2022.október.01. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79276"><img class="image image-_original" src="/files/images/3cd%20(1).jpg" border="0" width="476" height="640" /></a></span>3 az 1-ben ajánlatom ezúttal nem szabadidő program, hanem 2 cd és 1 dvd: Kathy Horváth Lajos és a Parapács zenekar felvétele jelent meg a Fonó gondozásában, valamint újra Coming out ezúttal dvd-n. Jó szórakozást.</p> <p> 

3cd%20(1)3 az 1-ben ajánlatom ezúttal nem szabadidő program, hanem 2 cd és 1 dvd: Kathy Horváth Lajos és a Parapács zenekar felvétele jelent meg a Fonó gondozásában, valamint újra Coming out ezúttal dvd-n. Jó szórakozást.

 

3cd%20(1)3 az 1-ben ajánlatom ezúttal nem szabadidő program, hanem 2 cd és 1 dvd: Kathy Horváth Lajos és a Parapács zenekar felvétele jelent meg a Fonó gondozásában, valamint újra Coming out ezúttal dvd-n. Jó szórakozást.

 

Kathy Horváth Lajos: Alfa & Omega

A különleges felvétel 2001-2002-ben készült, és most a Fonó kiadásában újra elérhetővé válik. Kathy Horváth Lajos Yehudi Menuhin díjas hegedűművész 2014 tavaszán az Európai Művészeti és Tudományos Akadémia tagja lett. Életművének tekinthető Alfa és Omega c. nagyzenekari művében elképesztő zenei, művészi adottságokkal minden hangszert maga játszik fel több sávon keresztül.

Eötvös Péternek ajánlva tisztelettel és barátsággal.

 

„A művész hegedűkön, mélyhegedűn, csellón, nagybőgőn, zongorán, hárfán, cimbalmon, marimbán, Steuer-citerán, ütőhangszereken, valamint fúvóshangszereken: basszus, alt, tenor, szoprán és piccolo blockflötén játszotta fel a nagyszabású művet. Ezzel még az őt ismerőket is meglepte. Nagyon ritka az olyan zenei adottságokkal rendelkező művész, aki ezeket a hangszereket olyan színvonalon képes megszólaltatni, mint Kathy Horváth Lajos.

Történelmi feljegyzést még nem ismerünk arról, hogy ilyen teljesítményre bárki képes lett volna, így ez a megvalósult kompozíciója teljesen egyedülálló a világon.

A művész így vall: „a több tételes mű a mai élet felgyorsulására, a világ válságára, megromlására, katasztrófákra, háborúkra, az emberiség önpusztítására reflektál. Egy belső kifakadás, amely mégis tele van emberséggel, szeretettel, békével, amely elvihet egy más világba, más dimenzióba".

Az alap a Biblia; a világ teremtésétől haladunk Jézuson keresztül az Apokalipszisig. Azonban sem a világnak, sem a műnek nincs vége, mert a megváltás az „Örök élet" reményét tárja ki minden ember elé. A mű teljesen modern, egyéni és szép, hangszeres felépítése nem köthető egyik klasszikus formához sem. E formabontó hatást különösen a zongora, a hárfa és a citerák idézik elő a hallgató számára. A tételek szemléletesen és imponálóan ábrázolt pragmatikus tartalmai a művész lelki stációiként is felfoghatók. A mű eredetiségében komoly szerepe van a szerző fiatalkori jazz zenei gyökereinek, zseniális improvizációs tehetségének. Számos helyen speciálisan elhangolt vonós hangszerekkel és citerával teremt különleges atmoszférát, amit még ez idáig sehol sem hallhattunk. Hegedűjátéka a legjobb bartóki hagyományt idézi. A gazdag műből kiemelem a „Betlehemi Csillag" finom megformálását, a boldogság hangjaival kezdődő, majd egyre drámaibbá váló „Keresztelő Szent János és Jézus" történéseit és finom zenei kifejezéseit, a „Kálvária" fájdalmas tragikumát, az „Apokalipszis" tébolyát és rettenetét, s végül a „Mennyek Országa" himnikus, szerelmes líráját.

E hatalmas vállalkozás kivitelezésében nagy szerepe volt Babos Gyula gitárművésznek, zeneszerzőnek, aki művészi szinten végezte a zenei rendezői, felvételvezetői teendőket."

(A. Schreiber László)

 

…"Dicsérjétek Ôt kürt-zengéssel,

dicsérjétek Ôt hárfán és citerán!

Dicsérjétek Ôt dobbal és tánccal,

dicsérjétek Ôt hegedûkkel és fuvolával!

Dicsérjétek Ôt hangos cimbalommal,

dicsérjétek Ôt harsogó cimbalommal!

Minden lélek dicsérje az Urat!

Dicsérjétek az Urat!

Hallelujah!"

(A ZSOLTÁROK KÖNYVE 150:3,4,5,6,)

http://www.fono.hu/

https://www.facebook.com/fonobudaizenehaz

 

Parapács zenekar: Bëbocsātlak

A Fonó gondozásában megjelent a 2012. évi Fölszállott a páva tehetségkutató verseny zenekar kategória győztesének első lemeze. A Parapács zenekar Bëbocsātlak c. albumát Agócs Gergely rendezte, aki – részben eddig meg nem jelent – különleges felvidéki gyűjtéseit a zenekar rendelkezésére bocsátotta. Ez a zenei anyag adja a 11 számból álló album nagy részét. A lemezbemutató koncert április 24-én lesz a a Budapest Folk Festen a Hagyományok Házában.

 

A zenekar 2007 nyarán alakult, de 2010 augusztusában nyerte el mai formáját, amikor Dragony Gáborhoz és Vojtonovszky Sándorhoz csatlakozott Pusko Márton és Fekete Krisztián.

"A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. A zenészek, kiknek muzsikáján felnőttünk, mind efféle rátermett, ügyes emberek. A népzene hagyományőrző mesterei önkifejező és érzelemdús, olykor elképesztően virtuóz játékmódjuk miatt példaképeinké váltak. De nem csak tehetségükért, szorgalmukért és kitartásukért nézünk fel rájuk, hiszen muzsikájukban nagyapáink örökségének az anyagiaknál fontosabb, megfoghatatlan szeleteit őrizték meg nekünk."

„Egy zenekar legmeghatározóbb személyisége a prímás, és az ő muzsikája.

Márton a felvidéki Tornalján nevelkedett, és ő is azon szerencsés zenészek közé tartozik, akik még személyesen tudtak tanulni a népzene hagyományőrző mestereitől. Ilyen volt például az abaújszinai Potta Géza „Gatyo" vagy az alsókálosai Molnár Géza „Sandrík". Marci tudása és tapasztalatai a felvidéki muzsika terén jó alapot biztosítottak a Bëbocsātlak című lemezünk elkészítéséhez.

Ennek keretében is azt tartjuk legfőbb feladatunknak, hogy a népzene mulattató és a néphagyományok közösségteremtő funkcióját átmentsük a saját „mi időnk" világába. Kicsiknek, nagyoknak koncertjeinken, táncházainkban vagy lemezeinken felidézni az „ő idejüket", s benne a legelőszélen mulató pásztorok estéinek vagy éppen padkaporos pajták báljainak hangulatát."

„Nem tudok elfogulatlanul írni a Parapács Zenekar első lemezéről. Az itt hallható zenék túlnyomó részét gyűjtőutaimon ismertem meg, e lemez számainak előképeit adó eredeti felvételek szereplőihez bearanyozott emlékek, személyes, érzelmi szálak fűznek. (…) Ami számomra különlegessé teszi ezt a csapatot, az az elkötelezettség. Olyan késztetés ez, amely talán a lemezen is hallható, minőségformáló erővel bír. Olyan értelmiségi attitűd, amely az értékmentésben vállalt felelősséget, az általuk játszott zene közegének teljes szellemi kulturális örökségéhez való ragaszkodást, a hagyományos műveltség képviseletében megvalósuló tudatos, személyes szerepvállalás jelent. A Parapács-fiúk elkötelezettsége láttán könnyű szívvel adtam oda gyűjtéseim gyöngyszemeit, majd vállaltam közreműködést a lemezen. Megérte. Öröm volt dolgozni, felemelő volt együtt muzsikálni velük."

(Agócs Gergely)

 

Parapács zenekar:

Pusko Márton – hegedű (2011. évi Kecskeméti Országos Prímásverseny győztese)

Dragony Gábor – brácsa, kontra, citera (Junior Prima díjas)

Fekete Krisztián – cimbalom

Vojtonovszki Sándor – bőgő

 

Közreműködő előadók:

Agócs Gergely – fujara, furulya, duda, tárogató, ének

Pál István „Szalonna" – hegedű

Kubinyi Júlia – ének

 

Hagyományőrző közreműködők:

Bestyúr Anna – ének

Bastyúr Éva – ének

Bastyúr Bertalan – gitár

http://www.fono.hu/

https://www.facebook.com/fonobudaizenehaz

 

Újra Coming out – az elmúlt három év legnézettebb magyar filmje megjelent dvd-n!

2014. április 11-től már az üzletek polcain az utóbbi idők legnagyobb hazai közönségsikere, a Coming out. (lásd: http://euroastra.hu/node/75323) Az Orosz Dénes által írt és rendezett romantikus komédia december 5-én került bemutatásra országszerte, és kevesebb, mint egy hónap alatt elérte a 100.000 nézőt. (lásd: http://euroastra.hu/node/76761)

 

Rég volt példa arra, hogy egy itthoni film négy hónapig a multiplexek műsorán maradjon. Ez idő alatt a Coming out-ot összesen 141.235-en tekintették meg. Ezzel a Csányi Sándor, Tompos Kátya és Karalyos Gábor főszereplésével készült vígjáték magasan a legtöbb mozilátogatót vonzó magyar film hosszú idő óta.

 

A dvd extrái közt kimaradt jelenetek, werkfilm, mozielőzetes, továbbá fotógalériák találhatók.  

A Coming out a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Megafilm gyártásában készült.

A film és a dvd magyar forgalmazója a Hungaricom.

http://www.hungaricom.hu/

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.