2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3D-s és „hangos” bélyeg a 2013 évi bélyeg kibocsátási programban

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65150"><img class="image image-preview" src="/files/images/B%C3%A9lyeg%202013%20A.preview.jpg" border="0" width="453" height="320" /></a></span>A Postai Világnap alkalmával a Magyar Posta közzétette 2013-as bélyeg kibocsátási programját. A bélyegek hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó nevezetes évfordulókra, jeles nemzetközi eseményekre, illetve azok magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. Folytatódnak a gyűjtők által kedvelt sorozatok, így jövőre huszonkét alkalmi bélyeg, három alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátása várható<strong>. </strong></p> <p> 

b%c3%a9lyeg%202013%20a.previewA Postai Világnap alkalmával a Magyar Posta közzétette 2013-as bélyeg kibocsátási programját. A bélyegek hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó nevezetes évfordulókra, jeles nemzetközi eseményekre, illetve azok magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. Folytatódnak a gyűjtők által kedvelt sorozatok, így jövőre huszonkét alkalmi bélyeg, három alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátása várható.

 

b%c3%a9lyeg%202013%20a.previewA Postai Világnap alkalmával a Magyar Posta közzétette 2013-as bélyeg kibocsátási programját. A bélyegek hagyományosan a magyar kultúrtörténethez kapcsolódó nevezetes évfordulókra, jeles nemzetközi eseményekre, illetve azok magyar vonatkozásaira emlékeztetnek majd. Folytatódnak a gyűjtők által kedvelt sorozatok, így jövőre huszonkét alkalmi bélyeg, három alkalmi blokk és öt alkalmi kisív kibocsátása várható.

 

2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz Kassa. A város legfontosabb nevezetességeit bélyegblokk mutatja majd be. Születési évfordulójukon jeles magyar személyiségekre emlékezünk jövőre: dr. Ujvárosi Miklós botanikus, Gárdonyi Géza író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, Robert Capa (Friedmann Endre Ernő) fotográfus és Körösfői-Kriesch Aladár festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselője is megjelenik majd bélyegen. Születésük bicentenáriuma alkalmából a Guiseppe Verdi és Richard Wagner tiszteletére megjelenő bélyegek a tervek szerint nemcsak képi élményt fognak nyújtani, hanem rajtuk keresztül a világhírű zeneszerzők alkotásai is elővarázsolhatók lesznek.

 

100 évvel ezelőtt kezdődött meg a Ford T-modell futószalagon történő gyártása. Az újszerű gyártási technológia mások mellett Galamb József konstruktőrnek volt köszönhető, így a februárban megjelenő bélyeg a Ford Motor Company tervezőjének is emléket állít.

 

A magyar bélyeg kibocsátásban első alkalommal jelennek meg olyan bélyegek, amelyek 3D-s szemüveggel életre kelnek. A különleges kibocsátás a magyar múzeumok kincseit bemutató sorozat részeként a Fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum illetve a Zsámbéki Lámpamúzeum gyűjteményének jeles darabjait mutatja be. A Magyarország állatvilága sor és blokk bélyegképein ezúttal a hazánkban honos ragadozó és rovarevő emlősök közül a tervek szerint a sün, a hiúz, a hermelin, a denevér és a törpecickány lesznek láthatók.

 

A Bélyegnaphoz kapcsolódóan immár hagyományosan kétcímletű bélyegsorozat, a szervezett hazai bélyeggyűjtés támogatására pedig feláras bélyegblokk kerül forgalomba. A 86. Bélyegnap 2013. május 3-án, Székesfehérváron lesz. Az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatását szolgáló feláras kisív pedig jövőre Weöres Sándor születésének 100. évfordulóját köszönti.

 

Folytatódik a 2012-ben megkezdett exkluzív filatéliai bélyegkisív-sorozat, amely a világ egyik legszebb épületét, a magyar Országház részleteit mutatja be. Jövőre új sorozatot is indít a Magyar Posta, melyen a magyar szentek és boldogok szerepelnek majd.

 

Az elmúlt években a PostEurop közönségszavazásán a Magyar Posta négy alkalommal is a legszebb EUROPA bélyeg címet nyerte el. Az európai bélyegkibocsátók jövőre a postai járművek témakörben megjelenő bélyegekkel versenyezhetnek. A vasútmotívumok gyűjtői számára is készül jövőre bélyeg, a kétcímletű kiadványon a MÁV M61-es sorozatú (NOHAB) dízelmozdonya és V43-as sorozatú villanymozdonya lesz látható.

 

A 2013. évi nemzetközi sportesemények közül bélyeg köszönti a Budapesten megrendezésre kerülő Judo Európa-bajnokságot, a Vívó világbajnokságot és a Birkózó világbajnokságot. Egy-egy bélyeg jelenik meg továbbá a 100 éves Magyar Sí Szövetség és a 125 éves MTK tiszteletére. A Magyar Posta 2013-ban Azerbajdzsán nemzeti postájával tervez közös bélyegkibocsátást.

 

A forgalmi bélyegek között a már megszokott Húsvét, Karácsony, Bútortörténet, és Védett hazai virágok témák igény esetén természetesen jövőre is sorra kerülnek. Folytatóik az Idegenforgalom és az Egészségturizmus-Gyógyfürdők sorozat is. Előbbi a Szegedi Dómot, a Margitszigeti kilátót és az Orfűi forrásházat, utóbbi pedig a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszodát mutatja be.

 

A tervek szerint mese- és képregény figurákat ábrázoló, valamint jókívánságok és üdvözletek témájú címletek kibocsátásával lesz színesebb a forgalmi bélyegek köre.

 

 

Az alkalmi bélyegek körében 2013-ben a Magyar Posta 22 bélyeg, 3 blokk és 5 kisív kibocsátását tervezi. A várható éves össznévérték 14.200 forint lesz, mely 300 forint összegű felárral egészül még ki. Ebből 200 forint a hazai szervezett bélyeggyűjtést, 100 forint pedig az ifjúsági bélyeggyűjtés népszerűsítését támogatja majd. A forgalmi bélyegek címletszámát a Magyar Posta jövő évi bérmentesítési forgalmi igénye határozza meg.

 

Alkalmi bélyegek 2013

 

Időpont

Téma

Bélyeg

Blokk

Kisív

január 25.

Európa Kulturális Fővárosa 2013, Kassa

 

1

 

február 5.

100 éve Galamb József vezetésével megkezdődik a Ford T-modell futószalagon történő gyártása

1

 

 

február 5.

Jeles magyarok: 100 éve született dr. Ujvárosi Miklós

1

 

 

március 5.

Judo Európa-bajnokság, Budapest

1

 

 

március 5.

200 éve született Giuseppe Verdi

1

 

 

március 5.

200 éve született Richard Wagner

1

 

 

április 2.

Magyarország állatvilága

4

1

 

május 3.

86. Bélyegnap, Székesfehérvár

2

1

 

május 3.

EUROPA 2013: Postai járművek

 

 

1

május 3.

Magyar múzeumok kincsei: Fertőrákosi Kalcitkristály Múzeum, Zsámbéki Lámpamúzeum

2

 

 

június 5.

Ifjúságért 2013: 100 éve született Weöres Sándor

 

 

1

június 5.

Mozdonyok

2

 

 

július 4.

Vívó világbajnokság, Budapest

1

 

 

július 12.

100 éves a Magyar Sí Szövetség

1

 

 

augusztus 2.

Jeles magyarok: 150 éve született Gárdonyi Géza

1

 

 

augusztus 2.

Birkózó világbajnokság, Budapest

1

 

 

augusztus 15.

Magyar szentek és boldogok I.

 

 

1

szeptember 3.

Művészetek 2013: Az Országház

 

 

1

október 2.

100 éve született Robert Capa

1

 

 

október 2.

Jeles magyarok: 150 éve született Körösfői-Kriesch Aladár

1

 

 

november 5.

125 éves az MTK

1

 

 

Szervezés alatt

Azerbajdzsán – Magyarország közös kibocsátás

 

 

1

 

 

Forgalmi bélyegek 2012

 

Bútortörténet

Egészségturizmus: Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda

Húsvét

Idegenforgalom: Szegedi Dóm, Margitszigeti kilátó, Orfűi Forrásház

Jókívánságok, üdvözletek

Karácsony

Magyar népművészet

Mese- és képregény figurák

Védett hazai virágok

 

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.