3 az 1-ben ajánlatom ezúttal 1 helyen a Klebelsberg Kultúrkúriában 3 program, mégpedig 2 gyerekelőadás, a Babaszínház és az Ágacska valamint 1 fotókiállítás a Volt egyszer egy vidámpark. Jó szórakozást! 

3 az 1-ben ajánlatom ezúttal 1 helyen a Klebelsberg Kultúrkúriában 3 program, mégpedig 2 gyerekelőadás, a Babaszínház és az Ágacska valamint 1 fotókiállítás a Volt egyszer egy vidámpark. Jó szórakozást! 

2014. május 12. hétfő 10.30

Babaszínház: Az egérke utazása. Első színházi élmény 0-4 éveseknek.

Az előadás során a kis egér minden bátorságát összeszedve, földön, vízen, levegőben keresi elveszettnek hitt gyönyörű-gömbölyű kis sajtocskáját. A történet szerkezete a láncmesék dramaturgiáját veszi alapul. Többször hangzik el ugyanaz a mondatsor, minimális kiegészítéssel.

Az előadást közös játék követi.

A mesét Bartók Béla gyöngyszeme: Gyermekeknek című zongoraversenye kíséri.

Játssza és rendezte: Érsek-Csanádi Gyöngyi

A babaszínházi műfaj a kilencvenes évek végén Norvégiából indult világhódító útjára. Célja, hogy a gyerekek művészeti értelemben elhanyagolt négy évesnél fiatalabb korosztályának is lehetősége nyíljon a színházi élmény megtapasztalására. A legkisebbeknek szóló előadások készítői figyelembe veszik a korcsoport sajátosságait: kerülik a hirtelen hang- és fényeffektusokat, és a produkciók tempóját úgy választják meg, hogy a kicsiknek legyen idejük a mozgások, változások nyugodt, elmélyült szemlélésére.

A 30 percben maximalizált előadások alatt sosincs teljesen sötét a nézőtéren, hogy az eltipegők biztonsággal visszataláljanak szüleikhez, a produkciók végén pedig maguk is kézbe vehetik, kipróbálhatják a színpadon látott játékokat. Mára a csecsemőszínház világszerte ismertté és elismertté vált.

A kicsik koncentrációja nagyon eltérő a felnőttekétől: egyszerre csak kevés dologra és rövid ideig tudnak figyelni, viszont azt sokkal intenzívebben, mint amennyire mi képesek vagyunk rá. Az itt feldolgozásra kerülő etűdök a kisgyermekek számára ismert és ismeretlen motívumokat, mozzanatokat mutatnak be, mely a tanulási folyamatokban játszanak nagy szerepet, úgy mint a szocializációs, társas kapcsolatok terén, valamint az érzékszervek fejlesztése, a megfigyelés és fantázia világában.

Sajnos a jegyek száma korlátozott, ezért célszerű elővételben megvásárolni, hogy kisgyermeküket a Kultúrkúriában csalódás ne érje

 

2014. május 16. péntek 10.00

Csukás István – Darvas Ferenc: Ágacska

Interaktv zenés játék két részben – bemutató

Dézsi Éva Darinka: Ágacska

Szalay Zsófi: Virág, Manci kacsa, Béka, Fővezérnő, Pösze egér

Borbély Richard: Gomba, Dani kacsa

Szilvási Dániel: Lepke, Rezső kacsa, Berci béka

Quintus Konrád: Festő, Janó-manó

A közönség számára választható szerepek: Bokor, Virág, Gyógyfűszál, Vízcsepp, Nád, Vonatsín, Vonat, Tűz….

Díszlettervező: Juhász Kati, jelmeztervező:  Juhász Kati, koreográfus: Fosztó András,

zenei korrepetitor: Darvas Ferenc.

Rendező: Quintus Konrád

Egyszer volt, hol nem volt… egy öreg fáról egyszer csak letörik egy ágacska.

Rácsodálkozik az ismeretlen világra. Pösze egér, Dani kacsa, Berci béka és a gyerekek próbálnak segítségére lenni ebben az új, izgalmas és félelmetes közegben.

Az interaktív, zenés előadásban a közönségnek is lehetősége van arra, hogy válasszon a „ki nem osztott szerepek" közül. Közösen keressük a választ minden ember és növénypalánta alapvető kérdésére: „Ki vagyok én?"

A két részes, 90 perces játékban Csukás István fantáziát megmozgató szövege valamint Darvas Ferenc kitűnő zenéje szólal meg.

Játszó-térre alkalmazta: PartVonal Műhely, 2014

 

2014. május 15. csütörtök – 2014. június 1. vasárnap

Volt egyszer egy vidámpark – fotókiállítás

A 175 éves Budapesti Vidámpark végleges bezárása előtt neves fotóművészek heteken keresztül kamerájukkal kísérték a népszerű szórakoztatóhely utolsó hónapjainak eseményeit.

Ennek az időszaknak a keresztmetszete a kiállítás, amely bemutatja a régi rekvizitumok mellett a mai kor modern játékait is, fűszerezve a látogatók felhőtlen kikapcsolódásának képeivel.

A képek egyrészről "ezerszer látott pillanatokat ábrázolnak, színes, lendületes vidám jeleneteket, kacagást, sikítozást, elmosódottan pörgő, suhanó, önfeledt embereket röptető csodamasinákat", másrészt a Vidámpark másik arcát, mely "málladozó, magára hagyott, szúette szelete a múltnak."  (Trencsényi Zoltán)

Kiállító fotóművészek:

Baricz Kati, Csordás Gábor, Csortos Szabó Sándor, Dozvald János, Herbst Rudolf, Kerekes Zsuzsa, Tobischka Gabriella, Kozák Albert, Mike Tamás, Módos Gábor, Németh Andrea, Siklós Péter, Simon Csilla, Szikszay Ágnes, Urbán Tamás, Vajda János.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének Fotóművészeti Tagozata kiállítása.

A kiállítás díjtalanul megtekinthető a Kultúrkúria nyitvatartási ideje alatt.

 

Klebelsberg Kultúrkúria

Budapest, Templom u. 2-10.

 

www.kulturkuria.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük