2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

30. Élelmezési Világnap – 2010. október 16.

12 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/44288"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/FAO_logo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span> <p>A  FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations)  Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztatót tartott a  30. Élelmezési Világnap alkalmából. A tájékoztató helyszínéről, a budapesti Millenárisról indult útjára az a 15 autóból álló Adománykonvoj, amely 15 felajánló, összesen 130 tonna élelmiszer-adományát szállította a rászorulóknak. </p><p>

 fao logo.thumbnail

A  FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations)  Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztatót tartott a  30. Élelmezési Világnap alkalmából. A tájékoztató helyszínéről, a budapesti Millenárisról indult útjára az a 15 autóból álló Adománykonvoj, amely 15 felajánló, összesen 130 tonna élelmiszer-adományát szállította a rászorulóknak.

 fao logo.thumbnail

A  FAO, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organization of the United Nations)  Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája, valamint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület tájékoztatót tartott a  30. Élelmezési Világnap alkalmából. A tájékoztató helyszínéről, a budapesti Millenárisról indult útjára az a 15 autóból álló Adománykonvoj, amely 15 felajánló, összesen 130 tonna élelmiszer-adományát szállította a rászorulóknak.

dscf4719.thumbnailA tájékoztatón megjelent Fernanda Guerrieri, a FAO regionális képviselője, Molnár Antal, az Élelmiszerbank Egyesület alelnöke és Dr. Vajda László, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

dscf4695.thumbnailA FAO 1979-ben Rómában nyilvánította október 16-át  Élelmezési Világnappá, magyar határozati javaslat alapján. 1945-ben ugyanezen a napon alakult meg a FAO.  A szervezet az Élelmezési Világnap segítségével szeretné felhívni a kormányok és az állampolgárok figyelmét az emberiség jelentős részét sújtó szegénységre.

A szervezet minden évben egy kiválasztott téma köré építi fel programját, amely idén a „United Against Hunger" (Egyesült Erővel az Éhezés Ellen).

dscf4720.thumbnailFernanda Guerrieri  rámutatott, az élelmezés kérdése megkerülhetetlen, mindenkit érintő probléma. A világ jelenlegi élelmiszer-termelése mindenki számára bőven elegendő táplálékot lenne képes nyújtani, el kell érni, hogy ez meg is valósuljon előbb-utóbb.   925 millió emberre kell odafigyelnünk, akik éheznek szerte a világon, erről szól az idei kampány. Ez a szám alacsonyabb, mint az elmúlt évi, de továbbra is magasabb, mint a gazdasági világválság előtt.

A Világélelmezési Csúcstalálkozón célként fogadták el;  2015-ig a jelenlegi 925 millióról 400 millióra csökkenjen az éhező emberek száma, első számú feladat a mélyszegénység és az éhezés elleni küzdelem.

Nem sokkal az idei Élelmezési Világnap előtt megjelent az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, valamint a Világélelmezési Program (FAO és WFP) 2010-es élelmezésbiztonsági beszámolója.

A jelentés szerint a globális gazdasági válság és a magas élelmiszerárak okozta növekedési tendencia 2010-ben megfordult, és idén újra csökkent a világban az éhező, alultáplált emberek száma. Míg 2009-ben több mint egymilliárd embert érintett a súlyos probléma, 2010-ben 98 millióval kevesebb, összesen 925 millió ember van kitéve az éhezés és alultápláltság veszélyének.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az élelmezésbiztonság fenntartása különösen nagy figyelmet igényel a természeti katasztrófák sújtotta területeken, illetve azokban a fejlődő országokban, ahol a gazdasági válság hatásának elhúzódása tapasztalható. Ezekben az országokban nem elegendő segélyekkel sietni a lakosság segítségére, hanem az élelmezésbiztonság hosszútávú stabilitása érdekében összehangolt nemzetközi és kormányzati intézkedések szükségesek.

A helyzet erkölcsi tarthatatlansága miatt 2010-ben  1 milliárd éhező  címmel indított aláírásgyűjtő kampányt a FAO főigazgatója.  A petíció felszólítja a világ országainak kormányait, hogy az éhezés megszüntetését elsődleges fontosságú feladatuknak tekintsék. A petíciót bárki aláírhatja, aki egyetért a felhívással, és elfogadhatatlannak tartja, hogy csaknem egymilliárd ember krónikusan éhezik.

Az Élelmezési Világnap  ez évi témája, az „Együtt az éhezés ellen" egy új zöld forradalom szükségességét tudatosítja,  ami nem csak az élelmiszertermelés fokozása miatt fontos,  de munkát és jövedelmet is biztosít azok számára, akik ma nem jutnak hozzá a szükséges élelemhez.  Az összefogás elengedhetetlen a kormányzatokkal, kutatóintézetekkel, pénzügyi intézményekkel, nyomásgyakorló szervekkel, ENSZ-szervezetekkel, civil szervezetekkel az élelmezésbiztonság megvalósítása érdekében.

Az élelmiszertermelést 2050-re 70%-kal kell növelni ahhoz, hogy az akkori 9 milliárdos népességet táplálni tudjuk.

A termőföldek szűkössége miatt a termelők rákényszerülnek, hogy nagyobb hozamokat érjenek el a már művelés alatt álló földekből.

A kistermelők és családtagjaik – mintegy 2,5 milliárd ember – a világ lakosságának több, mint egyharmadát képviselik és döntő szerepet játszanak a többlet-élelmiszer megtermelésében.

A nemzetközi szervezetek közötti együttműködés kulcsfontosságú az éhezés csökkentésére irányuló törekvések

megvalósításában. Csak együttműködéssel tudjuk elérni a kitűzött célokat.

A megoldás lehetőségei tehát:

Figyelni kell a legelmaradottabb, legszegényebb területekre, elsőként őket kell támogatni. 

Növelni kell a mezőgazdasági termelésbe vont területek arányát, az ENSZ becslése szerint ugyanis 2050-re

9 milliárd ember él a Földön, így hát 70%-al több élelmiszerre,  50%-al nagyobb termőterületre lesz szükség. 

Ukrajnában és Oroszországban  13 millió hektár termőföldet lehet újra művelés alá fogni, melynek művelésével korábban felhagytak.  Növelni kell a termelékenységet is, takarékosan kell bánni a megtermelt javakkal; jelenleg

30-40%-a megy kárba a megtermelt élelmiszernek. Új technológiák bevezetésére van szükség.

Az élelmiszer-értékesítésben meglévő, feloldandó anomáliákkal kapcsolatban a FAO vezető utalt a Le Monde közelmúltbeli cikkére;  1 bagett árából a liszt költsége a teljes költségnek csak  4%-át jelenti!

A vidék fejlesztését a piac összehangolt irányításával, az élelmiszer-termelők összekapcsolásával célszerű folytatni.

A vidéki éhezők anomáliája: ott van a legnagyobb szükség segítségre, ahol a tulajdonképpeni élelmiszer-előállítás zajlik!  (Más: a malawi paradoxon – az ország felét édesvíz borítja, mégis aszály sújtotta területnek számít!)

Fogjunk össze az éhezés ellen!- zárta szavait a képviselő.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete főigazgatójának üzenete a 2010. évi Élelmezési Világnap és TeleFood témájáról:

"Együtt az éhezés ellen"

2010. október 16-án harmincadik alkalommal emlékezünk meg az Élelmezési Világnapról.  Az idei év

rendezvényeinek jelmondata:  „együtt az éhezés ellen", amelyet az éhínség felszámolásáért nemzeti, regionális és

nemzetközi szinteken tett erőfeszítések elismeréseként választottunk.

Részben a folyamatosan növekvő élelmiszerárak, részben a pénzügyi válság miatt 2009-re az éhezők száma egy

milliárdra emelkedett a világon.  Az éhezés problémájának súlyossága a mezőgazdaság évtizedek óta zajló

elhanyagolásának és alulfinanszírozásának eredménye. Ezért a 2009 novemberében kormányfők és miniszterelnökök részvételével Rómában megtartott Élelmezésbiztonsági Csúcstalálkozó – vagy "éhínségcsúcs" – előestéjén a FAO egy petíciót indított a helyzet erkölcsi tarthatatlanságának kifejezésére.

Az "1 milliárd éhező" projekt a petíció aláírására szólítja fel az embereket és közös fellépésre annak hangsúlyozására, hogy a társadalomnak különös figyelmet kell fordítania az éhezés felszámolására.

A petíciót már több mint egymillióan aláírták és a kampány tovább folytatódik.

A FAO a profi sport népszerű világával fogott össze. Az Európai Profi Labdarúgó Szövetség (EPFL) és további

labdarúgó szövetségek együttműködésével a "Hivatásos Labdarúgás az éhezés ellen" szolidaritási kampány keretében október 22. és 24. között kerül megrendezésre Európában a Második Mérkőzés az Éhezés ellen.

Az újjászervezett Világ-élelmezésbiztonsági Bizottságban az ENSZ szervezetek, a tagállamok, a civil társadalom

képviselői, a termelői egyesületek, a magánszektor, a nemzetközi mezőgazdasági kutatóintézetek, továbbá a

nemzetközi és regionális fejlesztési bankok egy teljes körű nemzetközi platformot kínálnak a vezérelvek

összehangolására, valamint a cselekvés és szaktudás koordinálására az éhezés elleni küzdelemben.

A 30. Élelmezési Világnapon, amikor körülbelül 925 millió éhező ember él a világon, gondoljunk a jövőre!

A mezőgazdaság és az élelmezésbiztonság kérdése ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került. Politikai akarattal, elkötelezettséggel és kitartással fenntartható módon termelhetünk és oszthatunk szét igazságosan több élelmiszert, s juttathatjuk el mindenkihez. Együtt legyőzhetjük az éhezést." –  szólt a világnap alkalmából a FAO főigazgatója, Jacques Diouf. 

2010. október 15-én a Magyar Élelmiszerbank Egyesület ötödik alkalommal indította el Adománykonvoját, amelyhez 15 élelmiszeripari és kereskedelmi vállalat csatlakozott összesen 50 millió forint értékű felajánlásával. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett Adománykonvoj Magyarországon 10 ezer  rászoruló családot támogat.

A rászoruló családok támogatása mellett az Élelmezési Világnap alkalmából szervezett akcióval az Élelmiszerbank Magyarországon is rá kívánja irányítani a figyelmet az alultápláltság problémájára.

A kampány népszerűsítésében a jelenleg Magyarországon forgató Oscar-díjas angol színész, Jeremy Irons is részt vesz. A petíció elérhető a http://www.1billionhungry.com/ weboldalon.

A FAO felmérései szerint a napjainkban világszerte éhező, közel egymilliárd ember gondja az alultápláltság, ez elsősorban a fejlődő országokban (Ázsiában, Afrika déli országaiban és a csendes-óceáni térségben) jelent problémát: az itt élők körülbelül 16%-a érintett.  Az alultáplált lakosság aránya Afrikában a legmagasabb, eléri a teljes népesség 30%-át. Bár a szegénység és alultápláltság Magyarországon közel sem olyan súlyos, mint a fejlődő térségekben, a magyarok 26%-a nem táplálkozik megfelelően, azaz nincs lehetősége arra, hogy legalább kétnaponta fogyasszon húst, halat (vagy ezek vegetáriánus megfelelőjét). A legnehezebb helyzetben az egyedülálló nők, az idősek és a 3 vagy több gyermeket nevelő családok vannak, az utóbbiak körülbelül egyharmadának probléma a rendszeres, tápanyagban gazdag étkezés megoldása.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ezért különösen fontosnak tartja, hogy az idei Élelmezési Világnapon is felhívja a figyelmet arra, hogy hazánkban is sok családnak okoz gondot a megfelelő táplálkozás biztosítása, és élelmiszersegélyt is eljuttasson a rászorulókhoz.  Az immár ötödik alkalommal elindított Adománykonvoj

15 teherautója az adományokat 2010. október 15-én szállította a Millenáris Parkba. Az összesen 130 tonna, körülbelül 50 millió Ft  értékű élelmiszert a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karitatív szervezeteken keresztül juttatja el mintegy 10 ezer  rászoruló családnak.

Az akciót az alábbi vállalkozások támogatták adományukkal:

Bonbonetti Kft.

Coca-Cola Hellenic

Detki Keksz Kft.

Füri Tésztaipari és Élelmiszerforgalmazó Kft.

Gyermelyi Zrt.

Haladás Mg Zrt.

Izsáki Házitészta Kft.

Nestlé Hungária Kft.

NT Kft.

Profi Zrt.

Sara Lee Hungary Zrt.

Sole-Mizo Zrt.

Soós Tésztaipari Kft.

TESCO Globál Áruházak Zrt.

Univer Zrt.

Az Élelmiszerbank idén „Konzervszobrászat" címmel egy új kezdeményezést is útjára bocsát:

az október 16-án több országban hagyományosan megszervezett eseményekhez hasonlóan, önkéntes csapatok segítségével ezúttal a Millenáris Parkban is felépül 3 ember nagyságú konzervszobor.

Az Élelmiszerbank emellett támogatja a FAO nemzetközi „1 milliárd éhező" kampányát is. Az alultápláltság elleni nemzetközi fellépést szorgalmazó petíciót az akció helyszínén is alá lehet írni.

Az események megszervezését a Bonduelle Central Europe Kft., a FAO, a Kraft Food Hungária Kft. és a Millenáris Nonprofit Kft. támogatja. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta működik. Alapítása óta több mint 15 ezer  tonna élelmiszert osztott szét  450 karitatív és civil szervezeten, ill. önkormányzaton keresztül,  több mint 400 ezer  rászorulónak, összesen 3,5 milliárd Ft  értékben.

http://www.elelmiszerbank.hu/  

Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) az éhezés ellen harcoló nemzetközi összefogásokat vezető szervezet. A fejlett és a fejlődő országokat egyaránt támogatva semleges fórumként szolgál, hogy minden ország egyenjogú partnerként vehessen részt a nemzetközi egyezmények kialakításában és szakpolitikai tárgyalásokon. Támogatja a fejlődő országokat és az átalakuló gazdaságokat a mezőgazdaság, erdészet, halászat fejlesztésében a megfelelő és mindenki számára elegendő élelmiszer biztosítása érdekében.

A FAO információs- és tudásközpont 1945-ben történt megalapítása óta a különös figyelmet fordít a vidéki területek fejlesztésére, ahol a szegénységben élők és az éhezők 70%-a él.

1996 óta Budapesten működik a FAO Közép- és Kelet-Európai Alregionális Hivatala,  2007-ben pedig Rómából Budapestre költözött a Szervezet Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala és a három Közös Szolgáltató Központ egyike is.  Magyarország 1946-tól 1952-ig volt a FAO tagországa, majd 1968-tól újra csatlakozott a Szervezethez.

http://www.fao.org/

http://www.1billionhungry.org/

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/

A tájékoztatás az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) közös „State of Food Insecurity in the World" 2010-es jelentése alapján készült.

A globális gazdasági válságot követő gazdasági növekedés, és az élelmiszerárak a 2008-as csúcshoz képest történt csökkenése hatására az alultápláltak száma a világban 9.6%-kal,  azaz 98 millió fővel csökkent.

Az alultápláltak száma a világban 2010-ben:  925 millió

Az alultápláltak száma a világban 2009-ben:  1,023 milliárd

Az alultápláltak aránya a fejlődő országokban 2010-ben: 16%

Az alultápláltak aránya a fejlődő országokban 2009-ben: 18%

Az MDG (Millenniumi Fejlesztési Célok) célkitűzés 2015-re:  10%

A WFS (Világélelmezési Csúcstalálkozó) célkitűzés 2015-re:  400 millió fő

A legtöbb alultáplálttal bíró terület:  Ázsia és a Csendes-óceán térsége (578 millió fő).

2010-ben a legnagyobb arányban Ázsiában és a Csendes-óceán térségében csökkent (80 millióval) az alultápláltak száma.

Legrosszabb,  30% az alultápláltak aránya  Afrikának a Szahara sivatagtól délre eső részében (Szubszaharai Afrika).

Az éhezők száma a fejlett országokban:  19 millió.

Az alultápláltak számának csökkenése a Szubszaharai Afrikában 2010-ben:  12 millió

Az alultápláltak két harmada hét országban lakik:  Banglades, Kína, Kongó, Etiópia, India, Indonézia, Pakisztán.

Az alultáplált emberek több, mint 40 %-a Kínában vagy Indiában él.

A fejlődő országokban él az éhező emberek 98%-a.

Minden hatodik másodpercben meghal egy gyerek valamilyen éhezéssel kapcsolatos betegség miatt ! http://www.fao.org/docrep/013/i1683e/i1683e.pdf

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.