Az országban patológus hiány van. A nálunk kevéssé elismert orvosi terület kiváló szakemberei külföldön – elsősorban a skandináv országokban dolgoznak. Így adódik, elsősorban a vidéki, szakemberekkel gyengébben ellátott intézményekben, hogy a nagyon fontos következtetések alapjául szolgáló szövettani vizsgálatot szakember hiánya esetén postázva, vagy egy szakember végzi. Utóbbi azért kockázat növelő a nehezen eldönthető esetekben, mert ilyenkor konzílium kívánatos. Azért a „kívánatos" szó, mert ahogy az egészségügy egészében, úgy a patológiában sem nyert még teret a minőségbiztosítás (a felmérésnél tartunk).

   

Az országban patológus hiány van. A nálunk kevéssé elismert orvosi terület kiváló szakemberei külföldön – elsősorban a skandináv országokban dolgoznak. Így adódik, elsősorban a vidéki, szakemberekkel gyengébben ellátott intézményekben, hogy a nagyon fontos következtetések alapjául szolgáló szövettani vizsgálatot szakember hiánya esetén postázva, vagy egy szakember végzi. Utóbbi azért kockázat növelő a nehezen eldönthető esetekben, mert ilyenkor konzílium kívánatos. Azért a „kívánatos" szó, mert ahogy az egészségügy egészében, úgy a patológiában sem nyert még teret a minőségbiztosítás (a felmérésnél tartunk).

Több éves fejlesztő munkával, a mikrohullámú és vákuumtechnikák alapján a Semmelweis Egyetem körében szerveződött csapat a világon egyedülálló készüléket és know-how-t hozott létre. A munkát küldetésének részeként azonnal felkarolta a Dimenzió Egészségpénztár, amely a Semmelweis Egészségügyi Kft-vel megszervezte és biztosítja az országos és gyors eléréshez tartozó logisztikát. Ennek része és ezért működőképes a gyors diagnosztika, hogy a Semmelweis Egyetemen mintegy 40, kiváló és speciális tudású patológus csapata várja a leleteket a nap 24 órájában. A rendszer sajátja a korrekt betegút és tájékoztatás. Nincs személyes érdeklődésből indított vizsgálat, azt minden esetben csak a kezelőorvos kezdeményezheti. A folyamat kulcselemét, a MFX-800-3/A berendezést Meditest Kft gyártja. A készülék napi 100 szövetmintát képes leletezésre (vizsgálatra) előkészíteni. Ára 8 mFt környékén van.

Így mutatkozhat be új szolgáltatással a 10-ik születésnapját ünneplő, 1998-ban szerveződött Dimenzió Egészségpénztár. A DIMENZIÓ szolgáltatási palettájának része a krízishelyzetek menedzselése, a beteg utak, a betegirányítási rendszer egyszerűsítése de a kórházi háttér, és a VIP-hotelek igénybevétele is beépült a rendszerbe, ugyanis 10 000 szolgáltatóval együttműködve nyújt kiemelkedő színvonalú ellátást tagjainak.

A kiemelt szolgáltatók között helyet kapott: a Szent Imre Kórház, a Balatonfüredi Szívkórház, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő, illetve a MAZSIHISZ – Dimenzió Ápolási Kórház. A szakmai felügyeletet mindig az intézmény vezetője gyakorolja.

A Dimenzió több olyan feladatot is ellát, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem, vagy csak részben finanszíroz. 10 év alatt az egészségpénztár eljutott odáig, hogy a biztosított a számláján lévő pénzből saját maga és családja számára prevenciós szolgáltatást, sporttevékenységet, rekreációs tevékenységet, gyógyászati segédeszközt, optikai termékeket vásárolhat, élhet a méregtelenítő kúra, a lé-böjt kúra lehetőségével, az akupunktúrával, vagy szakszerű segítséget kaphat a nagyon divatos-, és persze egészséges, fogyókúra-programhoz is.

Amíg számos fejlett ipari országban csökkent a rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálesetek száma, Magyarországon mindeddig nem sikerült ezt elérni, sőt a helyzet tovább romlott. Az állami számvevőszék idei jelentéséből az is kiderül, hogy hazánkban számottevően nagyobb arányban halnak meg rákban az emberek, mint más államokban. Amíg az iparilag fejlett államokat tömörítő OECD országok átlagában 100 ezer emberből átlagosan évente 227 veszíti életét rákban, addig Magyarországon 346.  A legveszedelmesebb a tüdőrák, ám sok halálos áldozatot szednek azok a tumorok is (emlőrák, vastagbélrák, méhnyak rák), amelyek ellen léteznek hatékony szűrővizsgálatok.

A vizsgálati paletta most a 24 órás szövettani diagnosztikával bővül. Fontosságát az indokolja, hogy manapság talán már nincs is olyan ember körülöttünk, akinek a családjában, baráti- vagy ismerősei körében ne fordult volna elő olyan betegség, mely egy csapásra megváltoztatta életüket.

A Semmelweis Egészségügyi Kft. és a Dimenzió Egészségpénztár együttes törekvése, hogy szolgáltatásaik során a betegek és hozzátartozóik olyan magas szintű ellátást kapjanak, ahol a szakértelem, a legmodernebb technikai eljárások, a gyors és pontos tájékoztatás egészítik ki a terápiát, ezzel is hozzájárulva a mielőbbi gyógyuláshoz.

A Semmelweis Egyetem Patológiai Intézeteinek nemzetközi szinten is elismert szakorvosai közreműködésével a munkanapokon 12 óráig beérkezett szövettani minták szakorvosi diagnózisa következő munkanapon 12 óráig elkészül.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a biztos diagnózis érdekében minden szövettani vizsgálatot két patológus szakorvos véleményez. Szükség esetén a legmagasabb szintű, immunhisztológiai, genetikai és molekuláris vizsgálatokkal támasztjuk alá a pontos diagnózist.

Ezt a jelenleg önköltséges vizsgálatot a beteg egészségpénztári számlájáról is kiegyenlítheti, vagy ennek híján készpénzben fizetheti (25 eFt). Az OEP a gazdaságossági és gyógyítás-hatékonysági eredmények birtokában, valószínűleg finanszírozni fogja a rendszert. Nem mellékes, hogy ez a költség a más irányú, speciális vizsgálatok nagy részét is lefedi.

A vizsgálat menete:

  • a szövettani minta beérkezését követő 24 órán belül SMS/e-mail értesítést küldenek a beteg és a kezelőorvos részére a diagnózisról (bonyolult, további vizsgálatokat – immunhisztológiai, genetikai, molekuláris – igénylő esetekben értesítést megy a vizsgálat lehetséges eredményéről és a várható végleges diagnózis időpontjáról)
  • az üzenetek elküldését követően a beteg címére postázásra kerül az írásos lelet és a számla
  • további vizsgálatokat igénylő esetekben 24 órán belül előzetes értesítést küldünk a vizsgálat addigi eredményéről és a további menetéről a fentiek szerint.

A beteg miután megkapta az értesítést, telefonon vagy személyesen azonnal érdeklődhet kezelőorvosánál, aki a pontos diagnózisról haladéktalanul tájékoztatja.

Szaktanácsadók:

Prof. Dr. Matolcsy András egyetemi tanár, szakmai vezető

Prof. Dr. Bodó Miklós egyetemi tanár

Prof. Dr. Kopper László egyetemi tanár

Prof. Dr. Nagy Péter egyetemi tanár

Prof. Dr. Schaff Zsuzsa egyetemi tanár

Prof. Dr. Tímár József egyetemi tanár

Dr. Sápi Zoltán egyetemi docens

A rendszer – több hónapos próbaüzem után – 2008 október 27-ével kezdte meg hivatalosan működését.

Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük