Idén ünnepeli a láncfűrészeiről híres STIHL Csoport a 90. és a hazai STIHL Kft. a 25. születésnapját. A cég 5 földrészen, 36 leányvállalatán, 120 importőrén és 40 000 szakkereskedésen keresztül 160 országban van jelen és 14 200 embernek ad munkát.

 

Idén ünnepeli a láncfűrészeiről híres STIHL Csoport a 90. és a hazai STIHL Kft. a 25. születésnapját. A cég 5 földrészen, 36 leányvállalatán, 120 importőrén és 40 000 szakkereskedésen keresztül 160 országban van jelen és 14 200 embernek ad munkát.

 

Több mint 220 kkv-nak ad munkát a motorfűrész gyártó

A vállalatcsoport 2015-ös árbevétele meghaladta a 3,2 milliárd eurót. Hazai leányvállalata, az STIHL Kft. 2015-ben 6 milliárd forint feletti forgalmat ért el, eredménye meghaladta az 500 millió forintot, kereskedelmi hálózata több mint 300 értékesítési helyén mintegy 800 alkalmazottnak biztosít munkahelyet.

 

A magyar STIHL Kft. 1991 júniusában alakult az első kelet-európai társaságként a cég kereskedelmi leányvállalatainak sorában. A vállalat hamar a STIHL Csoport stabil és eredményes részévé vált: a cég 5 éves működés után elérte az 1 milliárd Ft-os forgalmat, 2001-ben pedig már 3 milliárd forintra rúgott az árbevétele. Ugyanebben az évben egy 3620 négyzetméteres új raktár- és irodakomplexumba költözött. 2015-ben forgalma meghaladta a 6 milliárd Ft-ot, amely elsősorban a Magyarországon egyedülálló kereskedelmi struktúrának köszönhető, hiszen kizárólag dedikált szakkereskedői hálózaton keresztül értékesít a cég.

 

„A következő időszakban is a STIHL termékek stabil piaci jelenlétének és a cég töretlen fejlődési ütemének biztosítására törekszünk. Továbbra is kizárólag szakkereskedéseinken keresztül értékesítünk, így elsődleges feladatunknak tartjuk a jelenlegi megbízható, magas színvonalú partnerhálózat és szakmai kapcsolatok fenntartását, fejlesztését." – mondta el Bakon Gábor, a STIHL Kft. ügyvezetője.

 

Az 1926-ban alapított nemzetközi anyacég 1929-ben kezdte el gyártani a fakitermelés eddigi legfontosabb innovációjaként számon tartott zászlóshajó termékét, a láncfűrészt. Mivel a fakitermelést a világ egyik legveszélyesebb munkájaként tartják számon, így ennek a tevékenységnek a biztonságosabbá tételéhez a STIHL termékfejlesztései jelentős mértékben járulnak hozzá.

 

1959-ben érkezett el a következő nagy áttörés, amikor a cég bemutatta az ikonikus STIHL Contra motorfűrészt, amely forradalmasította az erdei munkát. Az ezt követő 20 évben számos újítás került a piacra: az erdőgazdálkodási gépek mellett megjelentek a kert- és gyepápolási, építőipari, valamint a tisztítógépek is. Mára a STIHL Csoport több mint 2000 szabadalommal és szabadalmi bejelentéssel rendelkezik világszerte. A németországi központ fejlesztési osztályán közel 500 munkatárs dolgozik. Napjainkra mintegy 2000 féle géptípus (és változat) elérhető benzinüzemű motorral, hálózati áramról vagy akár akkumulátorral működő elektromos erőforrással szerelve a profi és az alkalmi felhasználók számára egyaránt.

 

„2015-ben a STIHL Csoport ismét forgalmi rekordot ért el 3,25 milliárd eurós árbevételével, a 2014-es forgalmi adatot 8,9%-kal meghaladva. A STIHL Csoport idén 235 millió euro összegű befektetést eszközölt, ami a cég történetének eddigi legmagasabb beruházása volt. Így ismét büszkén mondhatjuk, hogy a STIHL egy újabb sikeres évet tudhat magáénak. " – mondta el Dr. Bertram Kandziora, a STIHL Csoport Igazgató Tanácsának elnöke.

 

Magyarok a világ favágóinak élmezőnyében

Az „igazi extrém sportnak" is nevezett sportfavágás több száz éves múltra tekint vissza. A STIHL által 1985-ben elindított Timbersports versenysorozat célja a hagyományos erdei munka során használt kézi eszközök és módszerek bemutatása. A STIHL Timbersports a világ egyik legszórakoztatóbb versenysorozata: a helyszíneken alkalmanként több ezer ember szurkol, a televíziós közvetítéseknek köszönhetően pedig több tíz millióan láthatják az erőatléták küzdelmét, ahol fejszével, kézi- és motorfűrésszel hajtanak végre feladatokat. A legjobbak közé az új-zélandiak, az ausztrálok, a németek, a franciák, a kanadaiak, a csehek tartoznak, és bár nem vagyunk favágó nagyhatalom, minden évben számolni kell a magyarokkal is.

(Timbersports bemutató egy családi napon lásd: http://www.euroastra.hu/node/50740)

 

A STIHL Csoportba 36 leányvállalat, 120 importőr tartozik bele. A STIHL termékek autentikus forgalmazásáról mintegy 40000 szervizszolgáltatást nyújtó szakkereskedés felel. A STIHL az egész világot átölelő, nemzetközi gyártási és forgalmazási hálózatot tart fenn a széles körű szolgáltatások és az ügyfelek elérhetősége érdekében. A cégcsoport több mint 14200 munkavállalónak nyújt munkalehetőséget világszerte.

A németországi Waiblingen-Neustadtban található központ mellett folyamatosan bővült a gyártókapacitás, mára 8 helyen: Braziliában, USA-ban, Svájcban, Kínában és Ausztriában, Japánban és a Fülöp-szigeteken is találunk STIHL gyárat.  Az 1981-ben alapított ausztriai székhelyű, külön gyárral rendelkező VIKING márka – mely 1992-ben került 100%-ban a STIHL tulajdonába – fókuszában a kertápolási gépek állnak.

A cégcsoport a mai napig megmaradt az alapító leszármazottjainak tulajdonában. Nagysága ellenére megőrizte családi jellegét – ugyan az operatív irányítást egy 5 fős igazgatóság végzi – de a családtagok még mindig felügyelőbizottsági szerepet töltenek be a cégnél. A vállalatcsoport erőssége továbbra is az alapértékeikben rejlik: kiváló minőségű terméket kínál, amihez ugyanilyen magas színvonalú kereskedői tanácsadást, üzembe helyezést és kizárólag szakkereskedői szervizszolgáltatás párosít vevőorientált magatartással. Ezen értékeket megtartva vált képessé a sikerek kivívására és maradhatott meg kulcsszereplő pozícióban.

 

http://www.stihl.hu

https://www.facebook.com/stihlkft

https://www.facebook.com/STSHUNGARY

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük