3 az 1-ben ajánlóm ezúttal Ulay kiállítása és Dóka Attila örömzenélése Winler Flórával mellet egy utcai „produkció" a Színes Város Csoport murális alkotásának megtekintésére hívná fel kedves Olvasóink figyelmét. Jó szórakozást!    

3 az 1-ben ajánlóm ezúttal Ulay kiállítása és Dóka Attila örömzenélése Winler Flórával mellet egy utcai „produkció" a Színes Város Csoport murális alkotásának megtekintésére hívná fel kedves Olvasóink figyelmét. Jó szórakozást!    

ULAY-Irritáció a Neon Galériában.

A There is a Criminal Touch to Art című akció Ulay művészi gyakorlatának kritikus darabja, mely nagyon határozottan kommentálja és kérdőjelezi meg Németország 70-es évekbeli társadalmi és politikai légkörét. Az akció kiindulópontja egy műtárgy-lopás, amit maga Ulay követett el 1976-ban; Carl Spitzweg 'The Poor Poet' (A szegény költő) című művét tulajdonította el a berlini Neue Nationalgalerie épületéből. A „német lélek szimbóluma"-ként emlegetett mű eltulajdonítása és annak elhelyezése egy kreuzbergi török család nappalijában Ulay szimbolikus demonstrációja a német identitás ikonjai ellen. Emellett pedig a 70-es években Németországban élő emigránsok és családjaik nehéz helyzete miatt aggódó művész hitvallása és pozíciójának rendkívül direkt megfogalmazása Az OFF-Biennále Budapest keretében megvalósuló kiállítás, mely Ulay művészi gyakorlatának általános etikai elkötelezettségét kívánja bemutatni, egyben az 1976-os akció első mélyebb értelmezésére tett kísérlet is.

A kiállítást 2015.május 14-én, csütörtökön 16 órakor megnyitja Tevž Logar, a kurátor.

Neon Galéria

Budapest, Nagymező utca 47.

https://hu-hu.facebook.com/pages/galeria-neon/120432717986713

 

Egy szál gitárral és Winkler Flórával örömzenél Dóka Attila!

A nyugatos és kortárs verseket megzenésítő művész koncertje 2015. május 15-én az Újpesti Kulturális Központban lesz.

Dóka Attilát főként a József Attila Színház irodalmi estekről ismerheti a közönség. Nemrégiben jelent meg a Hangzó Nyugat első lemeze, amelyen hallható a művész által megzenésített négy dal az ő előadásában. A koncerten sok-sok olyan dal csendül fel, amely eddig csak a színházban volt hallható.

Meglepetés dallal készül Attila azoknak, akik ellátogatnak a péntek esti koncertre.

Egy kis előzetes a versből:

"….Ha későn szólsz, már nem hallom

Magány kísér el az úton

Vonatom száz mérföldnél is messzebb jár

Messzebb jár, messzebb jár

Messzebb jár, messzebb jár… "

2015. május 15, péntek 18 óra.

Újpesti Kulturális Központ

1042 Budapest, István út 178-19. A belépés ingyenes!

https://www.youtube.com/watch?v=6Ttn8bbr_8s

http://ujkk.hu/1/

 

Tűzfalra festett Budán a Színes Város.

Az idei év első tűzfalát festette meg a Színes Város Csoport Budán, az I. kerületben. A komplett munkát megelőző hőszigetelést követően a 208 m2 nagyságú falfelületre 3 művész 1 hét alatt festette fel a mától látható rajzot, amely egy digitális életteret mutat be.

A murális alkotás tervező grafikusa és egyik falfestője Orosz Richárd képzőművész volt, a festésben továbbá Keresztesi Botond és Szigeti Árpád alkotók működtek közre.

A festményen lakásbelsők, és életképek láthatók, amely nem volt teljesen új tematika a tervező számára, ugyanis évekkel ezelőtt készített hasonló jellegű tűzfalfestményt Budapesten, a Kisfaludy utcában, egy művészeti projekt keretében. A tűzfalra felkerülő grafikai tervet zártkörű, meghívásos pályázat útján választotta ki a projekt főszponzora a kerületi önkormányzattal közösen. – Nem reklámot szerettünk volna látni ezen a falon- mondta el Rózsa Iván, a Telekom kommunikációs igazgatója – ezért is választottunk ki olyan művészeket, akik a falfestés területén magas színvonalú dolgokra képesek, hiszen a Telekom márkaüzenetét kellett a kerületi, vagyis a városi elképzelésekhez igazítani, így viszont egy közös szakmai munka eredményeként jöhetett létre ez a projekt.

A tűzfalfestéseket hazánkban elindító Színes Város Csoport évek óta hajt végre városszínesítő akciókat. Victor Vasarely nyomán eredeti célkitűzésük az, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre. – Rengeteg falat törtünk át a kezdetek óta, mégis nagy előrelépésnek tekintjük ezt a projektet, habár ez egy alkalmazott munka, évek óta párbeszédre törekszünk a nagyvállalatok, az önkormányzatok, a városlakók és a művészek között, és ebben az esetben egy teljesen új típusú közösséget tudtunk alkotni minden résztvevővel – tette hozzá Flór Péter, a Színes Város mögött álló alapítvány főtitkára.

http://www.szinesvaros.hu/hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük