2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne – bátran merem állítani – szenzációk

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56233"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k_6.thumbnail.jpg" border="0" width="92" height="100" /></a></span>Elsőként a Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverésének kuriózuma, Szinyei Merse Pál: Szerelmespár II. festménye. Szomjas György 1981 után elkészítette a Kopaszkutya Kettő című játékdokumentumkoncertfilmjét, és végül Budapesten a flamenco legjava gitárra, énekre és táncra komponálva. Nem szabadna kihagyni egyiket sem.</p> <p> 

Elsőként a Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverésének kuriózuma, Szinyei Merse Pál: Szerelmespár II. festménye. Szomjas György 1981 után elkészítette a Kopaszkutya Kettő című játékdokumentumkoncertfilmjét, és végül Budapesten a flamenco legjava gitárra, énekre és táncra komponálva. Nem szabadna kihagyni egyiket sem.

 

Elsőként a Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverésének kuriózuma, Szinyei Merse Pál: Szerelmespár II. festménye. Szomjas György 1981 után elkészítette a Kopaszkutya Kettő című játékdokumentumkoncertfilmjét, és végül Budapesten a flamenco legjava gitárra, énekre és táncra komponálva. Nem szabadna kihagyni egyiket sem.

 

A Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti Árverésén olyan, évtizedekig a nagyközönség és a szakemberek elől is eltűnt szenzációs művek láthatóak, amelyek minden művészetet kedvelő ember érdeklődését felkeltik. A több mint 800 tételes, közel 400 millió forint

összkikiáltási áru aukción olyan különlegességek válthatnak gazdát, mint Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Aba-Novák Vilmos, Madarász Viktor festményei, vagy a Habsburg-ház és az Eszterházy család műtárgyai. A 800 tétel egyik kuriózuma a december 5-én, hétfőn, 17 órától kezdődő árverésen kerül kalapács alá:

Szinyei Merse Pál: Szerelmespár II. Jernye, 1918

Nincs, aki ne ismerné Szinyei Merse Pál: Szerelmespár című alkotását, amely a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán található. Azt azonban már kevesen tudják, hogy miután a művész a képet eladta Amerikába, évtizedeken át elveszettnek hitte, és fájón hiányolta a képet, fényképét a szobájában őrizgette. Gyakran mesélt róla gyermekeinek, akiknek hosszas kérlelésére újra megfestette a témát, így született meg a kedvenc, a Szerelmespár II. Élete utolsó évében, utolsó képeként festette a képet, amely mégis más, mint a később megkerült, 1870-ben készült alkotás.

A kép a mester halála után, fia Szinyei Merse Félix tulajdonába került, majd egyszer felbukkant a 70-es években, hogy újfent elrejtőzzön. Szinyei Merse Anna: Szinyei Merse Pál életéről és munkásságáról szóló könyvében a képet a lappangó festmények között tartja nyilván. Érdekes, és kissé talán hátborzongató, hogy ugyanúgy, ahogy annó a Szerelmespár I.-et is évtizedekig elveszettnek hittük, ugyanúgy a Szerelmespár II. is évtizedekig rejtőzködött, hogy most, 2011-ben újra felbukkanjon a Polgár Galéria aukcióján. A kép azért született, mert a művész és családja számára elérhetetlen volt a Szerelmespár I. – amely ma is elérhetetlen – hiszen a múzeum falán lóg, azonban most, a Szerelmespár II. felbukkanásával a gyűjtők egy olyan mű tulajdonosai lehetnek, amely a magyar festészet egyik elérhetetlennek hitt, unikális darabja.  A festmény védett, így természetesen csak magyar tulajdonba kerülhet, és nem hagyhatja el az országot.

" …a művész utolsó alkotásaként, íme, visszakanyarodott a legdicsőbb eredményeket termő korszakához. Azóta az eredeti 1870-es festmény is megkerült, így összehasonlíthatjuk az időskori vázlattal: utóbbinál a táj nem vonul olyan mértékben háttérbe, a nem dominál annyira az emberpár, mint a korábbi képen. Ember és természet egybeolvadása a késői színvázlaton szervesebb- mondhatnánk modernebb. Az emlékeztetőnek szánt ismétlést nem tekinthetjük az eredeti mű emlékezetből történt kimásolásának, inkább a festői probléma érettebb feldolgozásának, amelyben az eltelt korszak művészi ideáljainak változásai is helyet kaptak – bár ez valószínűleg nem volt szándékos." (Szinyei Merse Anna: Szinyei Merse Pál élete és művészete című könyvéből 143. oldal Corvina Kiadó, Széchenyi Kiadó Kft, 1990)

A Polgár Galéria 90. Karácsonyi Művészeti árverése

Bővebb információ: www.polgar-galeria.hu

Az aukció időpontja: december 5-6-7-8., 17 óra

Aukció helyszíne: 1052 Budapest, Váci utca 11/b félemelet.

 

Szomjas György: Kopaszkutya Kettő című játékdokumentumkoncertfilmjét december 9. péntektől(!) vetítik országosan a mozikban. A film nem folytatása az első filmnek!

A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt, Földes László Hobot, Deák Bill Gyulát és Póka Egont követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva. Riportokban és sztorizásban idézik meg a harminc évet, ami alatt útjuk hol szétvált, hol újra összekapcsolódott.

Szomjas György 1981-ben, harminc évvel ezelőtt készült kultuszfilmje, a Kopaszkutya egy rockzenekar történetét meséli el, akik azt találják ki, hogy „lemennek kutyába" azaz saját kőbányai környezetük dalait írják meg és játsszák el. Egyfajta „proletrockot" hoznak létre, szembeszállva minden konvencióval, politikai korlátoltsággal, értelmiségi sznobizmussal. A lepusztult külváros zenészeivé válnak. Megírják és előadják a Kőbánya bluest, A Tetovált lányt, a Tortát, a Hosszúlábú asszonyt. A csövesek generációja magára ismert a dalokban és a film végén már sokezres tömeg hallgatta és ünnepelte őket.

Hobó, Deák Bill, Póka Egon a Kopaszkutya főszereplői ma is színpadon vannak, ami harminc év után nem kis dolog. Dalaik, a film dalai, folklórrá váltak. A közönség ismeri a szövegeket, együtt énekel a színpadon állókkal. Külön érdekesség, hogy a színpad előtt ugráló tinédzserek mellett a közönség felét a 30-40-50 évesek teszik ki, akik évtizedek óta együtt élnek ezekkel a dalokkal. Kőbánya új folklórja megvalósult.

Ez a 30 év egy nagy történet is egyben – a blues, a kutyaság, a proletrock története. A Kopaszkutya Kettő a három főszereplőt követi, magánéletükbe is bepillantva, időnként fikciós elemeket is felhasználva. Riportokban és sztorizásban idézik meg a harminc évet, ami alatt útjuk hol szétvált, hol újra összekapcsolódott.

Eredeti cím: Kopaszkutya Kettő

Rendezte: Szomjas György

Producer: Huszár Viktor

Szereplők:

Földes László „Hobo"

Deák „Bill" Gyula

Póka Egon

Hossz: 90 perc

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Országos bemutató: 2011. december 9.

 

Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos december 13-án a RaM Colosseumban. A flamenco legjava gitárra, énekre és táncra komponálva. Egyetlen alkalommal most Budapesten is látható az a táncegyüttes, amely produkciójával az UNESCO világörökség részévé emelte a flamenco táncot. Kihagyhatatlan élmény a RaM Colosseum nagyszínpadán!

A „Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos" név az elmúlt évek legvonzóbb, flamencohoz kapcsolódó projektjéhez kapcsolódik. A flamenco az UNESCO világörökség része, és Spanyolország legnemzetközibb művészeti formája. A Sangre Nueva-ban mindegyik évben a flamencoban feltűnő legfiatalabb és leginnovatívabb javaslatok jelennek meg. A projekt egy, a Universal Musicnak készült bemutató albummal kezdődött, amelynek producere Paco Ortega volt; egy olyan albumról van szó, ami a Flamenco három legfontosabb területét hivatott egybefoglalni: szólóhangszer (gitár, zongora, stb.), ének, és tánc. A Sangre Nueva & Jovenes Flamencos immár a zenei körforgás, és Madrid kulturális naptára részévé vált.

Az első változat bemutatására a madridi Teatro Español-ban került sor 2009-ben, a másodikra pedig a Teatro de Madrid-ban 2010 szeptemberében. A produkció szintén nagy sikerrel turnézott már Új-Delhiben, Libanonban, Líbiában, Casablancában, valamint a Shanghai Expon a Cervantes Intézet hetének keretein belül. A Sangre Nueva jelenleg az egyik jelölt, amelyről sorozat készülhet egy 13 fejezetből álló blokkban a FORTA (Autonóm Rádió és Televízió Szervezetek Föderációja) megbízásából.

Közreműködők: Asunción de Martos (tánc), Victor Bravo (táncos), Alicia Gil (ének, Lito Espinosa kíséri), Antón Giménez (koncert guitar), Gabriel de la Tomasa (ének), Lito Espinosa (guitár), Luis Amador (dob).

Asunción de Martos, sevillai táncosnő, a flamenco ma élő legjelesebb képviselőitől tanult, úgy mint Eva La Yerba Buena vagy Rafael Amargo.

Nemrégiben állt össze első társulata, valamint vendégszereplőként is sokat szerepel, fellépéseiből nemcsak a fiatal táncosnő, de egy nagy koreográfus képe is kibontakozni látszik.

Victor Bravo, flamenco táncos, nemzetközi payo, 1977. június 15-én született Sevillában, szegény, de a flamenco iránt elkötelezett családban nevelkedett. Klasszikus tánc és flamenco tanulmányait 4 évesen kezdte meg a Matilde Coral Táncművészeti Főiskolán, 15 évesen, az iskolát elvégezvén nekilátott a nagyvilágnak munkát keresni. Nyugtalan, kiváncsi természete a tánc egyéb területeire is elkalandozza, nagy mesterektől  és rendezőktől tanul. 17 éves tér vissza Spanyolorszába, ahol spanyol rendezők keze alá kerül, már szólótáncosként.ërdeklődő lénye, hogy új kifejezési formákkal is megismerkedjen Japánba repitió, ahol koreográfusként és rendezőként kezd működni. Nagy sikereket ér el a különböző műfajú és nemzetiségű táncok vegyítésében, ekkor tér haza Spanyolországba. Új korszak kezdődik számára, melyben olyan darabokat állít színre, ahol a színházzal sajátos stílusú flamencot ötvözi, ezt számtalan nagysikerű, pozitív kritika jutalmazza világszerte. Napjainkban saját társulatát vezeti és továbbra is kutatja az új ritmusokat, mozdulatokat és kultúrákat.

Alicia Gil, sevilla-i származású, kékszemű lány, aki a flamenco „mélységének" széles és változatos repertoárjával rendelkezik. Ez „Quejío" fajta tiszta hang az egyike a nagy  flamenco hangoknak. Számtalan művésszel és fesztivállal működött együtt világszerte. Mint szólista két albuma jelent meg, az "Alicia Gil," melynek Paco Ortega volt a producere és a "Cantaora a bareto", melyet Frank Cortez és Lito Espinosa producerált.

Antón Giménez, leszármazottja olyan nagy gitáralakoknak, mint Ramón Montoya és Mario Escudero. Munkássága során beutazta a világot és együtt dolgozott olyan művészekkel, mint Joaquin Cortes, Diego el Cigala stb..

A Budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet bemutatja:

Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos

2011. december 13. (kedd), 20 óra.

RaM Colosseum

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.