3 az 1-ben ajánlóm kiállítás és koncert programokat tartalmaz, mégpedig: Andrási Edina formatervező művész  a pesti a Museion No.1 Galériában, S. Nagy István emlékest a SYMA Csarnokban és végül Besh O droM koncert Pécsett. Jó szórakozást! 

3 az 1-ben ajánlóm kiállítás és koncert programokat tartalmaz, mégpedig: Andrási Edina formatervező művész  a pesti a Museion No.1 Galériában, S. Nagy István emlékest a SYMA Csarnokban és végül Besh O droM koncert Pécsett. Jó szórakozást! 

2015. május 5-én nyílik Andrási Edina formatervező – művész kiállítása a Museion No.1 Galériában. (1091 Budapest, Üllői út 3.)

 „A középkori mesteremberek – olykor megrendüléstől sem mentes – odaadásával létrejött életműveire emlékeztet a fiatal keramikusművész gondolatgazdag és termékeny plasztikai kínálata. Teljes világossággal közvetíti munkáiban a múlt és jövő között folyvást mozgásban lévő elhelyezkedésünk előre és hátrafelé is érvényességet kereső nyugtalanságát. A megőrzés és változtatás minden késztetésére formai választ kíván adni. Kifogástalanul harmonikus történeti stílusképletek, de a teljességet értelmező töröttség is, az építés és a „nagy egészet" fenyegető destrukció egymást olykor feltételező rendszerben kerülnek – a lehető legegyszerűbb módon – egymás mellé munkáiban. Keresi és találja meg a hagyományos és új technológiák, anyagok, a kézműves és nagyipari eljárások, valamint tematikai elevenséget biztosító mustrák együttes felmutatására a formai lehetőségeket. Mégpedig úgy, hogy tárgyainak funkciója felől szemernyi kétsége sem támad annak, aki használóként kézbe veszi azokat." (Aknai Tamás művészettörténész)

A kiállítást Beöthy Balázs nyitja meg,

Megnyitó május 5-én, kedden 18 órakor.

www.icshu.org

 

2015. május 8-án 19 órakor S. Nagy István emlékest a SYMA Csarnokban. Csak slágerek! Felesége, Csongrádi Kata és neves művészkollegái emlékeznek meg a januárban elhunyt szövegíróra, S. Nagy Istvánra egy emlékest keretében.

A hazai zenei világban csak néhány olyan szövegíró van, akinek olyan gazdag életútja volt, mint a 81 éves korában elhunyt „slágergyárosnak". A legváltozatosabb stílusú dalokra szinte az összes sikeres és neves zenekarnak, előadónak írt szövegeket, amelyekkel mindannyian népszerűek és híresek lettek.

A teljesség igénye nélkül elég, ha csak olyan sztárokat és zenekarokat említünk, mint az Omega, az Apostol, Aradszky László, Záray Márta-Vámosi János, a Piramis, Cserháti Zsuzsa, a Dinamit, Máté Péter, a Neoton Família, Szécsi Pál, Kovács Kati, Koncz Zsuzsa és végül, persze nem utolsó sorban Csongrádi Katának, aki 37 éven át volt szerető társa a magánéletben is. Az emlékest egyik fő fellépője és háziasszonya, aki a szervezésben is aktív részt vállal, természetesen a felesége, de rajta kívül számos kortársa és fiatal énekesek is életre keltik S. Nagy István dalait, amely jól bizonyítja, hogy ezek a slágerek korosztálytól függetlenül örökök és időtállóak.

Az emlékesten fellép Aradszky László, Balássy Betty – Varga Feri, Csepregi Éva – Végvári Ádám, Gáspár Laci, Kökény Attila, Luigi, Majsai Gábor, Oláh Ibolya, Pál Dénes, Soltész Rezső, Szabó Anita, Varga Viktor, Wolf Kati és Zalatnay Sarolta is. A dalok megszólaltatásában a Studio11 Ensemble működik közre.

Az előadók névsora és S. Nagy István slágerei biztosan felhőtlen és jó hangulatú, fergeteges szórakozást ígérnek, hiszen nem lesz olyan énekes és dal, akit és amelyet ne ismernénk!

 

2015. május 8-án 21 órakor a Besh O droM koncertezik a Zsolnay Kulturális Negyed – E78 – Koncertteremben. Előzenekar a Romungro Gipsy Band.          

A Besh o droM 1999-es alakulása óta a magyarországi világzene legnépszerűbb zenekarává vált. Eddig megjelent öt lemeze, sodró lendületű koncertjei térdre kényszerítenek kényes kritikust és táncolni vágyó hallgatót egyaránt. A Besh o droM muzsikájában a balkáni és magyar népzene ölelkezik a klezmerrel és a szvinggel. Meggyőző és korszerű világzene ez, nem véletlen, hogy a zenekar Barcelonától Montreálig mindenütt tomboló fogadtatásban részesül. A két alapító és frontember, Barcza Gergő és Pettik Ádám sógorok – így majdhogynem családi vállalkozásként indult az együttes, amely már első fellépésein, a Sziget Fesztiválon hatalmas sikert aratott, és lemezei nem egyszerűen nagy példányszámban fogytak, hanem óriási kritikai elismerést is arattak.

Másfél évtizedes pályafutása alatt a zenekari mag körül számos személycsere volt. A Besh o droM-ban megfordult a magyar könnyű- és folkzene színe-java, Szalóki Ágitól Zsoldos Tamáson át Juhász Miczura Mónikáig vagy akár Dj Mangóig. Az aktuális felállásban a bűbájos Kasza Lili énekel, és a Besh O droM legutóbbi lemezével, valamint ismét egyre gyakoribb koncertjeivel bizonyítja: ugyanaz a lendület, ugyanaz az erő és ugyanaz a játékosság jellemzi, mint a korai években.

A Romungro Gipsy Band-et egy szemtelenül fiatal roma muzsikus és egy szintén csak húszas éveinek közepén járó muzsikus alapította. A csapat autentikus lovári és beás cigány népzenét játszik, olyan hagyományos hangszereken, mint az akusztikus gitár, kanna, kanál.

http://zskn.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük