Itt van az ősz, itt van újra…

A hűvös idő ellenére programokból az októberi hónapban sem szűkölködhetünk. Középpontban az ősz, a tök, a szüret, de menthetünk várat, vagy találkozhatunk vámpírokkal is.

 

A hűvös idő ellenére programokból az októberi hónapban sem szűkölködhetünk. Középpontban az ősz, a tök, a szüret, de menthetünk várat, vagy találkozhatunk vámpírokkal is.

 

Állatok világnapja, Hévízi-tó túra október 4.; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket egy könnyű túrára, Hévízre. A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése, bemutatása.

 

Tapolcai Pisztráng és Borfesztivál; október 4. – 6., www.pisztrangfesztival.hu, Idén immár 3. alkalommal rendezik meg a Malom-tó partján, Tapolcán a Tapolcai Pisztráng és Borfesztivált. Az eddigi hagyományokhoz hűen az idei évben is színes, színvonalas programokkal a környék pincészeteinek kiváló boraival, gasztronómiai különlegességekkel és kézműves vásárral várja a rendezvény az érdeklődőket.

 

Tökfesztivál, október 4. – 5., Balatonalmádi, www.nabe.hu, Igazi őszi fesztivál az ősz ízeivel, színeivel és hangulatával. A tök ünnepe, ahol igazi töklámpást faraghatunk, tök díszeket készíthetünk, és tökös finomságokat kóstolhatunk. 

 

Szüreti Fesztivál, október 4. – 5., Lovas, www.lovas.hu; Igazi szüreti hangulat a Templom téren. A környék néptánccsoportjai és népdalkörei lépnek fel. Betyárbemutató, must- és borkóstolás. Kiállítás a faluházban, este utcabál.

 

Balatoni Halfesztivál; október 11. – 13.; Siófok; www.kulturkozpont-siofok.hu; Idén ősszel kerül megrendezésre Siófokon egy új kulturális és gasztronómiai fesztivál, amely tematikájában a Balatonhoz, a halhoz, a halászathoz és a horgászathoz kapcsolódik. A fesztivál a hagyományos gasztronómiai és kulturális kínálaton túl bepillantást kíván nyújtani a balatoni halászat tevékenységébe. Ezen túlmenően horgász- és főzőverseny, valamint egyéb tematikus kísérőprogramok is színesítik a rendezvényt.

 

Cserszömörce túra; október 11. – 12.; Balatongyörök; www.bfnp.hu; A Szépkilátótól, a Bélap-völgyön keresztül, az Apró-hegyeket és a Bise-kő ormát megkerülve, vöröslő cserszömörcés karszt bokorerdők között túrázva a Bél Mátyás kilátóról gyönyörködhetnek a résztvevők az erdők őszi színpompájában. A túrát a BfNPI természetvédelmi őre vezeti.  A túra hossza 8 km, szintkülönbség kb. 260 m, időtartam 5 óra Szükséges felszerelés: Időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, enni-innivaló. Időpont: 2013. október 12. 10 óra Felnőtteknek: 850 Ft/fő, gyerekeknek:400 Ft/fő

 

Tökéletes tökételek sütő-főzőversenye és Töklámpásfesztivál; október 12. – 13.; Balatonboglár-Szőlőskislak Művelődési Ház (Fő u. 2.); www.vkkboglar.hu; "Szőlőskislak búcsú napjához kötődő rendezvény. Szombaton sütő-főző verseny, melyen különbféle „tökös" ételek mérettetnek meg a „Somogyi Asztali Örömök" rendezvénysorozat keretében. Kísérő programok a koncertek, gyermek előadások, művészeti csoportok fellépése és az est fénypontja a sok töklámpás kiállítása a falu egész területén.

Szombaton: Tökéletes tökételek sütő-főző versenye, kézműves játszóház, művészeti csoportok műsorai, táncház és este, „TÖKös" Bál

Vasárnap: Töklámpások kiállítása a művelődési ház udvarán és ünnepi szentmise a Magyarok Nagyasszonya római katolikus templomban. Délután a Töklámpás verseny eredményhirdetése, díjátadás."

 

Süllőfesztivál; október 19. – 20.; Szigliget; www.sullofesztival.hu; A hagyományőrző rendezvény helyszíne természetesen a Balaton part, ahol (nem csak) halételekkel, helyi ételkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak a helyi borászok, lesz kézműves vásár és a színes programok között a gyermekek sem fognak unatkozni.

 

Vármentő hétvége a Csobáncon; október 19. – 20.; Gyulakeszi; www.csobancvar.hu; „Találkozó: Gyulakesziben a Templomnál október 19-én, szombaton, illetve október 20-án vasárnap reggel 8 órakor. A később érkezők a Csobáncon csatlakozhatnak a csapathoz. A munkában résztvevők élelmét és italát a Csobánc Váráért Alapítvány biztosítja.

Tekintettel a munkaeszközök korlátozott számára, kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint munkáskesztyűt, bozótvágót, lapátot, kapát egyénileg hozzon magával. Napszállta után a hangulatot tábortűz mellett, jóféle borral, énekszóval alapozzuk meg.  Vasárnap házi pálinkával indítjuk a napot, majd újult erővel folytatjuk a munkát, amíg bírjuk! Segítségeddel, munkáddal hozzájárulhatsz Csobánc várának újjászületéséhez! "

 

vampicon – The Vampires and Mystery Convention; október 26-27.; Budapest, Hungexpo; http://vampicon.hu/; 2013. október utolsó hétvégéjén misztikus sorozatok híres karakterei látogatják meg hazánkat. A VampiCon célja, hogy elhozza a kedvenc sorozatainkban szereplő színészeket és lehetőséget biztosítson számunkra a találkozásra. Különleges műsorok, előadások, fellépők fogják színesíteni a programot: a Veresegyházi Medveotthon előadásán betekintést nyerhetünk abba, hogyan dolgoznak a filmekben farkasokkal, az Astoria Studio filmes „sarkában" kipróbálhatjuk magunkat, milyen szereplőként részt venni egy forgatáson, az Underground Fear, Magyarország első, horrorfilmeket életre keltő labirintusa pedig meglepetésprogrammal készül a VampiConon.

 

Vörösbor Fesztivál; október 4-6.; Villány; www.villanyiborvidek.hu; Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti napokat. Ez egy igazi boros-kulturális rendezvény. Több helyszínen állítanak fel színpadot ahol a vendég kedvére válogathat a színes programokból. A szombati nap fő attrakciója a "Szüreti felvonulás" a Baross G. főutcán. Lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok…stb színes kavalkádja. Az Eislingen téren, a Borudvarban és a Diófás téren villányi borászok kínálják finom boraikat. A Baross Gábor főutcát kézművesek népesítik be.

 

Vendel-napi búcsú; október 20.; Magyarlukafa; www.magyarlukafa.org; Lukafa 1985 óta minden évben megtartja az immár híres Vendel-napi Búcsúját, vagyis október 20. Vendel nap után következő vasárnap Lukafa ünnepel. Ez a búcsú az egykori Vendel napi búcsúk felébresztése volt. Ma már sokan gyűlnek itt össze ezen a napon közeli és távoli vidékről, hogy Vendelnek szobra előtt köszöntsék a pásztorok patrónusát, és mint névnaphoz illik, ünnepeljenek. A búcsúhoz hozzátartozik a kirakodó vásár is. Itt az igényes áruk nemcsak a közeli vidékről, hanem távolabbi régiókból is szép számmal érkeznek. A gyerekeket kitűnő gyerekműsor, foglalkozás várja, és a hagyományos folklór műsor is szerves tartozéka a lukafai búcsúnak.

 

XVII. Őszi Szolnoki Művészeti Hetek; október 07 – november 29.; www.szolnokfesztival.hu; A művészeti rendezvénysorozat kínálatában komoly-, könnyű- és népzenei, tánc- és mozgásművészeti produkciók, képzőművészeti kiállítások szerepelnek. A szervezők idén is változatos nívós programokkal kedveskednek az idelátogatóknak

 

Daruünnep; október 19-20.; Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar; www.hnp.hu; A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk. A daruvonulás kétségtelenül az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő vonulásának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezett hétvégi programok a Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvarban kezdődnek. A daruvonulási szezon kiemelt eseménye a Daruünnep.

 

Behajtási ünnep; október 26.;  Hortobágy Vásártér; www.hortobagy.eu; Az állatok késő őszig – amíg a jószág havat hoz a hátán – a pásztorral együtt a legelőn vannak. Ekkor behajtanak a telelő helyekre, és el kell számolniuk a jószággal. Előkerül a rovásfa két fele és a pásztor és a gazda egyeztetik azt. Az elveszett állatok emlékére koszorút eresztenek a Hortobágy folyóba.

 

Zsólyomkai Nyitott Pincék  – Sátoraljaújhely, Felsőzsólyomkai Pincesor; október 26.; www.klmk.hu; Idén is szeretettel várja a borkedvelőket a sátoraljaújhelyi rendezvény, ahol a jó hangulat és a finom nedűk egyaránt garantáltak. A legjobb boros pincék nyitják meg kapuikat Sátoraljaújhelyen. Egyfajta mini-Villányt kell elképzelni, ahol elmaradhatatlan a gasztronómiai tobzódás és az élő zene, na meg a marasztaló családi programok. Kultúra, szórakozás, bórkóstolás, és egy jó féle disznótoros, mi kell még a legigazibb falu napi hangulathoz.

 

Gárdonyi EmléknapEger, Dobó István Vármúzeum; október 27.; www.egrivar.hu; A Dobó István Vármúzeum és az Eger Vára Barátainak Köre Egyesület minden év október végén Emléknap keretében ápolja az Egri csillagok írójának kultuszát.

 

Móri Bornapok; október 03-06.; http://www.moribornapok.hu; Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálunk rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik. A helyi művészeti együttesek mellett bemutatkoznak hazai és külföldi fúvószenekarok.

 

XIV. Öreg-tavi Nagy Halászat; október 18-20.; Tata; www.oregtavinagyhalaszat.hu; A rendezvény a tatai vár, az Öreg-tó és az Esterházy-kastély környezetében kerül lebonyolításra, melyek Tata legkiemelkedőbb pontjai.  A rendezvény fő attrakciója az országban egyedülálló, 400 méteres húzóhálóval történő látványhalászat. Az egész napot betöltő program alkalmas arra, hogy közelről mutassa meg a halászok nehéz fizikai munkáját. Az esemény mindenkori színfoltja a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző, nádból készített halászkunyhó, mely csak a tatai Öreg-tóban folytatott halászat tevékenységére volt jellemző. A fesztivált végigkíséri az ország egészének halas gasztronómiáját felvonultató halfőzés és vásár, ahol a különböző specialitásokat is megízlelhetik az idelátogatók.

 

Natúrpark Ízei – Orsolya-napi Vásár; Kőszeg; október 19 – 20.; www.koszeg.hu; Több száz éves hagyományokon alapul az október 21. (Orsolya-nap) körül megrendezésre kerülő Orsolya-napi Vásár, mely a régi termény vásár újjáélesztése. A vásár szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik, amikor Kőszeg város polgármestere hivatalosan kiadja az engedélyt a vásár megnyitására. A város kapui kitárulnak az érdeklődők előtt, egyben megkezdődik a főzőverseny, hagyományos kőszegi ételekből. A versenyen nem csak a nemzetiségek, hanem a városban működő sok-sok alapítvány, civil szervezet és egyesület képviselteti magát. A Brenner János Közösségi Ház udvarán és a Fő téren felállított színpadon az elmúlt évek tapasztalata alapján a kora délutáni órákban kezdődnek meg a kulturális programok. E két nap folyamán fellépnek a német kisebbségi művészeti csoportok, akik keresztmetszetet adnak a régi német, sváb hagyományokból tánccal, énekkel és zenével fűszerezve. Természetesen a helyi horvát kisebbség is színesíti a kulturális programot, hiszen a német bemutatóhoz hasonlóan a horvát blokkban is láthatunk eredeti horvát néptáncot és hallgathatunk népzenét. Meghívásra kerül Jurisics Miklós szülővárosának, Senjnek kulturális együttese, mely mind műsorban, mind pedig gasztronómiában elhozza nekünk az eredeti horvát „ízeket". A városban és városkörnyékén működő hagyományőrző művészeti csoportok bemutatói fantasztikus hangulatot teremtenek. A magyar népzene, néptánc, a jóféle kőszegi borhoz való „boros" nóták, népdalok megmutatják igazi értékeinket. A két nap alatt sütemény, lekvár és aszalék versenyre érkezett termékeket is lehet kóstolni, illetve megkapni a recepteket.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük