2024.március.03. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65219"><img class="image image-preview" src="/files/images/Sz%20(1)_0.preview.jpg" border="0" width="245" height="247" /></a></span>3 az 1-ben, és benne 3 város nagy érdeklődésre számot tartó rendezvénye, a pécsi szerb divathét, Boromisza Tibor szentendrei emlékkiállítása és Robert Pledge budapesti előadás sorozat és workshopja.</p> <p><strong> </strong>

sz%20(1) 0.preview3 az 1-ben, és benne 3 város nagy érdeklődésre számot tartó rendezvénye, a pécsi szerb divathét, Boromisza Tibor szentendrei emlékkiállítása és Robert Pledge budapesti előadás sorozat és workshopja.

 

sz%20(1) 0.preview3 az 1-ben, és benne 3 város nagy érdeklődésre számot tartó rendezvénye, a pécsi szerb divathét, Boromisza Tibor szentendrei emlékkiállítása és Robert Pledge budapesti előadás sorozat és workshopja.

 

Szerb divathét Pécsett. Szerb és magyar divattervezők ruháit mutatják be a Zsolnay Kulturális Negyedben, a Pécsi Galéria M21-ben 2012. október 13-án (szombat). Az ingyenesen látogatható divatbemutatót a szerb divathét keretében rendezik meg 17.30-tól.

A szerb divatszakma krémje, divattervezők, manökenek, és ismert médiaszereplők a Fashion and wine elnevezésű tanulmányút keretében látogatnak el Pécsre, ahol a szakmai események mellett a helyi és környékbeli borokkal, hagyományokkal is megismerkednek ittlétük alatt. A divatszakma képviselői mellett újságírók, tudósítók is érkeznek majd Pécsre, hogy ellátogassanak a Dél-Dunántúl legszebb helyeire, s bemutathassák azokat a szerb közönségnek.

A négy napos program csúcspontja a Zsolnay Kulturális Negyedben október 13-án délután 17.30 órától megrendezésre kerülő, szabadon látogatható divatbemutató, melyen a három legnevesebb szerb divattervezőn kívül hazai sztárvendégek, Bodi Eszter és Tamara Barnoff kollekciói is felvonulnak.

A designer-ként, stylistként és sokáig Eszenyi Enikő mellett a Vígszínházban is dolgozó Bodi Eszter BodiEs márkanéven különleges, multifunkcionális kiegészítőiket készít. A grúz származású Tamara Barnoff néhány éve költözött Budapestre. Korábban cipőtervezéssel és -készítéssel foglalkozott, aztán fordult az öltözéktervezés felé. Sajátos haute couture kreációi igen nagy érdeklődést váltottak ki a szakma szemében, de kollekcióiban a mindennapi öltözékhez megfelelő ruhák is megtalálhatók.

A divatbemutató további különlegessége, hogy a modellek a bemutatóra tervezett pécsi kesztyűket fognak viselni, Pécs több mint 150 éves ipartörténete előtt tisztelegve, egyúttal tovább erősítve a pécsi kesztyű ismertségét Szerbiában.

http://zsn.hu/

 

Boromisza Tibor emlékkiállítás – MŰVÉSZETMALOM, Szentendre

2012. október 18. – 2013. február 6. 

Boromisza Tibor a 20. századi magyar festészet egyik jelentős alakja, bár teljes életműve mind a mai napig nem nyert tudományos feldolgozást. A PMMI – Ferenczy Múzeum rendezésében a Magyar Festészet Napján a szentendrei MűvészetMalomban megnyíló Boromisza kiállításon több mint százötven műalkotást láthat a közönség magán és közgyűjteményekből, közöttük számos olyat is, amelyek több évtizedes rejtőzködés után most kerülnek először nyilvánosság elé. Az évek óta folyó kutatómunka egyik célja éppen az, hogy az életmű fehér foltjait ne csak informálisan, hanem a felkutatott műtárgyak segítségével is csökkenteni lehessen.                

Az életmű rekonstruálását nagyban segíti az a tetemes mennyiségű dokumentációs anyag, amelyet a festő maga után hagyott. Írásai, tanulmányai, feljegyzései, naplói, levelezése, az évtizedeken keresztül összegyűjtött és rendszerezett, tőle és másoktól származó újságcikkek olyan mélységig adnak betekintést nemcsak az alkotásainak sorába, hanem a korszak művészeti közéletébe is, aminek köszönhetően értékes és új összefüggések kerülnek felszínre. A kiállítás ezért nagy teret szentel az időrendbe állított festői korszakok szokásosnál gazdagabb dokumentálásának, írott források, archív fotográfiák felhasználásával. A kiállítás mind a festészeti, mind a dokumentációs anyaggal végigköveti az összes élethelyszínt, bemutatva a művész jelentős írói munkásságát is.

www.pmmi.hu

 

Robert Pledge előadás sorozata és workshopja – A FOTÓRIPORTÁZS MŰVÉSZETE.

2012. október 17-18-19. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF), K302-es terem.

A fotós újságírás mint az események bizonyításának és a történetek elmesélésének művészete.

Robert Pledge Párizson át Sanghajból jön, New York-ba megy, s közben megáll néhány napra Budapesten.  A világ minden táján ismerik és hívják. Pledge a Contact Press Images alapító elnöke, a sajtófotó guruja. Az ügynökség New York-i és párizsi irodája a klasszikus fotóesszé fellegvára, legendás fotóriporterek képviselője.

A BKF Kommunikációs Alapítvány háromnapos programot szervez, hogy Pledge tudását, tapasztalatait megossza a hallgatókkal, kollégákkal, szakemberekkel.

Az első napi program a berlini fal felállítása és a World Trade Center tornyainak leomlása közötti idősíkon történt eseményeket, a hidegháborús fenyegetettséget és a terrorizmus elleni háború kezdetét mutatja be.

A második napon a Kínai Kulturális Forradalom alatt titkosan gyűjtött képanyag sorsáról hallhatnak a résztvevők.

Az utolsó napon a Contact Press Images történetét ismerhetjük meg,, és nem maradhat érintetlenül a média forradalmi átalakulása, az átmenet az analóg és digitális technológia között.

Moderátor: Révész Tamás, Balázs Béla-díjas, Pulitzer-emlékdíjas, World Press Photo-díjas fotóművész, fotóriporter, a BKF Fotográfia szak fotóriporter specializáció vezetője.

Robert Pledge világviszonylatban is az egyik legjelentősebb személyiség a sajtó, az ügynökségi munka, a fotóriportázs terén. Fényképezőgépet szinte sosem vesz kézbe, mégis kevés nála avatottabb szerkesztő létezik, aki az események globális összefüggéseire, fotóesszék készítésére koncentrál. Hatalmas nemzetközi projekteket, kiállításokat szervez, fotóalbumokat ad ki. Előadássorozata példaértékű, az általa szervezett és szerkesztett könyvek, riportok élményt nyújtanak a média szakma tanulói és a hazai sajtó aktív gyakorlói számára is.

2012. október 17.  

9:00-13:00 1961 – 2001: A berlini faltól a World Trade Centerig

2012. október 18.

9:00-13:00 A Kínai Kulturális Forradalom A vörös színű sajtókatona, Li Zhensheng odisszeája a Kinai Kulturális Forradalomban (1966-1976).

14:00-15:30 Vetítés és kerekasztal beszélgetés: a BKF Fotográfia szak hallgatóinak válogatott fotóesszéi alapján
2012. október 19.

9:00-13:00 A CONTACT PRESS IMAGES története. Átmenet az analóg és digitális technológia között, a média átalakulásának következményei.

14:00-15:30 PORTFOLIÓ bemutatás: vetítés és beszélgetés Robert Pledge-dzsel a résztvevő közönség előre elküldött portfolióiból.
A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz és befizetéshez kötött. Regisztrációra a helyszínen az adott napokon korlátozott számban van lehetőség!

www.bkf.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.