3 az 1-ben ajánlatom ezúttal Pécsre és Gyulára kalauzolja Olvasóinkat; bemutatnám a pécsi portugieser nemzetközi versenyt, természetesen borkóstolóval, a gyulai jubileumi Shakespeare Fesztivált most még dióhéjban és egy nagyszerű gyulai kezdeményezést.

 

3 az 1-ben ajánlatom ezúttal Pécsre és Gyulára kalauzolja Olvasóinkat; bemutatnám a pécsi portugieser nemzetközi versenyt, természetesen borkóstolóval, a gyulai jubileumi Shakespeare Fesztivált most még dióhéjban és egy nagyszerű gyulai kezdeményezést.

 

Portugieser nemzetközi verseny és borkóstoló a Zsolnayban.

A Pécsi Borozó szerkesztősége, Pécs város támogatásával második alkalommal szervezi meg 2014. április 25-26-án az egész Közép-Európában méltán elterjedt bor, a portugieser nemzetközi  fajtaversenyét Pécsett. A borvilágban csak ritkán reflektorfénybe kerülő fajta tavalyelőtt villányi borokkal, kóstolóként szerepelt Pécsett.

Tavaly már több ország részvételével bővítették a mezőnyt, és idén újra nemzetközi versenyben szerepel a Zsolnay Negyedben.

A Portugieser du Monde elnevezésű esemény első napján nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett vörösborok. A legnépszerűbb program kétségkívül a közönség számára is nyilvános kóstoló lesz 26-án a Zsolnay Negyed E78-as termében.

A rangos nemzetközi versenytapasztalatokkal bíró zsűritagok idén Németországból, Lengyelországból, Spanyolországból, Olaszországból, Chiléből, Szlovéniából, Horvátországból, Szerbiából és természetesen Magyarországról érkeznek Pécsre.

A nemzetközi szakértők, a több országból érkező mintegy 60 féle bor garancia arra, hogy nemzetközileg és idehaza is sokan megismerjék a portugiesert és Pécset.

http://www.pecsiborozo.hu/blog/portugieser_du_monde_2014

https://www.facebook.com/PortugieserDuMonde

 

X. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál Gyula.

2014. július 3. – 13. Könnyek és nevetés – Jubiláló fesztivál. Fele komédia, fele tragédia – így összegezhetjük a jubileumi Shakespeare Fesztivál idei programját.

A tizedik alkalom újdonságot is hoz: a Shakespeare Fringe Fesztivált!

Július 3-án a Szentivánéji álom bemutatója lesz a gyulai Várszínpadon a budapesti Nemzeti Színházzal közös produkcióban a fiatal grúz rendező, David Doiashvili irányításával. A jubileumi fesztivál egyik kiemelt előadása a Shakespeare's Globe színház vendégjátéka Londonból. A népszerű társulat a Sok hűhó semmiért című komédiával érkezik Gyulára, Max Webster rendezésében. Az évad egyik magyar sikere, a székesfehérvári Lear király Cserhalmi György főszereplésével lesz látható és meghívták a Vízkereszt, vagy amit akartok című komédiát a Vígszínház előadásában, valamint a Macbeth/Anatómia előadással a Maladype Színházat.  Egy kiváló chilei társulat az Othellot mutatja be mindössze 2 szereplővel és bábokkal a Kamara színházban. A nagyszerű lengyel színész, Piotr Kondrat a Hamletet játssza el egy látványos egyszemélyes előadásban a Vár körül.

Vendég lesz ismét a kiváló belga énekesnő Caroll Vanwelden, aki Shakespeare-t jazzbe ölti. Most először hirdették meg a Shakespeare Fringe Fesztivált, ahol utcaszínházi előadásokat, zenés produkciókat láthat Gyula város közterein a nagyérdemű publikum.

A fesztivál végleges programja júniustól a honlapon megtekinthető.

http://www.shakespearefesztival.hu/

 

Kulturális és turisztikai együttműködési megállapodás jött létre Gyula és Nagyszalonta között, a két város vezetésének kezdeményezésére ez év márciusában.

E nagyszerű kezdeményezés keretében, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ez év tavaszától rendszeresen kíván utazásokat szervezni Arany János szülővárosába gyulai lakosok és Gyulán tartózkodó üdülővendégek részére.

A csoportokat idegenvezető kíséri majd az utazások során.

2014. április 17-én, az első csoport tagjait indulás előtt dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere személyesen fogadja és indítja útjára, Nagyszalontán pedig Török László polgármester köszönti az érkezőket a Csonka-toronynál.

A kiránduláson résztvevők a nap során megtekintik az Arany János Emlékmúzeum kiállítását a Csonkatoronyban, felkeresik az Arany-portát, megtekintik a Városházát, a református templomot és a szobor-parkot, megismerkednek Nagyszalonta történetével és a városhoz kötődő nevezetes személyiségekkel.

A két város vezetése bízik abban, hogy ezt az első nagyszalontai utat még sok hasonló utazás követi a jövőben, ezzel is erősítve Erkel Ferenc és Arany János szülővárosa, valamint az anyaországban és a Partiumban élő magyarok kapcsolatát.

http://partiumimuzeumok.ro/nagyszalonta/index.html

http://www.gyula.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük