2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79563"><img class="image image-_original" src="/files/images/p%C3%A9cs3-%20(1)_0.jpg" border="0" width="485" height="640" /></a></span>3 az 1-ben ajánlatom ezúttal 1 város, mégpedig Pécs 3 eseményére hívja fel Olvasóink figyelmét; generációk párbeszéde a háborúkról kiállítással és előadásokkal, az Amadinda és Presser koncertje a Kodályban, valamint megkezdődött a világháborús családi emlékek gyűjtése.  <p><strong>

3 az 1-ben ajánlatom ezúttal 1 város, mégpedig Pécs 3 eseményére hívja fel Olvasóink figyelmét; generációk párbeszéde a háborúkról kiállítással és előadásokkal, az Amadinda és Presser koncertje a Kodályban, valamint megkezdődött a világháborús családi emlékek gyűjtése. 

3 az 1-ben ajánlatom ezúttal 1 város, mégpedig Pécs 3 eseményére hívja fel Olvasóink figyelmét; generációk párbeszéde a háborúkról kiállítással és előadásokkal, az Amadinda és Presser koncertje a Kodályban, valamint megkezdődött a világháborús családi emlékek gyűjtése. 

2014. április 24. – Generációk párbeszéde a háborúkról.

2WARdS Europe – Továbbélő Emlékezet címmel nyílik kiállítás a Grundtvig Tanulási kapcsolatok projekt közvetítésével a Zsolnay Negyed E78-as épületében április 24-én. Az öt napig látogatható tárlaton filmvetítés, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Köre és a Janus Pannonius Múzeum anyagából „Trauma" címmel kiállítás látható, melyet a Grundtvig projekt középiskolás résztvevőinek 10 legjobb, díjazott fotóinak bemutatója egészít ki.

A Trauma kiállítás anyaga vándorkiállítássá válik, és megjelenik nemzetközi terepen is.

24-én 9 órától előadások hallhatóak:

– dr. Gerner Zsuzsanna: Egy modern rabszolga levelei Oroszországból, illetve

– Hábel János: „MI svábok mindig jó magyarok voltunk" címmel.

A projekt célja, hogy beszélgetések, közös programok, illetve vizuális anyagok segítségével közelebb kerüljön egymáshoz két generáció: azok, akik átélték a háborúk borzalmait, és azok, akik már csak a történelemkönyvekből tanulnak róla.

Az elmúlt 100 évben az európai országok sok háborút, és két világháborút éltek meg, ezek kapcsán szeretné a projekt elősegíteni a generációk és az országok közötti beszélgetést is.

A projektben résztvevő 9 ország: Lengyelország, Franciaország, Magyarország, Finnország, Lettország, Németország, Belgium, Cseh Köztársaság és Ausztria.

Magyarország részéről a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vállalta a partnerséget.

http://www.zsn.hu/

 

2014. május 2. – Az Amadinda és Presser koncertje a Kodályban

A Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok (lásd: http://euroastra.hu/node/79544) keretében Presser Gábor, Karácsony János és az Amadinda ütőegyüttes koncertezik május 2-án, pénteken 18 órakor Pécsett. Presser és a világ 4 kontinensén 33 országot megjárt Amadinda együttműködése lassan negyedszázados múltra tekint vissza.

A két vendégművésszel kiegészülve az együttes egy egészen más arculatát is megismerheti a közönség. Az Amadinda olyan koncerttermek után, mint a Philharmonie Berlin, a Royal Albert Hall vagy a Carnegie Hall, most a pécsi Kodály Központban kápráztatja el reprezentatív válogatásával a közönséget.

Jegyárak: 5900 Ft, 4900 Ft, 3900 Ft, 2000 Ft.

http://www.kodalykozpont.hu/

 

Megkezdődött a világháborús családi emlékek gyűjtése Pécsett.

Megalakult Pécsett az I. Világháborús Emlékbizottság, melynek fő feladata az e történelmi eseménnyel kapcsolatos családi relikviák gyűjtése, majd nagyszabású kiállítás szervezése a Zsolnay Negyedben. A gyűjtés és a kiállítás legfőbb célja, hogy kommunikáció induljon meg az idősebb és fiatalabb generáció között, az ifjabbak saját családjuk emlékein keresztül ismerkedjenek meg a történelem e szegletével.

A pécsi és Pécs környéki lakosok emlékezetére, tárgyaira építő kiállítás gyűjtőmunkája megkezdődött, melyről sajtótájékoztatót tartott a Zsolnay Negyed Apostolos termében a szervező Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerülete, valamint a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A szervezőmunka további partnerei a Janus Pannonius Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, és a Pécsi Tudományegyetem. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a pécsi középiskolásokat is bevonta a gyűjtésbe, akik a családjukban, településükön fellelhető emlékanyagokat gyűjtik, majd a kiállítás idején rendhagyó történelemórán vesznek részt a Zsolnay Negyedben.

A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. egyik legfontosabb feladatának tartja az „örökségek" feltárását, fenntartását, ez okból ad teret jelen kiállításnak is. Terveik szerint a tárlat júniusban nyílik meg a Negyed E26-27-es épülete emeletén, illetve az Inkubátorházban. 

Az I. világháborús családi emlékeket az alábbi időpontokban várják a szervezők a Zsolnay Negyed Apostolos terme alatti gyűjtőponton: H.:9-12 K.:12-16 Sz.:15-18 CS.:12-16

A gyűjtőpont elérhetőségei: Zsolnay Kulturális Negyed (bejárat az északi kapun a Ledina felől). Tel: 72/500-381,  viragfoldesi@gmail.com

A gyűjtőpont munkatársa nemcsak pécsi és Pécs környéki, de az ország minden területéről, sőt az országhatáron túlról érkező tárgyakat is örömmel várja, melyeket a kiállítást követően természetesen visszaszolgáltatnak azok jogos tulajdonosainak.

http://www.zsn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.