2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vágod? Az olló és a design

4 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/79565"><img class="image image-preview" src="/files/images/SOM.preview.jpg" border="0" width="473" height="678" /></a></span>2014. április 24-én a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban nyílik a VÁGOD? AZ OLLÓ ÉS A DESIGN című kiállítás. Varga Benedek főigazgató köszöntője után a kiállítást Dr. Vígh Annamária az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője nyitja meg. <p> 

2014. április 24-én a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban nyílik a VÁGOD? AZ OLLÓ ÉS A DESIGN című kiállítás. Varga Benedek főigazgató köszöntője után a kiállítást Dr. Vígh Annamária az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője nyitja meg.

 

2014. április 24-én a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban nyílik a VÁGOD? AZ OLLÓ ÉS A DESIGN című kiállítás. Varga Benedek főigazgató köszöntője után a kiállítást Dr. Vígh Annamária az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője nyitja meg.

 

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös kiállítása a kortárs design tervezési lehetőségeit és gyakorlatát helyezi egy köznapi tárgy kapcsán történeti környezetbe. A mai designt nem csak egy tárlat vizuális megformálásának művészi eszközeként kezeli, hanem a napjainkban megtervezett tárgyakat a történeti darabokkal együtt múzeumi műtárgyakként szerepelteti.

 

A kiállítási koncepció:

A kiállítás egy hétköznapi tárgy különleges történetét és különleges világát idézi fel.

Az olló története – szemben a fésű, a korsó, vagy a tű történetével – meglepően rövid: alig pár ezer éves. A vágás ezzel szemben nagyon régi emberi tevékenység, hiszen a nyúzástól, a bőr vagy vászondarabok szabásától a birkák gyapjának nyírásáig számos esetben szükség volt vágásra. A kényelmes és precíz vágásra szolgáló első eszközök mégis a kelta és római korig várattak magukra. A fejlődés is lassúnak bizonyult: egészen a középkorig kizárólag marokollókat használ Európa: a tengelyes, gyűrűs ollók elterjedése komótosan halad. Az utóbbi 150 évben azonban egészen különleges ollók fajtáit, valóságos irányzatait fejlesztik ki a tervezők. Az ollók mára az élet minden területén szerepet kapnak, családfájuk bonyolult és meglepően tagolt. Kiemelkedik ezek közül is az orvosi ollók sorozata, hiszen itt a különböző operációk minden egyes műtéti fogásához lassanként önálló típusú ollókat fejlesztenek ki az orvosok és a tervezők.

 

A tervezés pedig soha véget nem érő folyamat, s éppen ez adta a kiállítás ötletét is.

A MOME formatervező diákjainak 2013-ban elkészült olló tervei sok esetben már a jövőre utalnak. A tárlat jól áttekinthető rendszerben, sokféle aspektusból megközelítve helyezi egymás mellé a közeli- és a régmúlt különféle ollóit, egy speciális terület (az orvostudomány) eszközeit és a legfrissebb designtanulmányokat. Az összekötő kapocs az ember, az emberre jellemző gondolkodásmód, amely különböző feladatok elvégzésére egy-egy kor technikai szintjén változatos és kifinomult eszközöket teremt.

 

A tárgyak mellett fontos hangsúlyt kap a kísérő, magyarázó információk újszerű tálalása, illetve a múzeumpedagógia is. Utóbbinál a design, a tárgytervezés és a tárgytörténet, technikatörténet összefüggéseinek interaktív bemutatására törekedtek.

A MOME Formatervező Tanszékének diákjai friss, újszerű arculatot és kiállítási kommunikációt alakítottak ki, a Semmelweis Múzeum kurátora és restaurátorai pedig aprólékos munkával válogatták ki a legjellemzőbb típusokat. A címnek, az arculatnak és a kommunikációs anyagoknak az a célja, hogy megszólítsák az általános iskolai és a középiskolás generációt is. A kiállítás nem szándékozik az ollótörténet teljes akadémiai feldolgozását a látogatók elé tárni, inkább egyszerre történeti és design elméleti reflexió egy nélkülözhetetlen tárgy múltjáról és jelenéről.

 

A tárlat nyolc, egymással szoros kapcsolatban álló tematikai egységre tagolva mesél az ollóról és evolúciójáról:

* Élet – Halál

* Akkor & Most

* Családfa

* Bóbita

* Humor

* Interakció

* MOME vágta

* Tanulás

 

Az egyes fejezetekben hol elgondolkodtatóan, hol pedig frissen és játékosan lehet rácsodálkozni, hogy mi minden rejlik egy egyszerűnek tűnő, hétköznapi tárgy – az olló mögött.

Kurátor: Dr. Kótyuk Erzsébet

 

2014. április 24. 11:00

Vágod? Az olló és a design

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

1013 Budapest, Apród utca 1-3

 

http://www.semmelweis.museum.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.