2014. február 10-én vándorkiállítás nyílik a százhalombattai „Matrica" Múzeumban a „3276 expedíciós nap" Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva címmel. A vándorkiállítás Magyarországon és határon túl is bemutatásra kerül 2014-ben és 2015-ben.  

 

2014. február 10-én vándorkiállítás nyílik a százhalombattai „Matrica" Múzeumban a „3276 expedíciós nap" Balázs Dénes, a múzeumalapító geográfus újraolvasva címmel. A vándorkiállítás Magyarországon és határon túl is bemutatásra kerül 2014-ben és 2015-ben.  

 

Balázs Dénes utazásai során kimagasló eredményeket ért el a karsztvidékek, a sivatagok, az őserdők, a jég világa és a vulkánok tanulmányozásában. Szintetizáló művet azonban csak az őserdők és a sivatagok világáról írhatott. Ugyan elkészítette a továbbiak vázlatait is, de ezek a kötetek már nem jelenhettek meg. A „Matrica" Múzeum célja, hogy egy kiállítás formájában váltsák valóra Balázs Dénes egykori álmát.

 

„Eddigi nyolc utamon már vagy 80 országban megfordultam és tekintélyes ismeretanyagra tettem szert. Úgy vélem, ezekből összeállíthatnék néhány szintetizáló művet – főleg a földrajzot tanító pedagógusok számára." (Balázs Dénes)

 

A kiállítás egy „háromdimenziós kézikönyv", melynek hat tematikus egységében nem csak a földrajz szerelmesei érzik otthon magukat, hanem életkortól és földrajzjegytől függetlenül minden kíváncsi a világra nyitott érdeklődő. „Messzi földrészekre utazni csak értelmesen,

hasznosan, csakis úgy érdemes!" – Balázs Dénes.

 

Dr. Balázs Dénes (1924-1997) a magyar geográfia egyedülálló, rendkívüli akaraterővel megáldott személyisége volt. Kőrösi Csoma Sándort tekintette példaképének. Pályafutását a mészkővidékek és barlangok kutatásával az Aggteleki-karsztvidéken kezdte. Az ő nevéhez fűződik az égerszögi Szabadság-barlang feltárása. Később, három évtizeden át öt kontinens mintegy 130 országában végzett természetföldrajzi tereptanulmányokat.

Magányos, hátizsákos utazásai eredményeként 27 könyvet, több száz tudományos közleményt, ismeretterjesztő cikket adott közre. Könyvei öt nyelven milliós példányszámban jelentek meg.

Nagy figyelmet fordított a természeti értékek megőrzésére, számos cikkében emelte fel szavát a földtani kincseink megóvásáért. Meghatározó tudományszervező szerepe volt a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatban és a Magyar Földrajzi Társaságban. Évekig tartó elkötelezett munkával valósította meg 1983-ban a Magyar Földrajzi Múzeumot, Érd város egyetlen közgyűjteményét. A múzeum állandó kiállításai a legjelentősebb magyar utazók, földrajzi felfedezők, illetve a történelmi Magyarország földrajzi és földtani feltáróinak életútját, munkásságát mutatják be. Balázs Dénes szakmai tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el. A hat nyelven beszélő földrajztudós szellemi örökségét tudományos körökben világszerte nagyra becsülik.

 

A kiállítást az NKA támogatásával valósította meg az Magyar Földrajzi Múzeum Balázs Dénes születésének 90. évfordulójára.

A „Matrica" Múzeumban bemutatott különleges kiállítás 2014. március 30-ig látogatható!

 

2014. február 10-én 17 órakor a vendégeket Vicze Magdolna PhD múzeumigazgató köszönti, majd a kiállítást Lendvai Tímár Edit muzeológus a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársa nyitja meg.

Közreműködik: Násztor Eszter tanuló, felkészítő művészeti vezető: Násztorné Réczey Éva.

 

„3276 expedíciós nap"

 „Matrica" Múzeum

Százhalombatta, Gesztenyés út 1-3.

 

www.matricamuzeum.hu

www.facebook.com/matricamuzeum

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük