3 az 1-ben ajánlatom ismét 1 város, azaz Pécs színes programjaiból 3-ra hívná fel Olvasóink figyelmét, azzal a megjegyzéssel, hogy a következő hét igazán különleges: Andalúziát idézik meg, a bikaviadal világot, és Ibero Minifesztivál zárja a sort. Mindez 2 nap alatt. Jó szórakozást!   

3 az 1-ben ajánlatom ismét 1 város, azaz Pécs színes programjaiból 3-ra hívná fel Olvasóink figyelmét, azzal a megjegyzéssel, hogy a következő hét igazán különleges: Andalúziát idézik meg, a bikaviadal világot, és Ibero Minifesztivál zárja a sort. Mindez 2 nap alatt. Jó szórakozást!   

2015. május 5. 19.00

Sofia Pirok Grupo Flamenco: SuspiroS (SóhajoK)

Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertterem

Egyedülálló lehetőség, hogy az autentikus zenészekkel színpadra állított különleges produkció a sevillai színházak, peñák és tablaók után Magyarországon is megtekinthető. Sofia az andalúz szaklapok és újságok elismerését is kivívta az elmúlt években egyedi stílusú előadásaival, hiszen nem spanyolként hozott friss szemléletet a sevillai táncéletbe. A 108 éves múltra visszatekintő Coservatorio Profesional de Danza első külföldi hallgatója, a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíj koreográfus-díjazottja. Ennek keretében készült a Suspiros című koprodukció, melynek zenei kísérői a Spanyolországból erre az alkalomra idelátogató művészek: kiemelkedően magas színvonalú gitárművész és flamencoénekes segíti idevarázsolni a csak Andalúziára jellemző, felszabadultan érzelmes világszemlélet. A produkcióhoz csatlakozik Szirtes Edina Mókus, az itthon méltóképpen elismert énekes, hegedűs, zeneszerző, aki otthonosan közlekedik a zenei műfajok sokszínű világában, és akit régi barátság fűz Sofiához. A Sóhajok turné támogatója a Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet, valamint Solymár Nagyközség Önkormányzata.

 

2015. május 6. 17.00

Javier de Villota: Bikaviadal Mozdulatok és A Szabadság Hiánya

Pécsi Galéria (Széchenyi tér)

A kiállítás egyik anyaga az elmúlt negyven év termése: 24 rajz papíron, Javier de Villota madridi művész alkotásai, főleg pasztell- és vöröskréta rajzok, bár az újabbak között előfordulnak kollázsok is. A válogatott művek vezérfonala a Villota által elképzelt

bikaviadal világ, melyet olyan híres alakok ösztönöztek, akik iránt az alkotó szellemi és művészi affinitást érez. A kiállítás első része tizenegy litográfiából áll, amelyek közül a legrégebbiek még a 70-es években készültek. A mozgástanulmányokban, a dramatizálásban egyértelműen érződik a goyai hatás. A Bikaviadal mozdulatok sorozat mellett a festő Szürkék című sorozata is helyet kap a kiállításon, amelyet legutóbb Budapesten a Nemzeti Galériában állítottak ki a Fordulópontok/Turning points nemzetközi projekt keretében.

 

2015. május 6. 18.00

I. Ibero Minifesztivál

Zsolnay Kulturális Negyed – E78

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Ibero-Amerika Központja (Centro Iberoamericano) idén 16. alkalommal szervezi meg az Ibero-Amerika Hetet (Jornadas Iberoamericanas), s azon belül 2015. május 6-án a Zsolnay Örökségkezelő NKft. közreműködésével közösen a I. Ibero Minifesztivált. A kulturális program a május 4-8-a között zajló négynapos nemzetközi tudományos konferenciához kötődik, melynek utolsó napját Budapesten tartják a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közös szervezésben. A program része a brazil, valamint ecuadori prezentáció (country show), brazil ételkóstoló (feijoada), és dél-amerikai dj által kevert zenei program. Különlegesnek tekinthető a brazil hallgatók capoeira bemutatója. Brazília nemzeti küzdősportját az érdeklődők kipróbálhatják. Ezzel párhuzamosan a Pécsi Galéria Széchenyi téri kiállítóterében egy tárlat látható, amelynek témája a bikaviadalok világa (Exposición Gestos Taurinos – Villota). A kiállításmegnyitó fényét flamencotánc emeli. A Zsolnay Negyed – E78 – Koncerttermében Charlie Mancini koncertje látható és hallható. A portugál művész némafilmeket kísér zongorajátékkal. Fellépését a budapesti Camoes Intézet támogatja. A Fesztivál része az itt tanuló brazil, valamint ecuadori diákok fellépése, s országuk bemutatása saját értelmezésükben. Az est további részében a Club Cubano salsa tánciskola mutatkozik be, s csábítja táncra a közönséget. Őket Roberto Montoya chilei vendégművész fellépése követi, jellegzetes dél-amerikai zenék előadásával, melyek között megtalálható a salsa, merenge, cumbia, s egyéb legendás táncok. Az esti buli hangulatát a venezuelai DJ Enrique garantálja.

 

http://zskn.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük