Összegyűjtöttünk néhány tippet, mit érdemes tenni a tökéletes távol-keleti hangulat érdekében, ha a receptet és a hozzávalókat már beszereztük.

 

Összegyűjtöttünk néhány tippet, mit érdemes tenni a tökéletes távol-keleti hangulat érdekében, ha a receptet és a hozzávalókat már beszereztük.

A sushi szó eredetileg azt jelenti: savanyú, és az étel savanykás ízére utal. Japán specialitás, két nagy csoportja van: a  nigiri-sushi (halszelet kézzel formázott rizsgombócon) és a maki-sushi. Itthon ez utóbbi az elterjedtebb:

alapja nori-lap (szárított és pirított tengeri moszat) hűtött, savanyított rizs és hal, zöldség vagy tojás hengerekké tekerve. Ezeket felvágják és apró falatokban szervírozzák. Könnyű, finom és alacsony a kalóriatartalma, ezért egyre népszerűbb világszerte.

Ahhoz, hogy valaki itamae, azaz sushi mester lehessen, hét-tíz évig kell képeznie magát. Ettől a ténytől senkinek ne legyen keserű a szájíze, az egyszerűbb sushi-változatokat el lehet otthon is készíteni. 

Speciális késsel könnyebb

Az otthoni sushi készítés egyik alapfeltétele a hocho, azaz a sushivágó kés. 

A sushi készítésre alkalmas kést arról lehet felismerni, hogy rovátkolt: a bemélyedéseknek köszönhetően vágás közben nem keletkezik légréteg, így a felvágandó élelmiszer nem tapad rá a kés pengéjére, könnyebb vele dolgozni.

Evőpálcika

Az evőpálcikát eredetileg ugyanazért használták a Távol-Keleten, amiért a villát nyugaton: mert könnyebb vele a forró ételeket megfogni. A Ming és a Csing dinasztiában divat lett, azután szabály, miszerint csak így lehet az ázsiai ételek ízét tökéletesen élvezni.

Létezik bambusz, csont és fa evőpálcika, de készítik jade, elefántcsont és ezüst kivitelben is.

Egy kínai példabeszéd viszont azt tanítja, hogy aki közönséges bambuszból készült pálcikákkal eszik, annak tiszta a jelleme, mint a bambusz, és távol áll tőle minden tékozlás és hivalkodás.

Az se kövessen el harakirit, aki nem tud megtanulni pálcikával enni, hiszen a sushit hagyományosan kézzel is fogyasztják, nem csak pálcikákkal.

Teázás

A sushit a japánok miso levessel fogyasztják és zöld teával isszák. A teázás persze önmagában is rituálé sok ázsiai országban: Kínában és Japánban az ízesítés nélküli zöld tea egyenesen nemzeti ital számba megy. Isszák melegen vagy hidegen, mindig keserűen, ízesítés nélkül.

A Pai Mu Tan fehér teát Fujian tartományban, a Minjiang folyó torkolatánál termesztik. A rövid ideig tartó szüret során csak az ezüstfehér levélvirágokat és a két legfiatalabb levelet szedik le, majd dolgozzák fel különleges gondossággal.

Kínában a jázminteát is nagyra értékelik – azaz a jázminlevelekkel ízesített zöld teát. Japánban közkedvelt a fekete tea is (hidegen), ismerik és szeretik az angol teát, de olyan különlegességeket is fogyasztanak, mint az árpa tea – szintén hidegen. Fontos tudni, hogy a zöld teát forró, de nem lobogó vízzel kell készíteni, és fogyasztás előtt legalább három percig állni kell hagyni.

A közös teázás nem csak az ital élvezetét jelenti: egy japán számára a tea a nyugalom, a kiegyensúlyozottság és az energia fogalmával kapcsolódik össze. Tanuljuk ezt meg tőlük, és azt is, hogy a teát aromazáró teásdobozban tartják, hogy a különleges teák zamata ne illanjon el.

Kimonó

A keleti emberek otthon is szépen felöltöznek, hogy ezzel is kimutassák a tiszteletüket a vendégeik, a társuk, a családtagjaik iránt.

Eredetileg a japánok mindenfajta ruhára a kimonó szót használták, később korlátozódott a szóhasználat a T-alakú köntösre. Hagyományosan a kimonó bal oldala van felül, a jobb pedig alul, mert fordítva a wikipedia szerint balszerencsét hoz. Hogy tökéletes legyen a hangulat mi magunk is átváltozhatunk e kultúrának megfelelően, és kimonóba bújhatunk.

Ezek után nem marad más hátra, mint az étel és társaság élvezete.

A Tchibo termékek a három magyarországi Tchibo üzletben kaphatóak a készlet erejéig.

  • – Ázsiai kések két méretben 4290 Ft
  • – Ázsiai étkészlet
  • o Porcelán kistányér, 4db, 4990 Ft
  • o Porcelán tálka, 2 db 2690 Ft
  • o Porcelán lapostányér, 2db 4290 Ft
  • – Evőpálcika szett 2990 Ft
  • – Aromazáró teásdoboz 1795 Ft
  • – Porcelán teásbögre szűrővel, fedéllel 1995 Ft
  • – Kifordítható kimonó 5990 Ft

–           Minjiang fehér tea sárgabarack-aromával, 695,-Ft

www.tchibo.com

 www.tchibo.hu  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük