2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

300 megabites mobilinternet a Telekom 4G hálózatán

7 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97084"><img class="image image-preview" src="/files/images/LTE_A%20elso%20teszt.preview.jpg" border="0" width="464" height="309" /></a></span>2015. december 3-án az országban elsőként Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán vált elérhetővé az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás* a Telekom hálózatán. Ez a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet technológia. A technológia, amely ezt a gyorsaságot lehetővé teszi, az LTE-Advanced, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti. A Telekom 4G mobilinternet szolgáltatása jelenleg már az ország lakosságának 97 százaléka számára elérhető.</p> <p> 

2015. december 3-án az országban elsőként Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán vált elérhetővé az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás* a Telekom hálózatán. Ez a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet technológia. A technológia, amely ezt a gyorsaságot lehetővé teszi, az LTE-Advanced, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti. A Telekom 4G mobilinternet szolgáltatása jelenleg már az ország lakosságának 97 százaléka számára elérhető.

 

2015. december 3-án az országban elsőként Nyíregyházán, a Digitális Magyarország program első állomásán vált elérhetővé az akár 300 Mbit/sec névleges letöltési sebességű mobilinternet szolgáltatás* a Telekom hálózatán. Ez a ma Magyarországon elérhető leggyorsabb mobilinternet technológia. A technológia, amely ezt a gyorsaságot lehetővé teszi, az LTE-Advanced, amely a 4G következő lépcsőfokát jelenti. A Telekom 4G mobilinternet szolgáltatása jelenleg már az ország lakosságának 97 százaléka számára elérhető.

 

A Telekom éppen egy éve jelentette be, hogy több budapesti helyszínen tesztelte az akár 300 Mbit/sec sebességű technológiát, ma pedig Nyíregyházán bekapcsolta a villámgyors mobilinternet szolgáltatást. Az LTE-Advanced technológia által lefedett területeken az ügyfelek az eddigiekhez képest akár kétszeres adatsebességet is tapasztalhatnak az erre alkalmas eszközök és díjcsomagok használatával.** A nyíregyházi tapasztalatok és ügyfél-visszajelzések  alapján pedig további hálózati fejlesztések is várhatóak.

 

A Telekom kínálatából jelenleg 6 gyártó 15 féle okos készülékével**, a szolgáltató Next M és Next XL okostelefonos, továbbá Net&Roll M és Net&Roll L mobilinternetes díjcsomagjaival és azok Aranytárskártyás változataival tudják kihasználni az LTE-Advanced technológia nyújtotta előnyöket a fejlesztésben érintett lakosok.

 

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta: "Nagyon örülünk, hogy Magyarországon ismét elsőként kapcsolhattuk be a 300 Mbit/sec sebességű technológiát partnerünkkel, az Ericssonnal közösen. Külön öröm, hogy ezt az előremutató szolgáltatást a Digitális Magyarország program első állomásán, Nyíregyháza lakói számára tesszük elsőként elérhetővé. Meggyőződésünk, hogy a lakosság 97 százaléka számára már elérhető 4G mobil szélessáv és annak következő generációja infrastrukturális oldalon a digitális fejlődés egyik kulcstényezője Európában és Magyarországon is. Célunk, hogy beruházásainkkal előmozdítsuk az új technológiák és a legkorszerűbb szolgáltatások minél szélesebb körű elterjedését hazánkban, ezzel is hozzájárulva a Digitális Magyarország célkitűzéseinek megvalósításához."

 

„A Digitális Magyarország magában foglal minden uniós és hazai forrásból 2020-ig megvalósuló infokommunikációs fejlesztést, ugyanakkor nyitott arra, hogy a kormányzati szerveken kívül más partnerek, cégek és intézmények is tevékeny résztvevőként csatlakozzanak a programhoz.

A Digitális Magyarország program keretében soha nem látott mértékű fejlesztések valósulnak meg a digitális közösség és gazdaság, a digitális állam, valamint a digitális készségek területén is. Ennek köszönhetően 2020-ig növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, a digitális írástudás elterjedésével nő az állampolgárok egyéni életminősége, míg a digitális gazdaság kiszélesítésével jelentősen nő hazánk versenyképessége is" – tájékoztatott Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

 

Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza MJV polgármestere a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: "Nyíregyházának számos előnye származott eddig is abból, hogy a Digitális Magyarország megteremtését célzó program első helyszíne lehet. A Magyar Telekommal igazi partneri kapcsolatot sikerült kiépítenünk, a programban meghatározott széles sávú internet hálózat kiépítésén túl is sikeres és gyümölcsöző az együttműködésünk. Az, hogy az LTE-Advanced technológia a főváros után először Nyíregyházán lesz elérhető Magyarországon, egy nagyszerű gesztus a cég részéről és egy újabb előny a nyíregyháziak számára."

 

Az LTE-Advanced jelentősége abban rejlik, hogy elsősorban a nagy adatigényű tevékenységek során, mint például zene letöltés, videotartalom fel- illetve letöltés, vagy applikációk használata, az ügyfelek nagyobb sebességet és jobb felhasználói élményt érhetnek el csúcsidőben vagy akár tömegrendezvényeken, például stadionokban és fesztiválokon is.

 

2021-re csaknem tízszeresére nő a mobil adatforgalom
Az Ericsson legfrissebb Mobilitási Jelentése szerint 2021 végére csaknem 
tízszeresére, havi 51 exabyte-ra növekszik a globális mobil adatforgalom.
 Európában az okostelefonok száma eléri majd a 880 milliót, és a 
mobiltelefon előfizetések több mint 70 százaléka okostelefon lesz. 
Nyugat-Európában az egy aktív okostelefonra jutó adatforgalom 2021-re a 
jelenlegi 2 gigabyte-ról 18 gigabyte-ra emelkedik. Mindez nagyban megnöveli
 a mobilhálózatokkal szembeni elvárásokat. 
A jelenlegi többféle szabvány (2G, 3G, 4G) kezelése mellett a rendelkezésre 
álló frekvenciasávok hatékony felhasználásával, optimális terheléselosztással
 kell megfelelniük a növekvő piaci igényeknek. A mobil szélessávú 
technológiák fejlődési irányát a 4G/LTE határozza meg, mivel például az 
LTE-Advanced a frekvenciasávokat egyesítve (aggregálva) egyre nagyobb
 adatsebességeket és kapacitásokat tud kiszolgálni. A későbbiekben a 
videó és műsorszórás típusú szolgáltatások tömeges, jó minőségű elérése 
az LTE Broadcast technológiával valósulhat meg.

Gyorsan nő a legkorszerűbb mobiltechnológiára épülő hálózatok száma

Az LTE-Advanced technológián alapuló kereskedelmi szolgáltatás a világon elsőként a dél-koreai SK Telecom vezette be Szöulban és két további városban. A robbanásszerű adatigény emelkedésnek megfelelve világszerte egyre több szolgáltató indít LTE-A szolgáltatást. (Forrás: Ericsson Mobility Report, 2015. november)

 

A Telekom 2014 áprilisában Krisztina körúti székházában az Ericssonnal Magyarországon elsőként tesztelte az LTE-Advanced technológiát. A Telekom és az Ericsson közös bemutatóján az LTE-Advanced technológiával az adott feltételek mellett elérhető maximális sávszélességet demonstrálták óriás méretű adatcsomagok letöltésével, illetve a helyszínen a levegőbe emelkedő octocopter (drón) és több kültéri mozgó kamera által közvetített, szuper 4K felbontású videotartalom közvetítésével.

 

A Telekom 2015 folyamán csaknem teljessé, 97%-osra bővítette 4G országos lakossági kültéri lefedettségét, melynek névleges sebessége az ország nagy részén maximum 150 Mbit/sec. Az ügyfelek által a valóságban tapasztalható sebesség természetesen ennél általában alacsonyabb, azt számos tényező befolyásolja (a használt eszköz kapacitása, a díjcsomag, a domborzati viszonyok, a cella terhelése, stb.).

A Telekom 4G szolgáltatását jelenleg már több mint 800 ezer ügyfél használja. A további LTE-Advanced fejlesztések ütemét az ügyféligények alakulása határozza meg. Emellett a Telekom tavasszal felgyorsította új generációs vezetékes hálózatfejlesztését, amely eredményeként év végéig 440 000 további háztartás számára válik elérhetővé a nagysebességű szélessávú internet, így a Telekom szélessávú hálózatának lefedettsége több mint 2,2 millió háztartásra nő.

 

 

A Telekom a Digitális Magyarországért és a Digitális Nyíregyházáért
A Digitális Magyarország komplex kormányzati program kiemelt célja, hogy minden magyar háztartás számára elérhetővé váljon a nagysebességű, szélessávú internet 2018-ig, két évvel az EU Digitális Menetrendjében kitűzött határidő előtt. Ennek megvalósítását támogatja a Telekom kapcsolódó programja a digitális infrastruktúra, a digitális szolgáltatások és a digitális készségek fejlesztésével. 

 

A Digitális Magyarország megvalósításának első állomása Nyíregyháza: idén tavasszal a Magyar Telekom a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve átfogó fejlesztéseket indított a megyeszékhelyen. Ennek részeként a Magyar Telekom saját költségén hálózatfejlesztést hajt végre, amely eredményeként mintegy 7.000 további háztartás számára válhat elérhetővé a nagysebességű, szélessávú internet. Emellett a Telekom Okosdigitális program keretében az ott élők digitális írástudásának fejlesztését is elősegíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.