Szenzáció lesz az Ernst Múzeumban Aj Vej-vej kiállítása, folytatódik a LOFFICE nagy sikerű Bring the Art Home sorozata és DumaFüred-iek a Comedy Centralon. Azt hiszem színes ajánlatok.

 

Szenzáció lesz az Ernst Múzeumban Aj Vej-vej kiállítása, folytatódik a LOFFICE nagy sikerű Bring the Art Home sorozata és DumaFüred-iek a Comedy Centralon. Azt hiszem színes ajánlatok.

 

A világ legismertebb kortárs képzőművésze Budapesten állít ki – Aj Vej-vej az Ernst Múzeumban. 

Néhány nap múlva nyílik az Ernst Múzeumban a világhírű kínai művész, Aj Vej-vej fotókiállítása.  A neves alkotó, akinél – több nemzetközi szaklap szerint – az elmúlt években senki nem gyakorolt nagyobb hatást a kortárs képzőművészetre, személyesen nem vehet részt a megnyitón, mert a hatóságok nem engedélyezik külföldre utazását. 

Az 1957-ben, Pekingben született Aj Vej-vej nemcsak konceptuális festő, szobrász, fényképész és építész (kulcsszerepet játszott például a pekingi olimpiai stadion, a Madárfészek koncepciójának kialakításában), hanem blogoló, twitterező, kultúrkritikát megfogalmazó művész is, a kortárs témák és társadalmi problémák érzékeny megfigyelője,

aki a sajátos helyi társadalmi viszonyok legnagyobb kritikusaként jelenleg  is rendőri felügyelet alatt tevékenykedik. Nem utazhat külföldre, s adminisztratív mulasztásra hivatkozva a hatóságok földig rombolták 2011-ben elkészült sanghaji stúdióját.

Aj Vej-vej a nyolcvanas évek elején egy ösztöndíjnak köszönhetően töltött tíz évet New Yorkban. East Village-en, Manhattan szubkulturális bohém-negyedében, egy parányi lakásban lakott, s szavai szerint tíz évig „a barátaival csellengett céltalanul" a város utcáin, fényképezőgépével megszállottan megörökítve ottléte majd' minden pillanatát. A több mint tízezer fotó között vannak beállított képek és elkapott, véletlenszerű jelenetek is ‒ a hagyományos fotográfiai műfajok bevett elemei mellett bármely dologból téma válhatott számára: East Village költészeti felolvasó estjei és más művészeti eseményei, a Tomkins Square Park-i tüntetések, Wigstock transzvesztitái, híres kínai művészek, értelmiségiek (mint például a filmes Chen Kaige, a zeneszerző Tan Dun és a képzőművész Xu Bing). 1988-ban radikálisan megváltozott képeinek hangulata, s a városi élet „sötét oldala" került előtérbe: a pusztulás, a hajléktalanok, az emberjogi tüntetések és a rendőri brutalitás. 

Aj Vej-vej new yorki időszakában készült fotóit eddig Pekingben (Three Shadows Photography Art Centre), New Yorkban (Asia Society Museum), Berlinben (Martin Gropius Bau) és Moszkvában (Moscow Multimedia Art Museum) láthatta a közönség;

augusztus 16-től október 21-ig Budapesten, az idén száz éves Ernst Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők a kiállítást. A 227 fotót maga Aj Vej-vej válogatta archívumából. Koncepciójának alapgondolata egy olyan, képekből összeálló múzeumi installáció, amely az ő személyes élményeit, gondolatait, korabeli attitűdjét tárja fel, miközben bepillantást nyerhetünk a közelmúlt New Yorkjának azóta elveszett világába is.

www.mucsarnok.hu

 

2012-ben ismét útjára indul a Bring the Art Home kiállítássorozata.

A LOFFICE által életre hívott képzőművészeti kezdeményezés célja, hogy megtöbbszörözze a fiatal és a már ismert művészek érvényesülési esélyeit egyaránt. A program idén külföldre is kitekint.

A LOFFICE nagy sikerű Bring the Art Home (BAH) programsorozata harmadik évéhez érkezett. Az elmúlt időszakban közel 100 művész portfóliója közül több mint 20-at választott ki a BAH mentor programjának szakmai zsűrije, amiket a jelentkező mintegy 15 hazai vállalat irodáiban és egyéb helyszíneken megrendezett vándorkiállításokon, közvetlenül a potenciális vásárlók, mecénások falain mutatott be a LOFFICE művészetmenedzsmenttel foglalkozó csapata.

2012-ben a LOFFICE közösségi irodái négy budapesti és egy bécsi helyszínen találhatók meg. A közösségi munka hazai úttörői nem csupán irodáik gyorsan növekvő népszerűségével, hanem ergonómikus, designtudatos munkaállomások kialakításával, és ezzel párhuzamosan a kortárs művészet munkatérbe való integrálásának igényével is nevet szereztek maguknak.

Az iroda, amely kezdetben még saját műgyűjteményének létrehozását tűzte ki célul, ma már több más hasonló közép- és nagyvállalat kortárs gyűjteményének összeállításához nyújt kreatív és szakmai segítséget, miközben egyedülálló lehetőséget biztosít pályakezdő képzőművészek egy válogatott csoportjának az ismertség megszerzéséhez.

A BAH mentor program idén is várja azon művészek jelentkezését, akik nyitottak arra, hogy alkotásaikkal egy nemzetközi közönség előtt is megmérettessenek, és akik a galériák és kiállítóterek falain kívül, vállalatok, alternatív aukciók, csereprogramok és art visit események világában is kipróbálnák magukat. A beérkezett portfóliókat idén is Winkler Nóra vezetésével, egy művészettörténészekből, kurátorokból és műgyűjtőkből álló szakmai zsűri bírálja el, amelynek a korábbi években már tagja volt Aknai Katalin művészettörténész és műértő, Nemes Attila, a Fictionlab és Kitchen Budapest kurátora, valamint Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria vezetője is. Az idei szakmai zsűri névsorát a szervezők 2012 őszén teszik közzé.

Jelentkezési határidő: 2012. szeptember 30.

Pályázni az art@loffice.hu e-mail címen lehet önéletrajzzal, vagy artist statement-tel és digitális portfólióval, melyben kötelezően szerepelnie kell 2012-ben készített, friss alkotásoknak is. Portfólió helyett egy minden részletre kiterjedő, a műveket katalogizált formában tartalmazó saját weboldallal is lehet.

www.loffice.hu

 

A DumaFüred fellépőiből válogat humoristát a Comedy Central. Indul a válogatás A Comedy Central bemutatja című stand-up show-ba.

Ősztől új fellépőkkel és régi kedvencekkel folytatja A Comedy Central bemutatja című, saját készítésű stand-up sorozatát a humorcsatorna. A Dumaszínház hagyományos nyári stand-up fesztiválja, ami idén Balatonfüredre költözött minden eddiginél nagyobb szabású rendezvényen szolgálta ki a nevetésre, szórakozásra és bulizásra vágyó közönség igényeit. Az egy héten át tartó humorfesztivált a Sun City-ben rendezték meg, a fellépők között pedig több, a Comedy Centralról ismerős arcot is felfedezhettünk, így például ott volt Bruti, Mogács Dániel és a Szomszéd Néni Produkciós Iroda két nevettetője is.

A profi fellépők mellett pedig megmutathatták magukat a jövő reménységei is. A Dumaszínház saját tehetségkutatója Balatonfüreden folytatódott, ahol a Fiatal Félőrültek Fesztiválján bárki megmutathatta magát öt percben az azonnal ítélő közönség előtt. Ráadásul A Comedy Central bemutatja című stand-up show ősszel induló új évadában is teret kaphatnak majd a szakma legjobb újoncai, így ha valóban igazi tehetségek, a humorcsatornán az is megismerkedhet velük, aki idén nem tudott részt venni a fesztiválon.

A stand-up műfaj népszerűsége annak köszönhető, hogy az előadók az életből merített történeteikkel, abszurd sztorikkal szórakoztatják közönségüket. A Comedy Central saját gyártású műsorának új évada ősszel indul, addig pedig a régi részek adásaival készülhetünk a legújabb poénokra.

A Comedy Central a Viacom portfólióba tartozik az MTV Hungary, a VIVA és a Nickelodeon mellett. A csatorna 2008-ban indult, jelenleg külföldön is óriási népszerűségnek örvendő sorozatokkal, egész estés filmekkel és sajátgyártású tartalmakkal szórakoztatja közönségét. Az elérhető 110 magyar nyelvű televízió közül a legnézettebb tíz között szerepel.

A Comedy Central bemutatja – minden szerda este 22.55-től a Comedy Central műsorán!

www.comedycentral.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük