2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 milliárd új aranyvásárló Ázsiában

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/42998"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/sajt__k__zlem__ny20100903_Asia_gold[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span> <p>A feltörekvő piacok gazdasági fellendülése látványos jóléthez és egy új vagyonos réteg megjelenéséhez is vezet az egyes országokban. Ősi bölcsesség, hogy az arany mindig a gazdagság, a gazdagodás felé áramlik, hiszen a vagyon előbb-utóbb aranyfedezetet igényel - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">http://www.aranypiac.hu/</a>.</p><p>

  sajt k zlem ny20100903 asia gold[1].thumbnail

A feltörekvő piacok gazdasági fellendülése látványos jóléthez és egy új vagyonos réteg megjelenéséhez is vezet az egyes országokban. Ősi bölcsesség, hogy az arany mindig a gazdagság, a gazdagodás felé áramlik, hiszen a vagyon előbb-utóbb aranyfedezetet igényel – tájékoztat a http://www.aranypiac.hu/.

  sajt k zlem ny20100903 asia gold[1].thumbnail

A feltörekvő piacok gazdasági fellendülése látványos jóléthez és egy új vagyonos réteg megjelenéséhez is vezet az egyes országokban. Ősi bölcsesség, hogy az arany mindig a gazdagság, a gazdagodás felé áramlik, hiszen a vagyon előbb-utóbb aranyfedezetet igényel – tájékoztat a http://www.aranypiac.hu/.

A kínai gazdaság 2003 óta évente több mint 10%-kal növekszik. A gazdasági fellendülés több mint fél millió új dollármilliomost termelt ki, és ma már 2 millió azon kínaiaknak a száma, akiknek az éves jövedelme meghaladja az 50.000 dollárt. A McKinsey tanácsadó cég szerint ez a jövedelemosztály évente 15%-kal gyarapodik.

Kínában a magánszemélyek aranyfelhalmozását hosszú ideig törvény tiltotta. Mára ez megváltozott, és a kormányzat határozottan buzdítja a lakosság aranyvásárlását. Így az aranyéhség óriási, és a sárga fém hatalmas megbecsülésnek örvend. A gyarapodó magánvagyonokkal egyetemben feltűnő ütemben növekszik az arany iránti kereslet továbbá Indiában, Tájföldön és már Vietnámban is. Ezekben az országokban az elmúlt tíz évben 3 milliárd új potenciális vásárló jelent meg az arany piacán. Az ő friss vásárlóerejük hizlalja főként a keresletet.

Az Arany Világtanács legfrissebb ágazati statisztikáiban egyértelműen tükröződik az ázsiai aranyláz. A második negyedévben Nagy-Kína (Kína, Hongkong, Tajvan) aranykereslete elérte a 120 tonnát, ami 20%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A Föld legnépesebb országa ezzel még mindig lemarad India mögött, amely a második negyedévben 164,5 tonna aranyat fogyasztott.

A Nemzetközi Valutaalap júliusban 16,85 tonnával csökkentette aranykészletét

sajt k zlem ny20100903 t retlen l n vekv arany r[1].thumbnailA Nemzetközi Valutaalap (IMF) honlapján közzétett adatok szerint júliusban 16,85 tonnával csökkentek a nemzetközi pénzügyi szervezet aranykészletei. Míg június végén még 2.933,92 tonna aranyat tartalékoltak, egy hónappal később már csak 2.917,07 tonna felett rendelkezett az IMF. Lehetséges vevőként Oroszország jön szóba, amely júliusban 709,81 tonnáról 726,02 tonnára, azaz 16,2 tonnával növelte aranykészletét.

A Valutaalap még 2009-ben jelentette be, hogy 403,3 tonna aranyat kíván értékesíteni a tartalékaiból, és a befolyó bevételt a válságba került országok hitelezésére kívánja fordítani. A tavalyi évben India, Mauritius és Sri Lanka fel is vásárolt ebből közvetlenül összesen 212 tonnát. Majd idén februárban a Valutaalap úgy nyilatkozott, hogy a megmaradt mennyiséget a nyílt piacon értékesíti. Ennek megfelelően az év első hat hónapjában az alábbi eladások történtek:

Február: 5,6 tonna

Március: 18,4 tonna

Április: 14,4 tonna

Május: 15,25 tonna

Június: 17,7 tonna

Július: 16,85 tonna

Az aranyértékesítési program keretében még eladásra váró aranymennyiség tehát 103,1 tonnára csökkent. Az eddigi eladások havi átlagát figyelembe véve további hét hónapon keresztül jelenhet még meg IMF-arany a piac kínálati oldalán.

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.