2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

5 millió dolláros Google támogatás a digitális újságírás fejlesztésére

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/44671"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image4_81.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="42" /></a></span> <p>A Google összesen 5 millió dollár értékben támogat olyan programokat, melyek célja a digitális újságírás fejlesztése. A Knight News Challenge felhívására a világ bármely részéről várnak pályaműveket, így Magyarországról is.

  image4 81.thumbnail

A Google összesen 5 millió dollár értékben támogat olyan programokat, melyek célja a digitális újságírás fejlesztése. A Knight News Challenge felhívására a világ bármely részéről várnak pályaműveket, így Magyarországról is.

  image4 81.thumbnail

A Google összesen 5 millió dollár értékben támogat olyan programokat, melyek célja a digitális újságírás fejlesztése. A Knight News Challenge felhívására a világ bármely részéről várnak pályaműveket, így Magyarországról is.

Az újságírás a jól működő demokrácia létfontosságú eleme. Ezért miallatt a médiavállalatok világszerte tovább bővítik online jelenlétüket, addig a Google a technológiai oldalon veszi ki részét ebből a folyamatból. A Google a hírek online bemutatásának újabb lehetőségeivel kísérletezik, és olyan eszközöket biztosít felhasználóinknak, mint a Google Maps  vagy a YouTube Direct. Ezekkel a weboldalak érdekesebbé, vonzóbbá tehetőek az olvasók számára. Jelentős összegeket fektet digitális platformjaiba, hogy minél nyereségesebb működést tegyen lehetővé a kiadók számára.

A Google eddig inkább a hírszolgáltatókkal való együttműködésre koncentrált, ugyanakkor a cég elkötelezett a helyi közösségi szinteken megjelenő innovációk ösztönzése iránt is. Ezért döntött úgy, hogy 5 millió dollárral támogat olyan non-profit szervezeteket, melyek új, a digitális kor kihívásainak megfelelő megközelítések kidolgozásán fáradoznak az újságírói szakma számára. A vállalat célja, hogy a hírszolgáltatók méretüktől függetlenül profitálhassanak mindebből.

A Google 2 millió dollárt adományozott a John S. and James L. Knight Alapítványnak, mely támogatói programjaival már bizonyította eredményességét az újságírás fejlesztésének területén. Ebből az összegből az alapítvány 1 millió dollárral támogatja az erre a területre vonatkozó, egyesült államokbeli adományozói döntéseket. A másik 1 millió dollárral a Knight News Challenge programot fogják erősíteni. Erre bárki, a világ bármely részéről, így Magyarországról is beadhatja pályázatát december 1-ig. Az idén öt éves News Challenge olyan programokat támogatott már, mint a DocumentCloud, melyet azért hoztak létre, hogy tényfeltáró újságíróknak biztosítson – bárki számára hozzáférhető – online anyagokat.

A vállalat célja, hogy ezt a kezdeményezést még nemzetközibbé tegye, ezért további 3 millió dollárt fog befektetni újságírással kapcsolatos projektekbe más országokban is a jelenlegihez hasonló együttműködés keretében. A Google illetékesei bíznak abban, hogy ez az adomány segíteni fog új ötletek felvirágoztatásában, és kísérletezésre bátorítja a felhasználókat, hiszen ahogy egyszer Thomas Edison is mondta: "Kísérletezés nélkül nincs fejlődés. Hagyj fel a kísérletezéssel és máris visszalépsz!"

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.