5 érdekesség a mexikóiak nemzeti italáról, talán írhatnám azt is, hogy „Tequila kisokos”.

Só, citrom, shot – esetenként narancs, fahéj, shot. Ezt a folyamatot követik legtöbben, amikor tequilat isznak.

 

Só, citrom, shot – esetenként narancs, fahéj, shot. Ezt a folyamatot követik legtöbben, amikor tequilat isznak.

 

Sokan választják különböző koktélok formájában, a szakértők szerint azonban legjobb tisztán fogyasztani. Önmagában vagy keverve, mindesetre tény, hogy a tequila a világ szinte minden pontján egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Annak ellenére is, hogy méltatlanul keveset tudunk róla.

A lemaradást pótolva, következzen néhány érdekesség a mexikóiak kedvenc italáról!

 

Az igazi tequila

Nem is gondolnánk, mennyi szabálya van a minőségi tequila gyártásának. A legfontosabb ezek közül az, hogy csak a Mexikóban gyártott ital nevezhető ténylegesen tequilának. A mexikói Jalisco-ban létezik is egy település, amely nevét a kék agavéról kapta.

 

A rejtélyes kék agavé

A legtöbb szeszesitallal ellentétben, a tequila minősége nem a hordótól függ, hanem különleges alkotóelemétől, a kék agavétól. Ez a növény nagyjából 8 év alatt fejlődik ki teljesen, súlya meghaladhatja a 45 kilogrammot is. Az igazi tequila ismérve, hogy legalább 51% kék agavét tartalmaz, de létezik 100%-os változata is, ilyen például a hazánkban oly népszerű el Jimador tequila.

 

Egy nap, ami csak a tequiláról szól

A sok ünnepnap közé igenis befér egy Nemzetközi Tequila nap! Az Egyesült Államokban és Mexikóban már idén is megünnepelték ezt a különleges italt, július 24-én. Elképzelhető, hogy 2014-ben hazánkban is koccintanak majd erre a napra a mexikóiak kedvenc 100% agavéból készült tequilájával.

 

A legdrágább tequila

Nemcsak a minőségi borok ára szökhet az egekbe. A Guiness Rekordok Könyve szerint, a legdrágábban értékesített tequilát 2006-ban egy magángyűjtő szerezte meg pontosan 225.000 dollárért (azaz több mint 51 millió forintért).

 

Margaritát mindenkinek!

Az egyik legnépszerűbb tequila alapú koktél a Margarita, amelyet állítólag egy színésznőről neveztek el, valamikor az 1950-es évek környékén. Úgy tűnik Las Vegasban rajonganak ezért a koktélért, itt készítették el ugyanis a világ legnagyobb Margaritáját, amely 8500 gallon, vagyis 32.000 literes volt.

 

„Legtöbbek szerint tequilázni egyet jelent azzal a rituáléval, amely során a blanco változatot sóval és citrommal, a párlat reposado verzióját, (amelyet minimum 60 napig tölgyfahordóban érlelnek) pedig fahéjjal és naranccsal kísérik. Ám a mexikóiak ezt az extra eljárást hallva, csak kinevetnének. A jó tequilához ugyanis nem kell semmiféle plusz!" – tanácsolta korábban Keresztes Ferenc, világbajnok mixer.

 

„A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztották az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexikó egyes területein gyártható, Tequila néven. A kék agavét megfőzik, majd erjesztik, végül kétszer lepárolják. Az így készült nyers, színtelen párlat némi vízzel való hígítás után, blanco/silver Tequila néven kerül forgalomba. További érlelés és ízesítés után a már aranyszínű párlat reposado Tequila néven kerül a bárok polcaira. A Gold annyiban tér el a Silvertől hogy karamellát tartalmaz. A közhiedelmekkel ellentétben a Tequila nem "kaktuszpálinka". Egyrészt pálinka néven csakis hazánkban lehet forgalomba hozni bármit, lévén a szó hungaricumként van feljegyezve, külföldön, maximum gyümölcspárlat nevet használhatnak. A másik, hogy ugyan a kék agavé hasonlít a kaktuszhoz – tüskések a levelei – de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle. A növény hosszas fejlődés után, csak nyolc, tíz, esetenként tizenkét éves korában válik alkalmassá a szeszipari feldolgozásra, így a Tequila alapanyag-ellátása időnként akadozik, és ez némiképp magyarázatot ad a Tequila magas árára. Több minőségi tequila létezik, de hazánkban a Sierra különböző fajtái az elterjedtek, a legtöbb koktél ebből készül (habár a mexikói kormány nem ismeri el a Sierrát). Több Standardkoktélban használják a szórakozóhelyeken. A Long Island Ice Tea-ben, a Topico-ban, az Acapulco-ban, a Margarita-ban, és a közkedvelt Tequila Sunrise-ban. A hagyományos fogyasztása az, hogy a tequilát kiöntjük kis felespohárba, a kezünkre (célszerű a hüvelykujj felett) sót (Silver esetén) vagy fahéjjat (Gold esetén) szórunk, és ugyanebbe a kezünkbe Citromot ill. narancsszeletet fogunk (előbbi a Silver, utóbbi a Gold). A másik kezünkbe kényelmesen megfogjuk a felespoharat és mehet. A sorrend: Só/fahéj Tequila Citrom/narancs. Jó szórakozást."

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük