3 az 1-ben és benne kiállítás, workshop és fesztivál. Búcsúzik az El Grecótól Rippl-Rónaiig kiállítás, a KREA-ban 2012 tavasz-nyári sminktrend Tombor Saroltával és költözik a Pannónia Fesztivál.

3 az 1-ben és benne kiállítás, workshop és fesztivál. Búcsúzik az El Grecótól Rippl-Rónaiig kiállítás, a KREA-ban 2012 tavasz-nyári sminktrend Tombor Saroltával és költözik a Pannónia Fesztivál.

 

Búcsúzik az EL GRECÓTÓL RIPPL-RÓNAIIGNemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című kiállítás. 2012. február 19-én, vasárnap este 10 óráig várja a Szépművészeti Múzeum a látogatókat.

Az október végén nyílt, csaknem 120 művet bemutató, El Grecótól Rippl-Rónaiig. Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című kiállításon a címben jelzett mestereken kívül többek között Cranach, Courbet, Cézanne, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly és Vaszary János alkotásaival találkozhat a nagyközönség. A műgyűjtő egykori kollekcióját felidéző tárlatot eddig csaknem 50 ezren tekintették meg.

Az El Grecótól Rippl-Rónaiig című kiállítás vasárnapi záró estjén "Így láttuk mi" címmel Tóth Krisztina költő, Müller Péter Sziámi énekes, költő és Szabó Dániel zongorista beszélget Eszéki Erzsébettel. A három művész a tárlat egy-egy alkotásáról beszél, de hallhatunk a képekhez társított verseket, novellát és zenei improvizációkat is.

A program:

17.00: Válogatás a 16-20. század zeneirodalmából, az Ifjú Zenebarátok Kórusának koncertje (karnagy: Ugrin Gábor)
1. Luca MARENZIO: Scaldava il sol

2. Orazio VECCHI: Il bianco e dolcecigno

3. Claudio MONTEVERDI: Eccomormorar l'onde

4. Quirino GASPARINI: Adoramus te, Christe

5. Claude DEBUSSY: Dieu! Qu'illa fait bon regarder

6. KODÁLY Zoltán: Szép könyörgés, Esti dal

Az Ifjú Zenebarátok Kórusát a nemzetközi "Jeunesses Musicales" magyarországi szervezete felkérésére 1965-ben Budapesten Ugrin Gábor Liszt-díjas karnagy alapította és a mai napig is vezeti. Megalakulása után az énekkar hamar ismertté vált a magyar hangversenyéletben az a'capella és az oratóriuméneklés terén. A vezető zenekarokkal és karmesterekkel közös koncertek és lemezfelvételek a kórus történetének kiemelkedő eseményei: pl. Bach Máté passióját a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, Kodály Zoltán Budavári Te Deuma-t Ferencsik Jánossal adta elő az énekkar, illetve készített lemez- és TV-felvételeket. Sok más kiváló karmesterrel is együtt dolgozhatott az Ifjú Zenebarátok Kórusa. Néhány név a felsorolásból: Lehel György, Lukács Ervin, Medveczky Ádám, Fischer Ádám, Fischer Iván és Héja Domonkos.  A Hungaroton 9 lemezt, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió pedig számos felvételt készített az énekkarral. A kórus művészi színvonaláról sok magyar és külföldi fesztiváldíj is tanúskodik. Több száz hangversenyen, valamint kórusversenyeken, koncertkörutakon, rádiós és televíziós adásokban működtek közre itthon és külföldön. A 46 éves fennállással büszkélkedő énekkar elsődleges feladatának tekinti a magyar kórusmuzsika népszerűsítését, de önálló koncertjein a nemzetközi zeneirodalom évszázadokon átívelő kórusirodalmából is ízelítőt ad.

19.00: „Így láttuk mi":

3 művész, 3 festmény – 3 vers, novella és dal.

Eszéki Erzsébet, aki Így látunk mi című kötetében személyes beszélgetésekben járt körül

37 művésszel egy-egy képet. Most három művészt választott ehhez a produkcióhoz: Tóth Krisztina költő, Müller Péter Sziámi költő, énekes és Szabó Dániel zongorista keresett a EL GRECÓTÓL RIPPL-RÓNAIIG című kiállítás anyagából olyan művet, amely izgalmas a számára. Az esten hallhatunk a képekhez társított verset, novellát is, ezek hangulatát is továbbszövi Szabó Dániel a maga nyelvén zenével, ott születő improvizációkkal. Az est folyamán a közönség először láthatja-hallhatja így együtt ezeket a műveket, közben Eszéki Erzsébet beszélget az alkotókkal – s ők egymással – arról, kiben milyen érzelmeket, gondolatokat ébreszt a választott mű.

Szépművészeti Múzeum.

A kiállítás vasárnap este 10 órakor zár.

 

Olvasóink figyelmébe ajánlanám a KREA Smink és Öltözködéskultúra szakjának kétnapos kurzusát – 2012. február 25-26 – melynek keretében egy trendelőadás és egy workshop kerül megrendezésre az iskolában.

2012 tavasz-nyári sminktrend előadás és workshop Tombor Saroltával

Habár odakint még arcunkra fagy a mosoly, a sminkes szakemberek már a tavasz beköszöntére melegítenek, és színpalettájuk bővítésén fáradoznak. Idén elfelejthetjük a komor árnyalatokat, tavasszal ismét a virágzó, friss, üde színek lesznek divatban.

De mégis, hogyan tudunk a legújabb trendeknek megfelelni? A KREA iskola 2012. február 25-26-án megrendezésre kerülő stílusgyakorlatokkal, workshoppal, előadással egybekötött kétnapos kurzusán Tombor Sarolta sminkmester segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tavasz-nyári sminktrendekkel. 

A csábító reklámok már megérkeztek a különböző termékek tavaszi kollekcióiról, de hogy mit mivel és hogyan érdemes kombinálni, hogy a sminkünk is kövesse a legújabb kifutós trendeket, érdemes szakember tanácsát kérni. A KREA iskola kétnapos kurzusán részt vevők Magyarország egyik legelismertebb divatsminkmesterétől kapnak teljes képet a 2012 tavasz-nyári sminkek stílusáról. A kétszeres Fashion Awards díjas Tombor Sarolta több mint 20 éve dolgozik a francia Lancome francia luxuskozmetikumokat forgalmazó cég vezető sminkeseként. Divatmagazinok (Instyle, Marie Claire, The Room, Elle, Cosmopolitan, Glamour), divatbemutatók, videoklipek, televízió műsorok (Tíz évvel fiatalabb, Szeretem a testem, Megasztár) állandó munkatársaként és párizsi továbbképzései alkalmával bontakoztathatta ki tehetségét. 

A KREA Kortárs Művészeti Iskola kétnapos kurzusa egy sminktrend előadással kezdődik, ahol divatvideók és fotók elemzésével mélyednek bele a résztvevők a 2012 tavasz-nyári divatsminkek világába. Tombor Sarolta sminkmester az előadáson modellen illusztrálja az aktuális sminktrendeket a saját stílusában. A trendelőadás bárki számára nyitott, akit vonz a sminkelés izgalmas világa, akár szakmabeli (sminkes, kozmetikus, stylist, szépségtanácsadó), akár lelkes amatőr. A második, gyakorlati napot azonban elsősorban szakembereknek ajánljuk, akik az előadáson inspirálódva Tombor Sarolta szakmai vezetésével és segítségével saját modelljükön alkotják meg a divatsminket. Annak érdekében, hogy a tréning még izgalmasabb legyen, Sarolta a nap végén kiválasztja a " Workshop legjobb sminkesét", akit a KREA iskola külön jutalomban részesít. 

KREA smink kurzus (előadás és workshop)
Téma: 2012 tavasz-nyári sminktrendek

Előadás időpont: Szombat, 2012. február 25. 10:00-14:00

Workshop időpont: Vasárnap, 2012. február 26. 9:00-14:00 (maximum létszám 12 fő)

További információ a képzésről és jelentkezés:

Tégely Laura, szakfelelős

Telefon: 70/318-5684

smink@kreaiskola.hu

KREA Kortárs Művészeti Iskola

1051 Budapest, Október 6. utca 18. I. em.

Tel/Fax: 269-2110

www.kreaiskola.hu

 

Várpalota helyett Szántódon dübörög a rock. Új helyszínen a Pannónia Fesztivál.

Az idén a Balaton déli partján nyit a fesztiválszezon, öt sikeres esztendő után ugyanis Várpalotáról Szántódra költözik az évről évre közel százezres tömeget vonzó Pannónia Fesztivál.

A pünkösdi hosszú hétvégén, május 24-től 27-ig tartó rendezvény látogatói alig pár méterre a vízparttól igazán romantikus környezetben, a tihanyi félszigettel szemben csodás balatoni panorámában gyönyörködve tombolhatnak a rockzenére. A PaFe a korábbi helyszínhez képest nagyobb területen, bővebb infrastrukturális lehetőségekkel – külön parkolóval, külön kempinggel, számos eredeti, 17. századi formájukat őrző kőépülettel – várja a fesztiválozókat.

A programban több mint 160 hazai zenekar és előadó lép majd színpadra, a szervezők ígérete szerint a műfajok tekintetében is szélesedik a kínálat. Az immáron szokásos, a fellépők listáját meghatározó szavazás szinte papírforma szerint alakult, a Tankcsapdára, a Roadra, a Depresszióra, a Quimbyre, a 30Y-ra, valamint az Alvin és a Mókusokra voksoltak a legtöbben. A nagyok mellett a feltörekvő formációk is mozgósították táborukat, tíz nap alatt 1500 együttesre érkezett szavazat. A koncertek mellett számos kísérő rendezvényt is befogad a PaFe, a részletes programot február végéig hozzák nyilvánosságra.

A fesztivál teljes idejére szóló négynapos bérlet 6900 Ft-ba kerül, a május 25-28-ig érvényes három napos bérlet ára 5900 Ft. Az elmúlt évekhez képest újdonság, hogy a PaFe bármelyik napjára napijegy is váltható, mindössze 3900 Ft-ért. A 12 év alatti gyermekek érvényes jeggyel rendelkező szülő vagy nagykorú kíséretében ingyenesen látogathatják a fesztivált. Ugyancsak térítésmentesen juthatnak be a mozgássérültek és vak emberek, ha kísérőjük megvásárolja a belépőt.

www.pannoniafesztival.hu

www.szantodpuszta.click.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük