2024.április.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2020: új stratégiai célkitűzés a GEFCO csoport számára

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78948"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image1_604.jpg" border="0" width="485" height="139" /></a></span>A GEFCO csoport, amely az ipari logisztika globális piaci szereplője és piacvezető az európai autóipari logisztika terén, 2013-ban 4 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el, ami a 2012-es eredményhez képest több mint 11%-os növekedést jelent. A 2013-as üzemi eredménye 95,5 millió euró, ebből az adózott eredmény 57 millió euró (28%-os növekedés). A GEFCO igazgatóságának elnöke, Luc Nadal így fogalmazott: <em>„Az európai gazdaság nehézségei ellenére a 2013-as eredményeink kielégítőek voltak és megfeleltek várakozásainknak.</em> <em>Azt mutatják, hogy ügyfeleink értékelik azt a kiemelkedő szaktudást, amellyel a GEFCO a logisztikai lánc optimalizálása terén rendelkezik.</em> <em>Továbbá kézzelfogható bizonyítékát jelentik annak, hogy pénzügyileg szilárd vállalat vagyunk, amely megfelelő stratégiát folytat a földrajzi és ágazatközi diverzifikáció terén."</em></p>  <p><strong>

image1 604A GEFCO csoport, amely az ipari logisztika globális piaci szereplője és piacvezető az európai autóipari logisztika terén, 2013-ban 4 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el, ami a 2012-es eredményhez képest több mint 11%-os növekedést jelent. A 2013-as üzemi eredménye 95,5 millió euró, ebből az adózott eredmény 57 millió euró (28%-os növekedés). A GEFCO igazgatóságának elnöke, Luc Nadal így fogalmazott: „Az európai gazdaság nehézségei ellenére a 2013-as eredményeink kielégítőek voltak és megfeleltek várakozásainknak. Azt mutatják, hogy ügyfeleink értékelik azt a kiemelkedő szaktudást, amellyel a GEFCO a logisztikai lánc optimalizálása terén rendelkezik. Továbbá kézzelfogható bizonyítékát jelentik annak, hogy pénzügyileg szilárd vállalat vagyunk, amely megfelelő stratégiát folytat a földrajzi és ágazatközi diverzifikáció terén."

 

image1 604A GEFCO csoport, amely az ipari logisztika globális piaci szereplője és piacvezető az európai autóipari logisztika terén, 2013-ban 4 milliárd eurós forgalmat könyvelhetett el, ami a 2012-es eredményhez képest több mint 11%-os növekedést jelent. A 2013-as üzemi eredménye 95,5 millió euró, ebből az adózott eredmény 57 millió euró (28%-os növekedés). A GEFCO igazgatóságának elnöke, Luc Nadal így fogalmazott: „Az európai gazdaság nehézségei ellenére a 2013-as eredményeink kielégítőek voltak és megfeleltek várakozásainknak. Azt mutatják, hogy ügyfeleink értékelik azt a kiemelkedő szaktudást, amellyel a GEFCO a logisztikai lánc optimalizálása terén rendelkezik. Továbbá kézzelfogható bizonyítékát jelentik annak, hogy pénzügyileg szilárd vállalat vagyunk, amely megfelelő stratégiát folytat a földrajzi és ágazatközi diverzifikáció terén."

 

A várakozásoknak megfelelő működési és pénzügyi eredmények

 

2012

2013

Változás 2013/2012

Forgalom (milliárd EUR)

3,602

3,993

+ 11%

Üzemi eredmény (millió EUR)

109

95(*)

 – 12%

Adózott eredmény (millió EUR)

43

57

+ 28%

(*) Ez az adat tartalmazza a GM-mel megkezdett 4PL (Four Party Logistics)-műveletek 24 millió eurós integrációs költségét

2013-ban a GEFCO csoport forgalma elérte a 4 milliárd eurót, ami a vállalat 1949-es alapítása óta a valaha mért legmagasabb forgalom. A forgalom növekedése elsősorban a GEFCO közép- és nyugat-európai, valamint dél-amerikai tevékenységeinek volt köszönhető, a világ többi részén a vállalat eredményei stabilnak mutatkoztak.

A Csoport nyereségessége is javult, így megfelel az iparágra jellemző eredményeknek. A rendkívül alacsony szintű eladósodottságnak köszönhetően a GEFCO az elmúlt években tartós és egyenletes szabadpénzeszköz-állománnyal működött, amely a 2009-es recesszióban és a 2012-2013-as években az európai autópiacon tapasztalt lassulás során megvédte a vállalatot. Ez a szilárd anyagi helyzet az, amely a Csoportot felvértezi a jövőbeli növekedéshez szükséges rugalmassággal.

A GEFCO által 2013-ban elért eredmények igazolják az „asset-light" (nem eszközigényes) üzleti modell megfelelőségét, és megerősítik a rugalmas költségszerkezet hatékonyságát.

Az eredmények továbbá azt is megmutatják, hogy a Csoport bebiztosította a helyét a tíz legnagyobb európai logisztikai integrátor között. A GEFCO ezen felül a kész járművek logisztikája terén az első számú vállalat Európában.


 

2013: a jelentős változások éve a GEFCO-nál

A 2013-as év a GEFCO-nál lezajlott jelentős változások miatt is fontos volt, miután a PSA Peugeot Citroën 2012 végén eladta a vállalatban lévő részesedésének 75%-át a JSC Orosz Vasúttársaságnak (RZD). A GEFCO a továbbiakban is a PSE kizárólagos logisztikai szolgáltatója maradt. 

Az RZD-csoporttal való partnerség a GEFCO számára hosszú távú stratégiai szövetséget és új növekedési lehetőségeket jelent Oroszországban és a Független Államok Közösségében egyaránt.

Ennek eredményeként a GEFCO könnyebben hozzáfér az ezen piacokon tevékenykedő vezető orosz és nemzetközi gyártókhoz, és segítheti őket logisztikai láncuk optimalizálásában és a termelékenységük javításában. Az RZD-vel kötött partnerség a GEFCO növekedését más módon is fellendítheti: a vasúti szállítmányozás segítségével hozzájárul ugyanis az Ázsia, Oroszország és Európa közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez.

Régióbeli növekedésének fellendítése érdekében a GEFCO átalakította saját belső szervezetét, és egy dedikált földrajzi zónát hozott létre, amely egy 50 logisztikai szakemberből álló klaszterre épülve már meg is kezdte működését, moszkvai székhellyel.  Ezzel a GEFCO az általa kínált szolgáltatásainak értékét az oroszországi piacra és az Oroszországgal való kereskedésre vonatkozó szakértelmével növelheti.

 

 

A Csoport stratégiájának alapja a diverzifikálás

2013-ban született meg egy hét évre szóló megállapodás a General Motors-szal (GM), amelynek keretében a GEFCO kezeli és optimalizálja a GM európai és oroszországi logisztikai láncának egészét. E szerződésnek köszönhetően, amely évi 1,2 millió járműre vonatkozik, a GEFCO az európai autóipari szektor első számú európai logisztikai integrátorává vált, , a piacra jellemző vegyes körülmények ellenére is.

A Csoport évről évre tovább diverzifikálja ügyfélportfólióját. A PSA Peugeot Citroën mellett a legfontosabb nemzetközi ügyfelektől és közepes méretű vállalatoktól származó forgalom folyamatosan növekedett, és 2013-ban meghaladta a 2 milliárd eurós határt. Az innen származó jövedelem a Csoport teljes forgalmának 50%-át teszi ki – 2012-ben ez az arány 42% volt. Az autógyártókon és autóipari beszállítókon túl a GEFCO számos ágazatban büszkélkedhet ügyfelekkel, főként a légiközlekedési és az ipari gépgyártási („High and Heavy") ágazatban.

A megbízható szolgáltatásairól ismert GEFCO képes az autóipari logisztika -amely kétségkívül az egyik legnagyobb kihívást jelentő ágazat – terén megszerzett szaktudását hozzáigazítani az ipari folyamatok globalizálódásához és nemzetközi ügyfeleinek igényeihez, akiknek bonyolult és globális problémákkal kell szembenézniük.

A műveleteit öt üzletágban (szárazföldi szállítás, tengerentúli szállítás, raktározás és újrafelhasználható csomagolás, kész járművek logisztikája és vám- és adóügyi képviselet) szervező GEFCO képes a teljes értékesítési láncot lefedni és teljes körű megoldásokat kínálni a legnagyobb kihívást jelentő feladatokra is.

A Csoport számíthat a teljes mértékben integrált informatikai rendszerére, amely azonos módon támogatja tevékenységeit és műveleteit a világ minden részén. A Csoport saját kutatási és szervezési részlegének, valamint logisztikai technológiai képességeinek fejlesztésén is dolgozik, hogy növelje szolgáltatásai többletértékét és javítsa saját és ügyfelei termelékenységét.

 

Erős és tartós nemzetközi növekedés

A GEFCO 2013-ban három új leányvállalatot nyitott Dubajban, Mexikóban és Horvátországban, így adva hangsúlyt azon szándékának, hogy támogassa legnagyobb nemzetközi ügyfeleit új értékesítési sikerek elérésében. Ma a Csoport 37 leányvállalatból álló hálózattal rendelkezik (1999-ben 9 leányvállalata volt), amelyet partnerek és kereskedelmi képviseletek hálózata egészít ki, így a vállalat 150 országban van jelen.

Ez a globális hálózat teszi képessé a Csoportot a logisztikai folyamatok kezelésére azokban az országokban, amelyekben jelen van, és ezzel a hálózattal aknázza ki számos nagy potenciállal rendelkező növekedési régió – mint például Dél-Amerika, Kína, India, Közép- és Kelet-Európa, Közel-Kelet és Oroszország- lehetőségeit is.

 

A GEFCO ezeket az erősségeit és lehetőségeit kívánja kiaknázni ambiciózus növekedési stratégiája keretében: a Csoport célja, hogy 2020-ra 8 milliárd eurós forgalmat érjen el. Luc Nadal szavaival: „Tervünk, hogy a földrajzi és ágazatközi diverzifikálással, valamint növekedést célzó új kezdeményezéseinkkel megduplázzuk a forgalmunkat".

 


A GEFCO csoport meghatározó szerepet játszik az ipari logisztikai szolgáltatások területén. Öt fő szakterületén keresztül – szárazföldi szállítás, tengeren túli szállítás, raktározás és újrafelhasználható csomagolás, kész járművek logisztikája és vám- és adóügyi képviselet – a GEFCO globális és innovatív megoldásokat kínál a belföldi és nemzetközi bejövő és kimenő logisztika területén. A 150 országban jelen lévő GEFCO 4 milliárd eurós forgalmával és 11 500 alkalmazottjával (2013-es adatok) Európa tíz vezető logisztikai vállalatcsoportja közé tartozik. A világszerte több mint 350 telephellyel rendelkező GEFCO folyamatosan bővíti tevékenységét Közép-Ázsiában, Közép- és Kelet-Európában, a Közel-Keleten, Kelet-Ázsiában, valamint Dél-Amerikában.

Weboldal: www.gefco.net

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.