2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A 2012-ES FRANKFURTI KÖNYVVÁSÁR MAGYAR PROGRAMJA 2012. OKTÓBER 10–14.

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/65146"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_173.jpg" border="0" width="290" height="174" /></a></span>A Nemzeti Kulturális Alap 2012-2014 között a <em>Publishing Hungary</em> program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország - a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében - évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron vegyen részt.

images 173A Nemzeti Kulturális Alap 2012-2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország – a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében – évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron vegyen részt.

images 173A Nemzeti Kulturális Alap 2012-2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország – a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek szervezésében – évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron vegyen részt.
Ennek keretében Magyarország a lipcsei, a párizsi, a londoni, a szentpétervári és a prágai könyvvásáron vett részt a magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőinek (Márai Sándor, Bánffy Miklós, Örkény István, Kertész Imre, Nádas Péter stb. bemutatásával.) A Frankfurti könyvvásárt követően Belgrádban (2012. október 22-28.), Helsinkiben (2012. október 25-28.), Bécsben (2012 november 22-25.), Marosvásárhelyen (2012. november) és Szófiában (2012. december 4-9.) lesz jelen. Helsinkiben, Belgrádban és Szófiában díszvendégként veszünk részt a programokban.

A frankfurti könyvvásár Európában hagyományosan a legnagyobb szakmai vásárnak számít. Kiváló alkalmat nyújt, hogy a világ bármely pontján tevékenykedő kiadók figyelmét felhívjuk a magyar fiction és non-fiction kötetekre, ezért nagyon fontos, hogy jelenlétünk hangsúlyos, színvonalas és lehetőség szerint széles palettát nyújtó vállalkozás legyen.
Mindezt a Balassi Intézet által működtetett külföldi magyar intézetekkel illetve a magyarországi szakmai szervezetekkel és kiadókkal együttműködésben valósítjuk meg.

A frankfurti könyvvásárral egyidőben elindul egy új magyar-angol nyelvű honlap. A www.publishinghungary.hu honlap a magyar irodalom külföldi megjelenését szeretné összefoglalóan megismertetni itthon és külföldön, ezért három fő része van:

 1. Magyarország megjelenése a külföldi könyvvásárokon:  beszámolók a már lezajlott vásárokról, a programok ismertetése illetve beharangozók az elkövetkezendőkről

2. A régi hunlit.hu beépítésével megjelennek itt is az új magyar könyvekről szóló anyagok (magyar és angol nyelven), illetve folyamatosan bemutatjuk a magyar művek új külföldi megjelenéseit, valamint  kb. 200 magyar íróról  és néhány művéről lehet olvasni 3 nyelven

3. Adatbázis a már lefordított könyvekről, amelyhez lehet új tételeket is küldeni. Egyben megtalálható lesz a magyar kiadók bemutatása angol nyelven és linkek a magyar irodalmi híreket taglaló oldalakhoz.

 

Az október 14-ig tartó vásáron csaknem 120 országból mintegy 7500 kiállító mutatkozik be. Újdonságnak számít, hogy rendezvényeink nem (csupán) a magyar standon lesznek megtalálhatóak, hanem a vásár nemzetközi platformjain, mint például Forum Dialog és Paschen Literatursalon, beágyazva olyan kontextusba mint pl. a német könyvdíj díjazottjainak felolvasása. Szakami jelentőséggel bír az is, hogy a könyvbemutatók alkalmával a Németországban elismert, német médiában sokat szereplö irodalomkritikusokkal beszélgetnek a magyar írók illetve elöadók.
Sikerként könyvelhetjük el, hogy több év szünet után újra részt veszünk a Best Book Design from All Over the World nemeztközi könyvkiallításon és versenyen is.

 

A magyar standon a vásár első napján a „Szép Magyar Könyv 2011" kiállítás 6 díjazottja mutatkozik be. Október 11-én a 2012-es European Union Prize for Literature magyar díjazottja, a Török tükör című regény szerzője, Horváth Viktor lesz a főszereplő.  A harmadik napon Vajda Miklós: Anyakép amerikai keretben című regényének könyvbemutatóját nézheti meg a közönség. A 78 éves Vajda első szépirodalmi regénye óriási érdeklődésre tett szert a nemzetközi irodalomban is. Könyve közönségszavazással bekerült a német nyelvű független kiadók idei Hotlist-jébe, amelybe hét könyvet az évről évre újraválasztott szakmai zsűri, hármat pedig az olvasóközönség választ online-szavazással. A díj átadására is ezen a napon kerül sor. A nap másik központi témája a magyarországi ifjúsági -és gyerekirodalom lesz. Az eseményt Berg Judit és Balázs Eszter, népszerű gyerekkönyv írók, fogják össze. A délután folyamán Terezia Mora és Márton László Gergely Ágnes, Hamvas Béla, Komoróczy Géza, Márton László, Temesi Ferenc, Tóth Kriszta, Závada Pál – Korniss Péter új könyveit mutatja be a külföldi kiadók számára. Október 13-án Polcz Alain: Asszony a fronton című művének könyvbemutatója lesz az egyik legfontosabb esemény, Katharina Raabe (Suhrkamp Verlag) és Földényi F. László esztéta részvételével. Ezt Bánffy Miklós: Megszámláltattál című művének könyvbemutatója követi.
A Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár zárónapján, a Gourmet Gallery színpadán, csúcsidőben tart magyar főzőbemutatót Mautner Zsófia, gasztronómiai újságíró, a Chili&Vanília szakácskönyvek és blog szerzője. Az előadás célja: bemutatni a mai magyar gasztronómia fejlődését, nemzetközi közönség előtt is képviselni azt a megújulási folyamatot, amely az utóbbi években lezajlott a hazai kulináris életben. A főzőshow keretében Mautner Zsófia nem klasszikus magyar ételeket készít, hanem olyan fogásokat, amelyek tükrözik a modern magyar konyha szellemiségét, gazdag örökségét és változatos alapanyag-használatát.Az előadás nyelve:német.

A menü:

Birsalmás fehérrépakrém-leves gyömbéres mini-maceszgombóccal

Ropogós slambuc harcsafilével

Vaníliás tejberizs pirított mákkal és tripla meggyel2012. OKTÓBER 10-14.

HALLE 4.1, STAND Q 503

BEST BOOK DESIGN FROM ALL OVER THE WORLD 2012

NEMZETKÖZI KIÁLLÍTÁS

A "Szép Magyar Könyv 2011" kiállítás 6 díjazottjának részvétele a nemzetközi kiállításon és versenyen:

1. Finy Petra: Maja tizenkét babája – Pagony

2. Kiss Sándorné – Dr. Sato Noriko – Dr. Székács Anna: Dekiru 1. Japán nyelvkönyv – Japán Alapítvány – Nemzeti Tankönyvkiadó

3. Szabó Péter – Hoitsy György: Halak és halételek – Corvina Kiadó

4. Ferkai András: Molnár Farkas – Terc Szakkönyvkiadó

5. Geskó Judit – Pierre Wat – Nádas Péter: Hollán Sándor: A Fa útja / Alexandre Hollan: Le chemin de l'Arbre – Szépművészeti Múzeum

6. Tibor Wehner (szerző), Krisztina Widengård (szerk.): Réber László 1920-2001. Korrajz – Description of an Era – Móra Könyvkiadó

 

2012. OKTÓBER 11.

17.00-18.30

MAGYAR NEMZETI STAND (HALLE 5.0, C 958)

HORVÁTH VIKTOR: TÖRÖK TÜKÖR

Bemutatkozik a 2012-es European Union Prize for Literature magyar díjazottja, a Török tükör című regény szerzője, Horváth Viktor. Ezt követően a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése ad fogadást. A borkóstolón a világhírű villányi borvidék hat remek borát kóstolhatják meg a Mathias pincéből.

 

2012. OKTÓBER 12.

10.45-11.45

PASCHEN LITERATURSALON HALLE 4.1

VAJDA MIKLÓS: ANYAKÉP AMERIKAI KERETBEN (MUTTERBILD IN AMERIKANISCHEM RAHMEN – BRAUMÜLLER VERLAG, 2012)

Beszélgetés, felolvasás és könyvbemutató.

Résztvevők: a szerző, Jörg Plath irodalomkritikus, Can Togay János (igazgató, Collegium Hungaricum Berlin), valamint a könyv fordítója, Tankó Tímea.

Melyik a meglepőbb, a váratlanabb? Az, hogyha valaki 78 évesen írja meg élete első szépirodalmi művét? Vagy inkább az, ha az illető – egyáltalán nem túlzás – elsőre remekművet alkot?

Az Anyakép, amerikai keretben a műfordító, szerkesztő Vajda Miklós önéletrajzi regénye egyszerre kavarja fel és nyugtatja meg olvasóját. Talán ebben rejlik legfőbb titka. Minden mondatán érződik az a több évtizedes belső fogalmazás és néma gyászmunka, amelynek emlékhullámai ennyire nemesre és kerekre csiszolták ezt a szöveget. 
A regény legnagyobb tétje, hogy nemcsak a gyerekkor intimitását, közelségét tudja visszafogott eleganciával ábrázolni Vajda, hanem azt a bizarr, felnőttkorban továbbélő anya-fiú kapcsolatot is, amikor a távolság és az idegenség ellenére kerül egymáshoz közel a két ember, azzal a deficittel, hogy igenis van valami érthetetlen, zavaró különbözőség is a viszonyukban, amelyet kénytelen értetlenséggel és figyelemmel kezelni az egyetlen fiú. Vajda Miklós, aki több tucat drámát és regényt ültetett át magyarra, ezúttal saját életét fordította le nem is akármilyen módon. A regény megjelenése óta újabb és újabb emlékszekvenciákat publikál, joggal várja hát az olvasó az újabb képeket és kereteket.

 

2012. OKTÓBER 12.

12.30-13.30

FORUM DIALOGUE HALLE 5.1

ÚJ KÖNYVEK MAGYARORSZÁGRÓL – IFJÚSÁGI ÉS GYEREKIRODALOM

Berg Judit és Balázs Eszter az alábbi ifjúsági és gyerekkönyveket mutatja be:

1. Paulovkin Boglárka: A katicabogár elveszett pöttyei – Pagony, 2006

2. Mandl Péter: Sári és Nemszemétke (Kismarty-Lechner Zita) – Cerkabella, 2011

3. Boldizsár Ildikó: Királylány/királyfi születik (Szegedi Katalin) – Naphegy, 2011

4. Berg Judit: Rumini-sorozat (Kálmán Anna) – Pagony, 2006-2012

5. Kányádi Sándor: Világlátott egérke (Keresztes Dóra) – Holnap, 2011

6. Kiss Ottó: Focisták kézikönyve (Baranyai András) – Pagony, 2012

7. Prakter Mariann: Paprika és Rózsa. Udvarlós mesék – Móra, 2012

8. Menyhért Anna: Vándorlány és az elvarázsolt Kisváros – Pagony, 2012

 

2012. OKTÓBER 12.

15.00-16.00

FORUM DIALOGUE HALLE 5.1

ÚJ KÖNYVEK MAGYARORSZÁGRÓL – SZÉPIRODALOM ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNY

Terezia Mora és Márton László az alábbi könyveket mutatja be a külföldi kiadók számára:

 

1. Gergely Ágnes: Jonathan Swift éjszakái – Argumentum, 2010

2. Hamvas Béla: Az öt géniusz, Szilveszter – Medio Kiadó, 1999, 2008

3. Komoróczy Géza: A zsidók története Magyarországon I-II. – Kalligram, 2012

4. Márton László: M. L., a gyilkos – Kalligram, 2012

5. Temesi Ferenc: Bartók Béla – Alexandra Kiadó, 2012

6. Tóth Krisztina: Pixel – Magvető, 2011

7. Závada Pál / Korniss Péter: Egy sor cigány – Corvina Kiadó, 2011

 

2012. OKTÓBER 12.

21.00

LITERATURHAUS FRANKFURT

VAJDA MIKLÓS: ANYAKÉP AMERIKAI KERETBEN (MUTTERBILD IN AMERIKANISCHEM RAHMEN – BRAUMÜLLER VERLAG, 2012) – HOTLIST 2012 DÍJÁTADÓ ÜNNEPSÉG

Vajda Miklós könyve közönségszavazással bekerült a német nyelvű független kiadók idei Hotlist-jébe, amelybe hét könyvet az évről évre újraválasztott szakmai zsűri, hármat pedig az olvasóközönség választ online-szavazással. A listába bekerült tíz könyv sorrendjét, a listavezető nyerteseket a Frankfurti Könyvvásár ideje alatt hirdetik ki a Frankfurti Literaturhausban, a díjakat itt vehetik át a szerzők és kiadóik. Vajda Miklós könyvének sikeréhez a Braumüller Verlaggal együttműködésben a Collegium Hungaricum Berlin is hozzájárult, honlapján felhíva közönségének figyelmét a szavazás lehetőségére. További információk: www.hotlist-online.com

 

2012. OKTÓBER 13.

15.00-15.40

PASCHEN LITERATURSALON HALLE 4.1

POLCZ ALAIN: ASSZONY A FRONTON (FRAU AN DER FRONT – SUHRKAMP, 2012)

Felolvasás és könyvbemutató Katharina Raabe (Suhrkamp Verlag) és Földényi F. László esztéta részvételével. A német szövegből Ursula Illert német színművésznő olvas fel.

 

2012. OKTÓBER 13.

15.40-16.20

PASCHEN LITERATURSALON HALLE 4.1

BÁNFFY MIKLÓS: Megszámláltattál

DIE SCHRIFT IN FLAMMEN – ZSOLNAY VERLAG, 2012

Felolvasás és könyvbemutató Andreas Oplatka, a könyv fordítója (egyetemi tanár, a Neue Züricher Zeitung egykori tudósítója), Maike Albath irodalomkritikus (Deutschlandradio Kultur, Deutscher Buchpreis 2011 zsűritagja) és Can Togay János (igazgató, Collegium Hungaricum Berlin) részvételével.

 

2012. OKTÓBER 13.

18.00-18.30

LESEZELT

VAJDA MIKLÓS: ANYAKÉP AMERIKAI KERETBEN

MUTTERBILD IN AMERIKANISCHEM RAHMEN – BRAUMÜLLER VERLAG, 2012

Vajda Miklós és Boualem Sansal felolvasása és beszélgetése Hadwiga Fertsch-Röwer moderátor (Hessischer Rundfunk) közreműködésével. Vajda Miklós német szövegeit felolvassa: Can Togay János (igazgató, Collegium Hungaricum Berlin), a beszélgetést Vajda Miklós részére tolmácsolja: Tankó Tímea, a könyv fordítója. A Könyvvásár udvarán található, mintegy 400 főt befogadó „Lesezelt" történelmi táncpalota a vásár hétvégi két közönségnapján az olvasók kedvence, itt élőben találkozhatnak kedvelt szerzőikkel. A Lesezelt programjára német nyelvű kiadók jelentkezhetnek, ezért Vajda Miklós könyvét a Collegium Hungaricum Berlin a Braumüller Verlaggal közösen ajánlotta a programba. A közkedvelt pódiumra jelentkező 160 címből harminchármat választott ki a Lesezelt programigazgatósága, így Vajda Miklós beválasztása az óránkénti blokkokban váltakozó programba a könyv sikerét és elismerését jelenti.

 

2012. OKTÓBER 14.

11.00-12.00

GOURMET GALLERY SHOWKÜCHE HALLE 3.1

Budapest Bites – Mautner Zsófia főzőbemutatója

 

A Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár zárónapján, a Gourmet Gallery színpadán, csúcsidőben tart magyar főzőbemutatót Mautner Zsófia, gasztronómiai újságíró, a Chili&Vanília szakácskönyvek és blog szerzője. Az előadás célja:  bemutatni a mai magyar gasztronómia fejlődését, nemzetközi közönség előtt is képviselni azt a megújulási folyamatot, amely az utóbbi években lezajlott a hazai kulináris életben. A főzőshow keretében Mautner Zsófia nem klasszikus magyar ételeket készít, hanem olyan fogásokat, amelyek tükrözik a modern magyar konyha szellemiségét, gazdag örökségét és változatos alapanyaghasználatát. Az előadás nyelve: német.

 

Ételek:

Birsalmás fehérrépakrémleves gyömbéres mini-maceszgombóccal

Ropogós slambuc harcsafilével

Vaníliás tejberizs pirított mákkal és tripla meggyel

 

A Chili&Vanília Magyarország egyik legolvasottabb, több mint 4 millió látogatót számláló gasztroblogja. Mautner Zsófia eredetileg közgazdász, brüsszeli diplomataéletét cserélte fel a gasztronómiai szakértő szabadúszó státusával. Miután hazaköltözött Budapestre, megjelent első szakácskönyve, amely óriási sikert aratott Ezután sorra jöttek a felkérések: éttermek, főzőiskolák, rádiós és televíziós műsorok, valamint számos nyomtatott és internetes magazin. Mautner Zsófia két sikerlistás szakácskönyv szerzője és számos kulináris projekt közreműködője, a hazai gasztronómiai élet egyik legszínesebb személyisége.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.