2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3D-s technológiai innovációs fejlesztések Debrecenből

4 perc olvasás
<!--[if !mso]> <style> v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default#VML);} w\:* {behavior:url(#default#VML);} .shape {behavior:url(#default#VML);} </style> <![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_335.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Fejlesztési szakaszába lépett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, közel 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projekt.  A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai innovációs fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén érhetnek el forradalmian új változásokat a közeljövőben.

image1 335.thumbnailFejlesztési szakaszába lépett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, közel 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projekt.  A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai innovációs fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén érhetnek el forradalmian új változásokat a közeljövőben.

image1 335.thumbnailFejlesztési szakaszába lépett az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programja keretében támogatott, közel 1,5 milliárd forintos összköltségű SziMe3D projekt.  A debreceni Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszterhez tartozó SziMe3D Kft. által végzett 3D-s technológiai innovációs fejlesztések a turizmus, az oktatás és a sport területén érhetnek el forradalmian új változásokat a közeljövőben.

A SziMe3D projektben fejlesztett termékek közül a 3DAR a hazai műemlékek és kiemelt nemzeti fontosságú tárgyi emlékek 3D digitális megőrzésének módját fejleszti tovább és muzeális, turisztikai, oktatási hasznosítását végzi azáltal, hogy 3D-s kiterjesztett valóságot (Augmented Reality) hoz létre. Szintén az oktatást támogatja a 3DSyllabus kifejlesztése, egy olyan szoftverrendszer kialakítása van folyamatban, amely elősegíti az oktatók számára a 3D-s tananyagok elkészítését.  A projekt része még egy olyan integrált utazásközvetítő informatikai rendszer (SmartTravel) kifejlesztése, amely képes utazásszervezők, turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek és más turisztikai szereplők közös adatbázisba szervezett kínálatának, hozzáférési szintekre bontott kezelésére, értékesítésére, valamint a közös multimédia adattárban tárolt úti cél és szálloda képek, videók egységes, 3D-s (nem szemüveges) képi technológiával történő megjelenítése. Szintén a SziMe3D projekt része a FootballAvatar nevű kísérleti fejlesztés, amelynek fő újdonságtartalma, hogy a labdarúgókat és edzőiket a számítógépes szimulációkban absztrahálni képes adathalmazok (avatárok) írnák le, és a jövőbeli viselkedésekkel kapcsolatos kérdésekre adna választ, döntéstámogató rendszerként. Ebben a fejlesztésben többek között részt vesz a DVSC több szakosztálya is, amely így a piacon egyetlen szoftver által sem nyújtott, 3D funkciókkal segíti a sportolók és a sportvezetés versenyelőnyét. „Bízunk benne, hogy a támogatott innovatív projektjeink sikere tevékenyen hozzájárul majd ahhoz, hogy Debrecen az ország egyik meghatározó információtechnológiai pólusává váljon" – mondta el Tóth István, a Szilícium Mező klasztermenedzsere. A sikeres pályázatot elkészítő és a projekt menedzselését végző DBH Group vezérigazgató-helyettese, Kurtán Zoltán szerint a hazai kis- és középvállalkozások számára ebben a nehéz gazdasági helyzetben az egyik lehetséges kitörési pont a nemzetközi piacok felé az, ha a cégekben meglévő innovációs lehetőségeket maximálisan kihasználják.

 

A Szilícium Mező Program a Debreceni Egyetem irányításával, 11 évvel ezelőtt indult útjára. A program a Debreceni Egyetem, Debrecen város, Hajdú-Bihar megye és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által 2001-ben aláírt közös nyilatkozatán alapszik, miszerint Debrecenben létre kell hozni egy az egyetem Informatikai Karának meglévő tapasztalatain nyugvó tudásbázist. A Szilícium Mező Program megalapítása óta élen jár az információtechnológiai fejlesztések kidolgozásában és megvalósításában, a kelet-magyarországi régióban.  A 2008-ban alapított, 43 taggal rendelkező Szilícium Mező Klaszter az ország második – a Szilícium-völgy mintájára létrehozott- informatikai pólusa. A klaszter, amelynek a Debreceni Egyetem a gesztora, jellemzően gazdasági és tudományos együttműködések koordinálásával, tudás-intenzív tevékenységek infrastruktúrájának megteremtésével foglalkozik.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.