2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Továbbra is érdemes válogatni a BÉT-en forgó kisebb társaságok között

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> 1024x768 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65216"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image13_49.jpg" border="0" width="461" height="116" /></a></span>A Budapesti Értéktőzsdén lévő kis- és közepes cégek között továbbra is találni vonzó befektetési célpontokat, még akkor is, ha a nehéz gazdasági környezet közepette szinte mindegyik társaság árfolyamesést szenvedett el az elmúlt egy évben. Az Állami Nyomdát a biztonsági szempontok szerint befektetőknek, a Masterplast és a PannErgy papírjait pedig a hosszabb távú növekedési potenciál alapján válogatóknak ajánlotta a KBC Securities részvényelemzője a Budapesti Értéktőzsde és a KBC Securities közös befektetői konferenciáján.

image13 49A Budapesti Értéktőzsdén lévő kis- és közepes cégek között továbbra is találni vonzó befektetési célpontokat, még akkor is, ha a nehéz gazdasági környezet közepette szinte mindegyik társaság árfolyamesést szenvedett el az elmúlt egy évben. Az Állami Nyomdát a biztonsági szempontok szerint befektetőknek, a Masterplast és a PannErgy papírjait pedig a hosszabb távú növekedési potenciál alapján válogatóknak ajánlotta a KBC Securities részvényelemzője a Budapesti Értéktőzsde és a KBC Securities közös befektetői konferenciáján.

image13 49A Budapesti Értéktőzsdén lévő kis- és közepes cégek között továbbra is találni vonzó befektetési célpontokat, még akkor is, ha a nehéz gazdasági környezet közepette szinte mindegyik társaság árfolyamesést szenvedett el az elmúlt egy évben. Az Állami Nyomdát a biztonsági szempontok szerint befektetőknek, a Masterplast és a PannErgy papírjait pedig a hosszabb távú növekedési potenciál alapján válogatóknak ajánlotta a KBC Securities részvényelemzője a Budapesti Értéktőzsde és a KBC Securities közös befektetői konferenciáján.

Az Állami Nyomda részvényeit tartja a legvonzóbbnak a budapesti tőzsdére bevezetett kisebb vállalatok közül Szentirmai Péter, a KBC Securities kis- és közepes kapitalizációjú részvényeket követő elemzője. A szakember szerint ugyan látványosan elfordultak a befektetők a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgó kisebb részvényektől – amit az év második felében látott jelentős forgalomesés is jelez -, de továbbra is érdemes szemezgetni ezek közül a papírok közül. A válogatáshoz a jelenlegi árazás mellett érdemes megvizsgálni, hogy az árbevétel mekkora hányada származik a magyar piacról, milyen a cég finanszírozási helyzete, mekkora osztalékhozammal kecsegtet, s mekkora felértékelődési potenciált rejt a fundamentális fair értékhez viszonyítva, vázolta fel előadásában Szentirmai Péter.

image12 52.thumbnail

Az Állami Nyomda elsősorban kiegyensúlyozott finanszírozási hátterével és készpénztermelő képességével emelkedik ki a mezőnyből. Lényegében hitelmentesen működik, ami nagy előny olyan környezetben, amikor sem a tőkepiaci, sem a banki finanszírozási forrásokhoz nem könnyű hozzájutni. A papírt vonzóvá teszi – a kockázatmentes hozamok feletti – 3-4 százalékpontos osztalékhozam-prémiuma is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a piaci hangulat romlásával párhuzamosan a magyar hozamok emelkedése a kamatprémium csökkenéséhez vezethet, így anélkül romolhat az Állami Nyomda vonzereje, hogy az árfolyama jelentősen változna, figyelmeztetett Szentirmai Péter. Az elemző fair érték becslése alapján összességében az Állami Nyomda mintegy 30 százalékos felértékelődési potenciált rejt magában.

Az Állami Nyomda mellett a 17 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkező Masterplastot ajánlja még vételre a KBC Securities, emellett a PannErgy részvényeiben is lát fantáziát. Ez utóbbi két részvény esetében a hosszabb távú növekedési sztori lehet vonzó a befektetők számára,  bár ezt rövid távon – a kockázatok miatt – egyelőre figyelmen kívül hagyhatja a piac.  Az értékelési szempontok alapján összességében a CIG Pannónia és a Graphisoft Park esetében a KBC óvatosságra inti a befektetőket.

A Masterplast mellett szól, hogy árbevételének csak 25 százaléka adódik Magyarországról, s a fennmaradó rész is több – igaz, elsősorban régiós – országból származik. Mivel a magyar makro környezet borús jövőképet fest, ezért azokat a részvényeket kedveli a KBC, amelyek árbevétele kevésbé kitett a magyar keresletnek. A BÉT-en forgó kisebb cégek között a régiós diverzifikációban a Masterplast a bajnok, az Állami Nyomdánál viszont éppen fordított a helyzet, ott a belföldi értékesítés 72,5 százalékot tesz ki az árbevételen belül.

Az értékelési szempontok között szereplő finanszírozási helyzet alapján a KBC elemzője kiemelte, hogy a PannErgynek szüksége lesz az Európai Beruházási Bank által korábban nyújtott 110 millió eurós hitelkeret első részletének hazai refinanszírozására, míg a CIG Pannóniánál a Szolvencia II tőkeszabályozásnak való megfelelés követelhet majd újabb tőkebevonást. A KBC elemzője azonban kevésbé látja aggasztónak a Graphisoft Park magas hitelarányát, ugyanis a cég erős cash flow termelő képessége miatt a tervekkel összhangban évről évre képes lesz törleszteni.

 

A Budapesti Értéktőzsde, ezen belül a kisebb papírok jövőbeni forgalmának alakulására is várhatóan hatással lesz az EU/IMF egyezség, azonban a megállapodást a KBC elemzője 2013 első negyedévére várja, feltéve, ha addig a piac ki nem kényszerít egy korábbi megegyezést. A január óta csökkenő hozamok és az erősödő forintárfolyam miatt mindenesetre jelenleg a KBC szerint nincs nagy nyomás a kormányon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.