A csökkenő tendencia ellenére továbbra is elfogadhatatlanul magas – 870 millióra tehető – az éhezők száma. Világszerte csaknem minden nyolcadik ember alultáplált. A jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak a gazdálkodók és a szövetkezetek a globális élelmezésbiztonság megteremtésében. Fernanda Guerrieri, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője, Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót a városligeti Vajdahunyad várban.

A csökkenő tendencia ellenére továbbra is elfogadhatatlanul magas – 870 millióra tehető – az éhezők száma. Világszerte csaknem minden nyolcadik ember alultáplált. A jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak a gazdálkodók és a szövetkezetek a globális élelmezésbiztonság megteremtésében. Fernanda Guerrieri, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője, Dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára és Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót a városligeti Vajdahunyad várban.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének legfrissebb becslése szerint az alultápláltak száma a csökkenő tendencia ellenére továbbra is elfogadhatatlanul magas, és a globális élelmiszerbiztonság megteremtése az elért eredmények mellett is a legéletbevágóbb kihívás, amivel az emberiség napjainkban szembesül.

Az elmúlt két évtizedben Ázsia és Latin-Amerika országaiban jelentősen csökkent, de az afrikai kontinens Szaharától délre fekvő országaiban továbbra is folyamatosan nő az éhezés. A fejlett országokban az elmúlt néhány évben három millióval növekedett az éhezők száma.

A Millenniumi Fejlesztési Célok között az első helyen szerepel az éhezők és a mélyszegénységben élők számának felére csökkentése 2015-ig. Az élelmezésügyi szervezet legfrissebb adatai szerint ez a célkitűzés megvalósítható, de komoly kockázatot jelent a világ élelmezésbiztonságára a kistermelők magas fokú kiszolgáltatottsága.

 A szervezet prognózisa szerint a jövőben növekszik a kistermelők szerepe az élelmiszertermelésben, ezért az agrárpolitika fontos feladata a kistermelők szövetkezeteken keresztül történő megerősítése. 

 A FAO kutatásai és a tapasztalatok szerint a mezőgazdasági szövetkezetek kiszámíthatóbbá teszik a termelést és jobb helyzetet biztosítanak tagjaik számára.

 „Számos példát ismerünk arra vonatkozóan, hogy a szövetkezetek elősegítik a mezőgazdasági termelésből, halászatból, erdészetből, állattartásból élő emberek együttes fellépését, érdekképviseletét. Többször hangsúlyoztuk már, hogy megvannak az eszközök az éhezés megszüntetésére. Amire szükség van, az egy olyan támogató környezet megteremtése, amely a kistermelők számára is lehetőségeket teremt. Az erős szövetkezetek és termelői közösségek alapvető elemei ennek a kedvező környezetnek.„- nyilatkozta Fernanda Guerrieri, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Képviselője.

  „A FAO támogatja tagországainak kormányzatait abban, hogy segítsék a szövetkezetek és termelői közösségek növekedését megfelelő szakpolitikai fejlesztés, törvényi keretek és gazdasági ösztönzés valamint a szakpolitikai párbeszédet biztosító fórumok révén."- tette hozzá Guerrieri asszony.

 Dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár úr nyilatkozatában elmondta, hogy „Magyarországon a rendszerváltást, valamint hazánk európai uniós csatlakozását követően a termelői szervezetek fejlődésnek indultak, melynek eredményeképpen jelenleg 248 termelői csoport működik az országban. Ugyanakkor a történelmi hagyományokból adódó gyenge szövetkezési hajlam miatt ma még nem elégséges mértékű a termelői összefogás, és a szövetkezetek munkájából kimaradó kisgazdaságok kiszolgáltatottsága jelentős. Az agrárpolitika kulcsterülete egy új, korszerű szövetkezési mozgalom indítása, amely a nemzetközi szövetkezeti értékekre építve a gazdálkodók minél szélesebb körét képes összefogni, így képes megszervezni a beszerzést, a termelést, a feldolgozást és a piacra jutást."

  Az Élelmezési Világnap alkalmából a FAO és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közösen indította útjára a VII. Magyar Adománykonvojt, amely mintegy 40 tonnányi élelmiszert szállít magyarországi rászorulóknak. A konvojban résztvevő támogató vállalatok a Danone Kft., Füri Tésztaipari és Élelmiszerforgalmazó Kft., Gyermelyi Zrt., Izsáki Tészta Kft., M3 Logisztika Kft., Nestlé Hungária Kft., NT Kft., Soós Tésztaipari Kft., TESCO Globál Áruházak Zrt. és az Univer Zrt.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy szövetkezésre van szükség az élelmiszerfeleslegek csökkentése érdekében is, mivel a megtermelt, de fel nem használt élelmiszereknek már a fele is elegendő lenne az éhezés megszüntetéséhez. A hatékonyabb „élelmiszermentés" érdekében a mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi és vendéglátó vállalatoknak, kormányzati és non-profit szervezeteknek közösen kell keresniük a megoldásokat. Az Élelmiszerbank évente 1000 tonnányi élelmiszert ment meg, változtat át potenciális hulladékot elfogyasztott étellé, de a rendszerben ennek még legalább ötven-százszorosa fellelhető!

 Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) 1979-ben Rómában nyilvánította október 16-át Élelmezési Világnappá, magyar határozati javaslat alapján. 1945-ben ugyanezen a napon alakult meg a FAO. A szervezet az Élelmezési Világnap segítségével szeretné felhívni a kormányok és az állampolgárok figyelmét az éhezés elleni küzdelem jelentőségére.

Az FAO az éhezés ellen harcoló nemzetközi összefogásokat vezető szervezet. A FAO 1945-ben történt megalapítása óta a különös figyelmet fordít a vidéki területek fejlesztésére, ahol a szegénységben élők és az éhezők 70%-a él.

Az szervezetet 1961 óta van jelen Európában, amikor európai regionális irodája, megkezdte működését Genfben.  A iroda székhelyét  1970-ben helyezték át Rómába.  2007-ben az Európai és Közép-Ázsiai Iroda Budapestre költözött, ahol 1996-tól kezdődően már működött a Közép-és Kelet-Európai Alregionális Iroda. Szintén 2007-ben került Budapestre a FAO Központi Adminisztrációs Szolgáltató Központja (FAO SSC).

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta működik. Alapítása óta több mint 20.000 tonna élelmiszert osztott szét 500 karitatív és civil szervezeten, illetve önkormányzaton keresztül több mint 500.000 rászorulónak, összesen 4,5 milliárd Ft értékben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük