2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ha kedd, akkor Kaposfest

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63646"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kaposfest_konzerv_allo.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Ismét Kaposvárra figyel a világ. 2012. augusztus 14 - 20. között a klasszikus zenei világ krémje megfordul Kaposváron, akik miatt több ezer érdeklődő érkezik Kaposvárra a világ különböző részeiből. A Bartók rádió és az EBU segítségével több ezer háztartásban ismerik meg a somogyi megyeszékhely és Magyarország nevét.</p> <p> 

kaposfest konzerv allo.thumbnailIsmét Kaposvárra figyel a világ. 2012. augusztus 14 – 20. között a klasszikus zenei világ krémje megfordul Kaposváron, akik miatt több ezer érdeklődő érkezik Kaposvárra a világ különböző részeiből. A Bartók rádió és az EBU segítségével több ezer háztartásban ismerik meg a somogyi megyeszékhely és Magyarország nevét.

 

kaposfest konzerv allo.thumbnailIsmét Kaposvárra figyel a világ. 2012. augusztus 14 – 20. között a klasszikus zenei világ krémje megfordul Kaposváron, akik miatt több ezer érdeklődő érkezik Kaposvárra a világ különböző részeiből. A Bartók rádió és az EBU segítségével több ezer háztartásban ismerik meg a somogyi megyeszékhely és Magyarország nevét.

 

Az évi 15 ezer helyszíni érdeklődőt és 70-80 millió rádióhallgatót vonzó Kaposfest idén harmadszorra kerül megrendezésre Kokas Katalin művészeti vezető és Bolyki György fesztiváligazgató munkájának köszönhetően. A sikerhez az is hozzájárul, hogy olyan komolyzenei művészek lépnek fel a Szivárvány Kultúrpalota színpadán, mint Kocsis Zoltán, Ivry Gitlis, Kelemen Barnabás, Alina Ibragimova és Jonathan Cohen.  Sokan közülük, már korábban is jártak a fesztiválon, és annyira jól érezték magukat, hogy több évtizedes rangos fesztiválok helyett a Kaposfestet választották.

 

A Szivárvány Kultúrpalota, mint a rendezvény központi helyszíne, tökéletes akusztikájával hozzájárul, hogy a Bartók rádió élőadásai és a többi koncertfelvétel kiváló minőségben eljussanak világszerte, rengeteg háztartásba. Az Európai Műsorsugárzók Uniója mérése szerint 85 ország több ezer háztartásába sugározza a Kaposfest rögzített koncertjeit.

 

„A Kaposfest közönsége a minőségi turizmus csúcsát képviselő réteg, és legtöbbjük az egész fesztivál idejére Kaposvárra kötözik. Feladatunknak érezzük, hogy a zene mellett egyéb művészeti ágakban is hasznos, és magas színvonalú produkciókat nyújtsunk nekik." – véli Bolyki György, fesztiváligazgató.

 

Az idei kamarazenei koncertekre is teltházat remélnek a szervezők, amelyeket műismertetők, Réz András film klubja, a Bolyki Soul&Gospel Kórus koncertje és több nagyszabású kiállítás tarkít majd. A Bolyki Soul&Gospel kórust Bolyki Balázs, a hazai zenei élet egyik legkülönlegesebb torkú énekese hozta létre 2011 áprilisában. Azóta intenzív munka folyik a folyamatosan bővülő kórusban, amely egyedülálló, világszínvonalú és nem hagyományos stílusban szólal meg. A kórusra jellemző a hangszerszerű megszólaltatás szenzitív módon a soul és gospel zenei műfajok alapján.

 

A Szivárvány Kultúrpalotában kedden 19 órakor kezdődő nyitókoncert programja:

Ravel: La Valse – két zongoráraShai Wosner, Jose Gallardo

Massenet: Elégia, Ouvre tes yeux bleus – Tokody Ilona, Anna Laakso

Schubert: A-dúr zongoraszonáta, D.664 – Kocsis Zoltán

Ravel: Darab Habanera formában – Ivry Gitlis, Jose Gallardo

Debussy: A lenhajú lány – Ivry Gitlis, Jose Gallardo

szünet

Csajkovszkij: esz-moll vonósnégyes, op.30. – Kelemen Kvartett

Kokas Katalin – hegedű, Kelemen Barnabás – hegedű, Homoki Gábor – hegedű, Kokas Dóra – cselló.

 

A Kelemen Kvartett 2010-ben alakult, és már az első év műhelymunkája után egyre rangosabb koncerttermek, fesztiválok vendége lett világszerte. 2011 szeptemberében megnyerték a 4. Pekingi Nemzetközi Zenei Verseny első díját, 2011 júliusában a 6. Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei verseny második és közönségdíját, valamint az egyik fődíjat. A vonósnégyes 2010 nyarán készítette első stúdió-DVD felvételét, melyet a 2011 tavaszán megtartott háromkoncertes Régi Zeneakadémiai Alma Mater koncertsorozatuk élő felvételei követtek.

Kiváló muzsikájuk mellett érdemes a hangszereikre is odafigyelni, és megcsodálni Kelemen Barnabás Guarnerijét valamint Kokas Katalin 1697-ben készült Stradivariját, melyet a szakma „Cecilia" néven ismer.

 

„KORTÁRSAK" címen kortárs festőink és a közönség rendhagyó találkozása Kaposváron!

2012. augusztus 15-én 14 órakor nyílik a közönséget a hazai kortárs festőművészettel szokatlanul közvetlen módon összekapcsoló tárlat „KORTÁRSAK" címmel a kaposvári Rippl-Rónai teremben. A III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál hetén startoló kiállításon 11 meghívott és 11 pályázat útján kiválasztott alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők, Sturcz János művészettörténész kurátori munkája nyomán.

A „KORTÁRSAK" tárlat célkitűzése, hogy a közönség széles rétegei számára befogadhatóvá, értelmezhetővé és élvezetessé tegyék kortárs festőink műveit azáltal, hogy a kiállító művészek rendhagyó módon, részletes műleírásokat adnak alkotásaikról. Az érdeklődő – de a nehéznek, bonyolultnak vélt értelmezés miatt eddig távol maradó – közönség így kulcsot kap legtehetségesebb művészeink képeinek világához, melynek révén mindenki számára végre megnyílhat a kortárs festészet magával ragadó élményvilága.

A festmények megtekintése után a látogatók szavazhatnak arról, mely alkotás nyerte el a tetszésüket leginkább. A kiállítás zárásáig legtöbb szavazatot kapó mű kapja a másfél millió forintos díjat.

A tárlat 2012. augusztus 15 – november 30. között látogatható.

 

A kiállítás 22 művésze közül tizenegyet Sturcz János művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára választott ki. A kiállítók másik felére a szervezők országos pályázatot írtak ki, amelyre bárki pályázhatott egy alkotással és egy műleírással. A beérkezett 201 mű közül a legjobb tizenegyet – a pártatlanság biztosítása érdekében – nemzetközi szakmai zsűri választotta ki.

A zsűri tagjai a következők voltak: Hanna Wobreska, a varsói Zacheta Nemzeti Galéria vezetője, Andreas Hoffer, az Essl Múzeum kurátora, Molnár Annamária, a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületének elnöke és Pataki Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének főmunkatársa.

A kiállító művészek: Braun András, Czene Márta, Gál András, Győrffy László, Hajdú Kinga, iski Kocsis Tibor, Jakatics-Szabó Veronika, Kis Róka Csaba, Kósa János, Szabó Ábel, Szűcs Attila, Dobó Bianka, Cseke Szilárd, Király Gábor, Szakszon Imre, Deli Eszter, Hámori Anett, Kántor Ágnes, Szunyoghy Viktória, Verebics Ágnes, Barakonyi Zsombor, Kopasz Tamás.

 

www.kaposfest.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.