2023.június.05. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

42. Debreceni Virágkarnevál

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53248"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/vk1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Múltat idéző virágkocsik, virágba öltözött város, forró kubai ritmusok, különleges tűzijáték - mindez a 42. Debreceni Virágkarnevál</p> <p> 

vk1.thumbnailMúltat idéző virágkocsik, virágba öltözött város, forró kubai ritmusok, különleges tűzijáték – mindez a 42. Debreceni Virágkarnevál

 

vk1.thumbnailMúltat idéző virágkocsik, virágba öltözött város, forró kubai ritmusok, különleges tűzijáték – mindez a 42. Debreceni Virágkarnevál

 

A karnevál 2011-ben is folytatódik a Cívisvárosban, melynek különlegességét a városhoz kapcsolódó jeles évfordulók teszik színessé. 13 virágkocsi vonul végig a Petőfi tértől a Stadionig. A kompozíciók többsége valamilyen történelmi kort elevenít fel, többek között "találkozhatunk" Kossuth Lajossal, megelevenedik Csaba királyfi legendája és természetesen a város évfordulójához kötődve I. Nagy Lajos király és udvara is "tiszteletét teszi" a híres virágkarneválon.

 dvk sajto 5.thumbnail

A díszes virágkocsikat 13 külföldi és 9 hazai művészeti csoport kíséri. Külföldi csoportok a világ minden tájáról érkeznek, így köszönthetünk többek között indiai, venezuelai, kínai, grúz, török csoportokat. A fellépő hazai együttesek több műfajt képviselnek – hastáncosok, mazsorettesek, népi együttesek, formációs táncok képviselői színesítik a látványt.

 

Az idei karnevál is nagyon gazdag látványban, programokban és természetesen az új ötletek sem hiányozhatnak. A karneváli hét napjai egy-egy virágnévhez kötődnek, utalva a program egyediségére. A különlegességek sorába tartozik továbbá, hogy a Kölcsey Központ eddig még zenei rendezvényekre nem használt tere – az előcsarnok – az idei karneválon debütál.

 

A Debreceni Virágkarnevál nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is ismert és elismert rendezvény. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a tulipánok földjéről, Hollandiából is érkeznek vendégek a virágkarneválra. Zundert észak-hollandiai kisváros, ahol szintén hagyománya van a virágkorzónak. Az egynapos ünnepet óriási előkészületek előzik meg, a város összes lakója aktívan részt vesz a korzó munkáiban. Az elkészült kompozíciók gigantikus méretek ölelnek fel. A város polgármestere örömmel fogadta el Debrecen meghívását a virágkarneválra. Leny Poppe-de Loff zsűritagként is megtiszteli a rendezvényt és szakértő szemekkel bírálja majd a hazai kompozíciókat.

 

Augusztus 15. és 21. között gazdag, színvonalas programok várják az érdeklődőket. Augusztus 15-én az Estike napján indult a III. Debreceni Virágkötészeti Verseny, valamint a kaktuszok és pozsgások kiállítása és vására. Szintén az Estike napjától látható a 80 éves Debreceni Fotóklub virág-kiállítása.

 

A város több pontján is vannak programok, a Kölcsey Központ, a Baltazár Dezső tér, a Kossuth tér és a Piac utca, a Modem és augusztus 20-án a Nagyerdei Stadion, a Régi Városháza udvara, valamint a Békás – tó és környéke várja a karneválra érkezőket. Valamennyi helyszín más-más hangulatot, műfajt képvisel. A Baltazár Dezső tér Lurkó ligetté változik. A kicsik, nagyobbak, családok számtalan érdekes program közül választhatnak. A teljesség igénye nélkül lesz állatszépségverseny, bábelőadások, bűvész show, viadal a hétfejű sárkánnyal, "katona udvar", lovagi torna…

 

A Kossuth tér az esti koncerteknek ad otthont, a Kölcsey Központban a kiállítások, a szépségnap látható, valamint új helyszínen a komolyzene könnyedén. A Modem is bekapcsolódik a rendezvényhelyszínek sorába. A világ minden tájáról összesereglett művészeti csoportok találkozó helye lesz, mely a nagyközönség számára is nyitva áll. Utcazene, finom italok, táncház várja az ide látogatókat. A Régi Városháza udvarán Károly Róbert és Nagy Lajos királyaink idejének történelme, hadi kultúrája és a korszak sajátos hangulata kel életre.

 

Az egyhetes fiesta kitűnő hangulatáról a Holdviola együttes, a Ricardo Salsa Club vérbeli táncosai, a Queen Memorial Concert Show sztár vendégei (Koós Réka, Kovács Áron, Hien, Csengeri Attila, Csordás Levente, Végvári Eszter…), és a Nefelejcs napon, hogy ne felejtsék el a karnevál varázslatos hangulatát Wolf Kati, Keresztes Ildikó és Varga Viktor szórakoztatja a karneválozókat.

 

Az ünnepet lezáró tűzijáték az idén látványosabb, hosszabb lesz és több helyszínt érint. A városnak a magyar történelemben, valamint a kultúra fejlődésében játszott szerepe, s a nagy múltra visszatekintő – ebben az évben 42. alkalommal megrendezendő – virágkarnevál okán augusztus 20-án Debrecenben – kormányzati támogatás jóvoltából – három helyszínen lesz tűzijáték. Az esemény hagyományosan a város főterén, a Nagytemplom előtti Kossuth téren látható majd, de ezúttal a rakéták a város két népes lakóövezetében is felröppennek. Az újkerti – Jerikó utcai – Beregszászi Pál Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a tócóskerti – Angyalföld téri – Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvaráról lövik majd fel őket. A főtéri tűzijáték a virágkarneváli menet esti felvonulása után, 21.05 órakor kezdődik, s 15-20 perces lesz. Az egy órával később, 22 órakor kezdődő újkerti és tócóskerti rövidebb, 8-8 perces, viszont azok is igen látványosak lesznek majd.

 

A 42. Debreceni Virágkarnevál zsűritagjai: Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, Dr. Füstner József részt vett a Honkong Challenge Földkörüli vitorlásversenyen, vele együtt párja, Balázsovits Edit színésznő is képviselteti magát a zsűriben; de itt lesz Hajas László mesterfodrász, Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Kossuth-díjas balettművész, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, illetve Ókovács Szilveszter, a Duna Televízió vezérigazgatója. Valamint a CLASS FM játékának köszönhetően egy 42 éves Nagy Lajos is részt vesz a virágköltemények zsűrizésében.

 

 

augusztus 21. vasárnap, NEFELEJCS – Ne felejts!

 

20 óra, Kossuth tér: Ráadás – Keresztes Ildikó, Wolf Kati, Varga Viktor

Közreműködik az Abrakazabra együttes

 

Amit még megnézhet… a debreceni Virágkarnevál kísérőrendezvényei:

 

augusztus 15 – 21., Kölcsey Központ

Kaktuszok és pozsgások kiállítása és vására

 

augusztus 15 – 21., Piac utca

Virágkarneváli Kirakat 2011

 

augusztus 20 – 21., Főnix Csarnok

Debreceni Auto-, Motorshow

 

augusztus 20 – 24., Főnix Csarnok

31. Nemzeti Magyar Hőlégballon Bajnokság és

11. Debrecen Kupa Nemzetközi Hőlégballon Verseny

 

augusztus 21. 8 – 18 óra, Kossuth tér

Virágkocsik kiállítása

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.