2023.február.03. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kortárs Galériák Éjszakája

10 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65148"><img class="image image-_original" src="/files/images/Ko%20(1)_0.jpg" border="0" width="454" height="446" /></a></span>2012. október 11-én, 10.00-24.00 óráig Kortárs Galériák Éjszakája. A Dunával kettészelt székesfővárosban első alkalommal szövetkeztek arra a kiállítóhelyek, hogy egy fél éjszakára kinyitnak. Szabad a bejárás bárhová! Fajsúlyos program ez a budapesti őszben. A nagyérdemű lazulhat, aki meg lépést tartani szeretne, annak aztán az egész kész szerencse! A programot végigolvasni is komoly munka, de érdemes.</p> <p> 

ko%20(1) 02012. október 11-én, 10.00-24.00 óráig Kortárs Galériák Éjszakája. A Dunával kettészelt székesfővárosban első alkalommal szövetkeztek arra a kiállítóhelyek, hogy egy fél éjszakára kinyitnak. Szabad a bejárás bárhová! Fajsúlyos program ez a budapesti őszben. A nagyérdemű lazulhat, aki meg lépést tartani szeretne, annak aztán az egész kész szerencse! A programot végigolvasni is komoly munka, de érdemes.

 

ko%20(1) 02012. október 11-én, 10.00-24.00 óráig Kortárs Galériák Éjszakája. A Dunával kettészelt székesfővárosban első alkalommal szövetkeztek arra a kiállítóhelyek, hogy egy fél éjszakára kinyitnak. Szabad a bejárás bárhová! Fajsúlyos program ez a budapesti őszben. A nagyérdemű lazulhat, aki meg lépést tartani szeretne, annak aztán az egész kész szerencse! A programot végigolvasni is komoly munka, de érdemes.

 

Pintér Sonja Kortárs Galéria, 10.00

Víz – 7 MŰVÉSZ

Kiállító művészek: Asztalos Zsolt, Bondor Csilla, Imre Mariann, Lovas Ilona, Menasági Péter, Péterfy Ábel, Szotyory László

21.00 Grencsó Kollektíva koncert

 

Stúdió Galéria, 10.00

In duplo – az egyformaság látszata

Kiállító művészek: KissPál Szabolcs, Koronczi Endre, Orbán Gergely Kristóf, Peternák Anna, Siegmund Ákos, SZAF (Fischer Judit és Mécs Miklós), Szűcs Attila

Kurátori tárlatvezetés, performansz és zenei előadás

 

AmATáR, 11.00

AmA Művészek csoportos kiállítása

 

Dovin Galéria, 12.00

Citoyen 01001011110101101

Kiállító művészek: Gryllus Ábris, Szigeti G. Csongor, Tóth Márton Emil

Dj (minimal electronic) party

A Citoyen 010010111010110 című csoportos kiállítás két hazai művésze,

Tóth Márton Emil és Szigeti G. Csongor tart tárlatvezetést a Kortárs Galériák Éjszakája program keretében a Dovinban csütörtök este 8-tól és 10-től.

 

Képcsarnok Prestige Galéria, 14.00

20×20 Mini képek

 

Mucius Museum, 14.00

Áldozathozatal – Sebestyén Zoltán Mucius kiállítása

Vissza lehet szerezni valamit, ami már alig van jelen a mindennapjainkban, ami nélkül kiszolgáltatottak és védtelenek vagyunk,
ami talán megmenthet bennünket a végső pusztulástól. elfelejtkeztünk a
szeretetről, egymásba marva kapdosunk valami megfogható, megehető,
magunkévá tehető, birtokolható dolog után.
Az Apokalipszis már rég kezdetét vette, az a kérdés, mikor ér véget.
Hogyan tudunk szembe nézni vele, milyen áldozatra vagyunk képesek
mások és magunk megmentéséért.
Elhisszük-e, hogy csak önzésünkről megfeledkezve maradhatunk meg mi is.

 

TAT Contemporary Art Gallery, 14.00

TÉR-VÁROS-ÉLET – Zsemlye Ildikó szobrászművész kamara-kiállítása

ÉJBEN A VONALON EGYENSÚLYOZVA JÁRÓK

Kiállító művészek: Bodor Lilla, Könyv Kata, Solt András, Lukács Andrea, Köves Éva, Ázbej Kristóf, Fürjesi Csaba, Czimbalmos Márta Cendenka, Zsemlye Ildikó, Szobotka Imre

18.30 Verstörténés VI. – Irodalom, képzőművészet, zene és színház a Taton

Szabó Imola, Viola Szandra és Payer Imre költők verseit hallhatják a szerzők előadásában.

Az egyedi hangulatú művészeti esteken a kortárs szerzők a vers, a tánc, a zene, a képzőművészet, a fény- és hangművészet határterületén hoznak létre kizárólag egy alkalommal különleges performanszokat.

20.00 Visit&Slide 01 Horváth Trió;

Horváth Norbert, Sallay Jenő és Berki Martin zenei improvizációi a képzőművészetre.

Visit&Slide 01. címmel zenei utazásra invitálja a Horváth Trió az igényes zenére fogékony nézőket. A program alcíme Jazz első kézből, felsőfokon.

21.00 Könyv Kata festőművész elmúlt tíz évét átfogó katalógusának bemutatója

22.00 FÉNY-, KÉP- ÉS HANG INSTALLÁCIÓ térre, gondolatra, korra és kortalanságra

Társastánc (4' 44"), Lebegő szobrok (4' 35"), Dióhéjban (11' 39")

szövegrészletek: Gellén – Miklós Gábor.

A filmek elkészítésében közreműködtek: Baki Júlia, Czimondor Réka, Evva Ambrus, Gönczy Attila, Kiss Ágnes, Krolikowski Tamás, Szabó Imola Julianna, Szin Karolina.

 

Koller Galéria, 17.00

Szenteleki Gábor kiállítása

18.00 Kötetlen beszélgetés Szenteleki Gáborral

Szenteleki Gábor a kortárs magyar figurális festészet középgenerációjának egyik meghatározó alkotója. Szenteleki Gábor művészete rendhagyó példája annak, hogy a klasszikusan komponált, realisztikusan modellált figurális festészet miképpen nyerhet új értelmet, s kelthet akár szürrealisztikus élményeket. Kiállításának címe – „Mesék, amiket nem ismertek" – feltehetően arra utal, hogy az ismert dolgok, történetek körében is adódhatnak félre- vagy rosszul ismertek, illetve az értelmezés keretei kitágíthatók, korszerűsíthetők, megnyithatók a másképpen értés kapui. Szenteleki Gábor ilyesmikre tesz kísérletet. Közismert, közkeletű történeteket, meséket értelmez újra, illetve a már ismert történetek és helyzetek egy korszerűsített, új keletű verzióját vetíti elénk.  Ironikus, groteszk, nemritkán bizarr szépségeket hordozó képein olyan evidenciák jennek meg, amelyek mégsem magától értetődők, tehát gondolkodásra késztetők.

 

BumBum, 19.00

Dallos Ádám és Szolnoki Szabolcs kiállítása

2012-ben elindul a BUMBUM POP UP, amely ezentúl a város különböző

– néha egészen váratlan – pontjain rendezi kiállításait.

Ezúttal az első POP UP rendezvényen, két fiatal festőművész, Dallos Ádám és Szolnoki Szabolcs kiállítás-megnyitója.

1055 Balassi Bálint utca 21-23

 

Kálmán Makláry Fine Arts, 18.00

Magyar festő Párizsban – Paul Hargittai kiállítása

19.30 A Kálmán Makláry Fine Arts legújabb könyvének magyarországi bemutatója: Hantai 1949-1959

 

Kiskép Galéria, 18.00

Szabó János, Nagy Hedvig, Horváth Zita és Bárdosi Kiara kiállítása

 

KOGART Ház, 18.00

FRISS 2012

19.30 Tárlatvezetés a frisskurátorok, Mészáros Zsolt és Szabó Noémi, két kiállító művész közreműködésével.

 

B55 Kortárs Galéria, 18.00
Red and White
10 amerikai és 10 magyar absztrakt művész kiállítása
Tárlatvezetés Dárdai Zsuzsával és borbemutató Bálint László borakadémikus vezetésével.

Az este során tíz amerikai és tíz magyar képzőművész, a bor színeire, színárnyalataira komponált műveivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Dárdai Zsuzsa a bor színeire asszociált képeket mutatja be egy tárlatvezetés keretében,

Bálint László borakadémikus pedig szakmai borkóstolót tart 6 kiemelt borászat boraiból.

A kiállításon Saxon Szász János különleges borfestményeit is megtekintheti a közönség, amelyek nagyszerű magyar borok felhasználásával készültek.

Ezeket a borokat kóstolhatják meg a résztvevők a borkóstoló keretében.

 

KuglerArt Galéria, 18.00

Roma közérzet

Kiállító művészek: Bogdán János (Amigo), Balázs János, Balázs András, Oláh Jolán, Bada Márta

 

Memoart Galéria, 18.00

Tunning táj – Elekes Károly kiállítása

2003-ban, egy januári napon Elekes egy szétszakadt festményt talált az utcán – látszólag innen indul a cím írásmódja szerint "feltunningolt", "megjavított" képek története.

A talált tárgy restaurálása után sajátos párbeszédbe kezdett a művésszel, az Elekes által "alanynak" nevezett mű megszólalt. Kérésének engedve a művész belefestett

a festménybe, megtartva és egyben fel is számolva az eredeti kép jelentésmezőit.

A javítás/teremtés impulzusa olyan erős volt, hogy ettől kezdve buzgón vadászott giccsesnek, naivnak vagy dilettánsnak tekintett, a magas művészetből száműzött, olykor a végső stádiumban lévő, roncsolt képekre, vásárolt ócskapiacon és zsibvásáron, aluljáróban és kapualjban, szegényektől, hajléktalanoktól. No nem mindent, csak ami két szabálynak megfelelt: a gyenge minőségű munka nem lehet jellegtelen vagy unalmas, s legyen benne valami többlet (hiány, titok), amelyhez kapcsolódni lehet.

Elekes nem kisajátít, nem nézi le e képek rég halott készítőit, megértő és türelmes, megvárja, míg a mű feltárulkozik önnön pőreségében, és szinte helyesli, hogy kiigazítsák, intellektuálisan elmélyítsék banális szemantikai mezőit. Ha ez megtörténik, rákerülhet a "restauráló hivatalnok" jele is: a művész irodai bélyegzőjével rápecsételi a festmény egyik felső sarkára az újraértelmezés pontos dátumát és saját nevét.
(Dékei Kriszta)

 

Molnár Ani Galéria, 18.00

Cseke Szilárd kiállítása

Tárlatvezetés Jankó Anna művészettörténésszel

Cseke Szilárd, aki hosszabb ideje foglalkozik művészetében a migráció témakörével és a munkavállaló rétegek identitásbeli és társadalmi helyzetével, a galériában látható kiállításában a Jobcentre brandjét, s ennek a helyszínnek a jelentőségét átfordítva kortárs társadalmunk fájó pontjára, a kénytelen-kelletlen külföldre vándorló munkavállaló tömegek kérdésére reflektál. A kiállítás új értelmezéseket kínál fel ennek a problémakörnek a társadalmi, pszichológiai és identitásbeli rétegeire. A művész interaktív installációi nyitva hagyják ennek a témának az értelmezését, s egy szituációt kínálnak fel a látogatónak.

 

NextArt Galéria, 18.00

My name is Boffer Bings – Csáki László kiállítása

Csáki László tárlatvezetése

"Csáki László krétaanimációs adaptációja négy év munkájának eredménye, amelyet századfordulón élt amerikai író, Ambrose Bierce Ebolaj című rövid írása inspirált.

A 18 perces krétafilm egyedi megoldásai a készítés folyamatában fejlődtek tovább a művész keze alatt, a film egészét jellemző leheletfinom technika karakteres egyensúlyt teremt a kibontakozó kegyetlen történet és a szétmálló krétapor adta levegősség kettősében.

A film sztorija a 20. század eleji amerikai irodalom groteszk és gyakran szadisztikus hangvételű Bierce írásán alapszik, aki a végletes borulátás, maró gúny és szarkazmus képviselője volt írásaiban és életében egyaránt. Az alkotót inspiráló művészek között

William Kentridge említhető, aki képzőművészként és animációs filmesként egyaránt ismert, vagy az extrém stílusjegyeiről ismert David Lynch és a markáns Coen fivérek rendezői attitűdje, valamint abszurd képi világa mélyen hatott Csáki László filmes megoldásaira.

A táblakréta technikával készült film premierjére a NextArt Galériában került sor, különlegessége, hogy az alkotás eredeti angol nyelvű szinkronnal látható, valamint a mozgóképet installatív környezet is kíséri, amely a kiállítótérben látható figura -és látványtervek együttesét jelenti, így teljes valóságában, az alkotás kellékeivel együtt lélegezve léphetünk be a Boffer Bings groteszk világába. "

 

ARTBlokk, 19.00

Lüktető nyugalom

Kiállító művészek: Gergely-Farnos Lilla, Hangay Enikő, Leitner Levente, Melkovics Tamás, Misetics Mátyás, Pelcz Benjámin, Christiane Peschek, Portolani Gina, Tóth Szilvi

19.30 Tárlatvezetés

 

Faur Zsófi Galéria, 19.00

Bak Imre és Barabás Zsófi kiállítása

Bak Imre és Barabás Zsófi közös kiállítása az absztrakt művészet helyét és helyzetét kívánja bemutatni a kortárs művészet világában.

 

Három Hét Galéria, 19.00

Születésnapi alkotás – 2 éves a Három Hét Galéria

 

Próféta Galéria, 19.00

Elektrografikák – Kováts Borbála kiállítása

19.00 Dada koncert Menich-Horváth István közreműködésével

20.00 A DADA ma – beszélgetés a dadaizmus hatástörténetéről Menich-Horváth Istvánnal

 

Várfok Galéria, 19.00

Second Hand – Herman Levente kiállítása

18.15 Herman Levente rendhagyó tárlatvezetése

 

Viltin Galéria, 19.00

Szabó Attila festőművész kiállításának finisszázsa

 

Knoll Galéria, 20.00

Katarina Šević: Tutaj színház

20.00 Tárlatvezetés

 

Szatyor Galéria, 20.00

Térjünk a tárgyra! – Körkép korunk legkedveltebb tárgyairól és használóikról egy fotópályázat nyertes képein keresztül

20.00 SWING-IN-CHAIR especial

 

http://www.cafebudapestfest.hu/2012/index.php

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.