2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megér e 20.000 Ft-ot a Balaton?

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/79325"><img class="image image-preview" src="/files/images/Balcsi.jpg" border="0" width="480" height="311" /></a></span>Nem érdemes májusban a Balatonra menni, szinte minden zárva van, nincs olyan program, amiért érdemes volna útra kelni. Ráadásul szinte minden szállás ugyanannyiba kerül, mintha a nyári csúcsszezonban járnánk. Egyszóval a Balaton üres és unalmas, olyan mintha szezon után lehúzták volna egy boltban a rolót, és az ajtón  pedig  egy koszos, szakadt fecni hirdetné: 10 hónap  múlva ismét nyitunk! </p> <p> 

balcsiNem érdemes májusban a Balatonra menni, szinte minden zárva van, nincs olyan program, amiért érdemes volna útra kelni. Ráadásul szinte minden szállás ugyanannyiba kerül, mintha a nyári csúcsszezonban járnánk. Egyszóval a Balaton üres és unalmas, olyan mintha szezon után lehúzták volna egy boltban a rolót, és az ajtón  pedig  egy koszos, szakadt fecni hirdetné: 10 hónap  múlva ismét nyitunk!

 

balcsiNem érdemes májusban a Balatonra menni, szinte minden zárva van, nincs olyan program, amiért érdemes volna útra kelni. Ráadásul szinte minden szállás ugyanannyiba kerül, mintha a nyári csúcsszezonban járnánk. Egyszóval a Balaton üres és unalmas, olyan mintha szezon után lehúzták volna egy boltban a rolót, és az ajtón  pedig  egy koszos, szakadt fecni hirdetné: 10 hónap  múlva ismét nyitunk!

 

Aki egyet tud érteni ezekkel az állításokkal, az meglehetősen sztereotíp módon gondolkodik. Akik pedig egy kicsit is utánanéztek az interneten, vagy átlapozták az elmúlt hetekben a napilapokat, azok olvashatták: már májusban is érdemes néhány napra a Balatonra utazni. Mintegy 200 vendéglő, büfé, strand, múzeum, galéria és egyéb szolgáltató nyit ki már május 1-jén, hogy megmutassa a Balatonra már tavasszal is érdemes ellátogatni.  Most persze jöhetne az újabb ellenérv: jó, hogy vannak programok, de miből fizessük ki ennek a néhány napos kiruccanásnak a költségeit?

 

Aki veszi a fáradságot és megnézi a www.nyitottbalaton.hu oldalt, az láthatja: nem csak a jacht- és a weekendház tulajdonosok engedhetik meg magunknak, hogy idén már májusban is „nyaraljanak" néhány napot.  Ha ügyesek vagyunk, a portál segítségével összeállíthatunk magunknak egy olyan útitervet is, amelynek segítségével már párunkkal együtt 20.000 Ft-ból is megúszhatunk egy hároméjszakás kalandot. Ha valaki ügyesen tervezi meg utazását, akkor még a busz és vonatköltségeken is sokat spórolhat, mert ebben az időszakban jelentős kedvezményeket adnak a magyar tenger irányába tömegközlekedési eszközöket működtető cégek is.

 

Az a szerencsés, aki valamelyik közelebbi településről jön a partra, annak viszont még ennyit sem kell fizetni.  A honlap szerint: részt vehet például az ingyenes parti aerobik órákon és a fantasztikus gyalogtúrákon, amiket egyébként is mindig ingyen kínálnak a magyar szállodák. Szóval, tényleg jó programok lesznek és sok ingyenesen. Ilyen például Balatonföldváron az az oknyomozós kalandtúra, amelynek keretében megismerkedhetünk a város nevezetességeivel, de megtudhatjuk, hogy ki ölte meg Heltai Károlyt. Szeretettel várja minden kedves vendégét a felsőörsi majális is. Játékos sportvetélkedővel, kutyabemutatóval, játszóházzal, vidámparkkal, társasjáték-sarokkal, zenés délutánnal, csapolt sörrel, virslivel a '80-as évek hangulatát idézi meg a településen. Akik viszont fogyókúráznak, azoknak inkább azt ajánljuk, hogy menjenek végig a Szerelmesek kerékpáros túráján, amely Siófokról indul. Aki némi igényesebb kultúrát is szeretne magába szívni itt tartózkodása alatt, annak a füredi Keserű Ilona kiállítást ajánljuk. Itt már van belépő is, de aki egy kicsit is érdeklődik a kortárs festészet iránt, annak kihagyhatatlan élményben lehet része. Ha valaki a szépirodalom felé kacsingat, akkor XXIII. Jókai Napok idején érdemes a városba jönnie. E hagyományos rendezvénysorozattal a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakjára, a Füredhez több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek, aki itteni villájában írta az Aranyember c. regényét. Ezen a napon ki ne hagyjuk a klasszikus Jókai bablevest, amelyet számos vendéglőben ünnepi ebédként szolgálnak majd fel.

 

Egyre több cikk jelenik meg a Balatonról, a szakemberek újabb és újabb kampányokat eszelnek ki, hogy a térségbe csalogassák a vendégeket. „Régi dilemma: azért nem jönnek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva, alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, ezért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás. Úgy gondoltuk, egyszer próbáljuk ki, mi lenne, ha a Balaton-parti infrastruktúra teljes erejével működne már májusban is. Ezért a szövetséghez tartozó 17 balatoni település helyi turisztikai egyesületeit arra kérjük, szervezzék meg, hogy a szolgáltatók nyissanak ki májusban. Győzzék meg őket, hogy egy hónappal korábban nyissanak ki, nézzük meg, mennyi lesz így a vendég" – olvasható a balatonfured.hu oldalon, amelynek újságírója Hoffmann Henriket, a balatoni regionális TDM-szövetség elnökét kérdezte néhány nappal ezelőtt. Hasonlóan nyilatkozott a Somogyi Hírlapnak a szövetség alelnöke, Fekete Tamás is, aki szerint nem alszanak téli álmot a balatoni vendégvárók, hanem nagyon is aktívak. – Az idén minden korábbinál előbb, már május elsején „nyit" a Balaton, akkor kezdődik ugyanis és május 11-ig tart a regionális TDM-szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. által kezdeményezett Nyitott Balaton akció, melyhez már több mit 320 partner csatlakozott egységes programkínálattal.

Németh Krisztina

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.