen is felszólal. (2016 lásd: http://euroastra.hu/node/101850)

 

Újabb fontos társadalmi üzenettel kampányol az Ezer Lámpás Éjszakája

A gyermekeltűnések felkutatása érdekében 2011-ben életre hívott program idén is megrendezésre kerül május 28-án az ország több nagyvárosában. Az Ezer Lámpás Éjszakája kampányt Kárász Róbert televíziós műsorvezető azért indította el, hogy felhívja a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó statisztikájára.

 

Az adatok elszomorítóak: míg 2011-ben 10.000 fiatalkorú eltűnését jelentették be a nyomozóhatóságnál, 2016-ra ez a szám megduplázódott, vagyis több mint 19 ezer esetben rendeltek el körözést kis- és fiatalkorúak eltűnése miatt.

A gyermekeltűnések hátterében sokszor családon belüli pszichikai, fizikai és nemi erőszak áll. A legnagyobb kockázatnak a 14-17 év közötti lányok vannak kitéve.

 

Az Európai Unió 2017-re a „Nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem" évét hirdette meg, amelyhez az Ezer Lámpás Éjszakája is csatlakozik.

 

Több mint 1 millió magyar nő szenvedett el szexuális vagy fizikai bántalmazást hazánkban.

A fiatalkorú vagy felnőtt korú nőket ért bántalmazásokra vonatkozóan nincsenek megbízható statisztikai adatok, hiszen az áldozatok sok esetben nem merik feltárni az erőszakos cselekményt. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) még 2014-ben publikált egy olyan Magyarországon készült felmérést, amely szerint hazánkban 1.124.000 nő szenvedett el fizikai bántalmazást, szexuális erőszakot vagy mindkettőt 15 éves kora után.

Figyelembe véve azt is, hogy a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális erőszak csak részben válik ismertté, a gyermekvédelemmel kapcsolatos preventív intézkedésekre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

 

Fontos információkkal és üzenetekkel egészül ki a „tejesdoboz" akció

Az Ezer Lámpás Éjszakája programnak köszönhetően indult útjára Magyarországon az a „tejesdoboz" akció, melynek keretében eltűnt fiatalkorúak fotóit és adatait nyomtatják az Alföldi Tej Kft. által forgalmazott Magyar Tej dobozainak oldalára. A kampány szervezői idén azt tervezik, hogy az eltűnt gyermekek fotói mellett a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatos statisztikákat és prevenciós üzeneteket is elhelyeznek a tejesdobozokon.

 

Ezer Lámpás Éjszakája: 2017.május 28.

Az eseményhez évről évre egyre több hazai nagyváros csatlakozik. Tavaly 13 városban rendezték meg az egész napos társadalmi célú programot, amelyen az ORFK mellett az UNICEF és más civil szervezetek nyújtottak felvilágosítást a helyszínre látogatóknak. Az Ezer Lámpás Éjszakája idén is több tucat jótékonysági koncerttel, családi és gyerekprogrammal valamint a kezdeményezés védjegyévé vált 15 ezer világító lufival szeretné felhívni a figyelmet a gyermekek védelmére.

 

http://ezerlampasejszakaja.hu

https://www.facebook.com/ezerlampasejszakaja

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük